Konuşmayı bırakın kuduzu önleyin

Güncelleme Tarihi:

Konuşmayı bırakın kuduzu önleyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kuduz skandalı tartışmaları hızla sürüyor. Sağlık Bakanlığı, bu konuda sorumluluklarının olmadığını belirtirken sorumluluğun yerel yönetimlere ve Tarım Bakanlığı'na ait olduğunu açıkladı.

SAĞLIK Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Sefer Aycan, son günlerde gündeme gelen kuduz olaylarıyla ilgili, ‘‘Ne Tarım Bakanlığı'na bağlı tarım il müdürlüklerinin veterinerlik hizmetleri, ne de belediyelerin hizmetleri tartışılıyor. Ne yapıyorlar diye hesap sormak lazım’’ dedi.

Aycan, kuduzun hayvanlardan insanlara geçen bir hayvan hastalığı olduğuna dikkati çekerek, ‘‘Kuduz hava ya da bir başka yol ile insanlara geçen bir hastalık değil. Mutlaka kuduz bir hayvanın ısırmasıyla oluşan bir hastalık. Bu nedenle hayvanlarda bu hastalığı önlemek lazım’’ diye konuştu.

VİRÜTİK BİR HASTALIK

Kuduzun doğada varolan virütik bir hastalık olduğuna işaret eden Aycan, bu virüsü taşıyan yabani hayvanların sahipli ya da şehirde dolaşan başıboş, sahipsiz hayvanlarla temasının önlenmesi ve mutlaka aşılamanın yapılması gerektiğini anlattı. Aycan, şöyle konuştu:

‘‘Yabani hayvanların evcil ya da şehirde dolaşan başıboş hayvanlarla teması olduğu sürece, bu hastalığın onlara geçmesi, onların da kuduz olduktan sonra insanları ısırması olası. Bu nedenle öncelikle evcil ya da şehirde dolaşan başıboş hayvanlara bu hastalığın geçişini önleyeceksin. Bu da tarım il müdürlüklerine bağlı veterinerlik hizmetleri ile sağlanır. Belediyeler ise şehirdeki insanların sağlığını korumak için başıboş hayvanlarla mücadele etmelidir. Ne veterinerlik hizmetleri tartışılıyor, ne de belediyeler tartışılıyor. Ne yapıyorlar diye hesap sormak lazım, biz hasta hayvanlarla mücadele etmiyoruz. Varsa yoksa aşı.... Aşı, en son tedbirdir. Hayvanları aşılamak, öldürmek, barınak yapmak bizim görevimiz değil.’’ A.A.

Batı, kuduzu yok etti

BİRLEŞMİŞ Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son olarak 1997'te 103 ülkeden aldığı verilere dayanarak yayınladığı rapora göre dünyada her yıl 35-50 bin kişi kuduzdan ölüyor.

ABD: 1997 yılında yarasaların ısırması sonucu dört kişi kuduzdan öldü. Bu ülkede kuduz virüsü yarasaların yanı sıra rakun, kokarca ve tilkilerde teşhis ediliyor. Bu hayvanlar arasında 1991 yılında üç, 1994 yılında ise dokuz kez kuduza rastlandı. Ancak insan ölümü meydana gelmedi.

Avrupa: Kuduza en nadir rastlanan kıta. Ortalaması yüzde 0.1. Rusya ve Polonya'da 13 kuduz ölümü meydana geldi.

İtalya: Kuduzu tamamen yok ettiğini bildirdi.

İngiltere: 1928'den bu yana kuduzdan ölen yok. Yalnız 1968 yılında orduda bir köpekte ve 1969'da Istanglia bölgesinde bir başka köpekte kuduz tespit edildi.

Almanya: Uzun zamandır kuduz vakasına rastlanmıyor.

Fransa: 1960'lı yıllardan beri kimse kuduzdan ölmedi. Sadece 1997 yılı sonunda Almanya sınırında bir kedi ve iki tilkide kuduz görüldü. 1998 mayıs ayında Mısır'dan getirildiği saptanan bir köpek birkaç kişiyi ısırdı, ancak bunlar kurtarıldı.

Asya

Dünyada kuduzdan insan ölümüne en çok rastlanan kıta. Toplam rakam 33 bin. Bunların büyük çoğunluğu (30 bin) Hindistan'da meydana geliyor. Çoğunun kaynağı bilinmiyor.

Afrika

Kesin rakam bilinmiyor, ancak vak'aların yüzde 40'ı köpeklerin ısırması sonucu ortaya çıkıyor. Vak'aların yüzde 35'inde virüs kaynağı bilinmiyor ama, muhtemelen köpeklerden kaynaklanıyor. Geri kalan ölümler ise yabani ortamda meydana geliyor.

Köpek getirene 10 yumurta

ISPARTA'nın Eğirdir İlçesi Belediyesi, kuduz hastalığını önlemek için başıboş köpekleri toplamaya başladı. Belediye, 1 başıboş köpek getirene, 10 bıldırcın yumurtası hediye ediyor.

Eğirdir Belediye Başkanı Tacettin Gencay, son aylarda özellikle İstanbul'da görülen kuduz vakalarının ürkütücü olduğunu belirterek, ilçede bu hastalığı önlemek için bir kampanya başlattıklarını belirtti.

Gencay, her mahallede sürekli olarak anonslar yapıldığını ifade ederek, ‘‘Vatandaşları teşvik etmek için, bir başıboş köpek getirene 10 bıldırcın yumurtası veriyoruz’’ dedi.

Önceki yıllarda belediye olarak başıboş köpeklerle ilgili bir çalışma yapılmadığını kaydeden Gencay, başıboş köpekleri Eğirdir Belediyesi'ne ait Hayvanat Bahçesi'nde topladıklarını, burada veteriner hekimler tarafından aşıları yapıldıktan sonra bakıma alındığını sözlerine ekledi.

Aşının maliyeti 40 trilyon lira

Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre kuduz aşısının bir dozu yaklaşık 20 milyon lira. İstanbul'un yıllık aşı tüketimi 2.5 trilyon, ülke çapında ise 40 trilyon lirayı buluyor. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Sefer Aycan, ‘‘40 trilyon lirayı diğer işler yapılmadığı için harcıyoruz. Esas yapılması gerekeni yapmıyoruz, aşı alıyoruz. 40 trilyon lira sadece Sağlık Bakanlığı'nın aldığı aşı. Eczanelerde satılan aşı ve kuduz serumları hariç’’ dedi. Aycan, yapılan aşının da kesin koruyucu olduğunu söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.

Türkiye'de kuduzdan ölümün yılda 5-10 olduğunu kaydeden Aycan, yılda 100 kişinin hayvan ısırması, tırmalaması veya teması şüphesiyle hastanelere başvuruda bulunduğunu, yapılan aşıların da ücretsiz olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!