Konuşan maymun artık yazıyor

Güncelleme Tarihi:

Konuşan maymun artık yazıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'li bilim adamlarının, tam 14 yılda konuşmayı öğrettikleri dişi şempanze Panbanişa şimdi de yazmaya başladı.

DünyayıÜNYAYI hayrete düşüren Panbanişa, Atlanta'daki Georgia Üniversitesinden dil bilim uzmanı Prof. Sue Savage Rumbaugh'un çabaları sonucu, önce konuşmaya, sonra yazmaya başladı. Prof. Rumbaugh, doğumundan bu yana bakım altında tutulan şempanzenin insan yavrusu gibi yetiştirilmesi durumunda konuşup konuşmayacağını merak etti ve araştırma başlattı. 14 yıl süren araştırma sonunda şempanzeye önce işaret diliyle konuşma öğretildi.

3 bin kelime öğrendi

Bilim adamları Panbanişa'nın gerçekten konuşmayı öğrenip öğrenmediği konusunda emin olamadılar. Daha sonra Panbanişa'ya ünlü fizikçi Stephan Hawking'in kullandığı ve bilgisayar aracılığıyla sentetik ses çıkaran cihaz verildi. Cihazın üzerinde belirli semboller bulunan tuşlarına basan Panbanişa meramını anlatmayı başardı. Birkaç hafta içinde toplam 3 bin kelimelik bir sözcük dağarcığına sahip olan Panbanişa artık tüm isteklerini dile getirebiliyor.

Orangutan, havuz istedi

Konuşmayı öğrenen Panbanişa ardından tebeşirle yazmasını öğrendi. Basit cümleler kuran şempanze soyut kavramlardan bile bahsediyor, videoda seyrettiği film hakkında yorumlar yapıyor. Amerikalı araştırmacılar aynı şekilde Şantek adında 20 yaşındaki erkek bir orangutana da konuşmayı öğretti. 2 bin kelime öğrenen orangutan ABD'yi kavuran sıcaklardan çok dertli. Şantek bakıcılarına bir yüzme havuzu satın almak istediği söyledi. Savage Rumbaugh'a göre maymunlar bulundukları bölümün kapısına kimin geldiğini bilebiliyorlar. Eğer tanıdıkları biri kapıyı çalıyorsa ‘‘Bill geldi’’ diyorlar. Ziyaretçi yabancı ise ‘‘Canavar konuk geldi’’ diye bakıcıları uyarıyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!