Kontenjanlar yüzde 10 arttı

Güncelleme Tarihi:

Kontenjanlar yüzde 10 arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 00:00

Ülkemizde meslek edinmenin en cazip yolu üniversite öğrenimi. İyi bir üniversitede okumanın en temel dayanaklarının başında da ÖSS başarısı yüksek bir lisede öğrenim görmek geliyor. İstediğiniz lisede okuyabilmeniz için bilinçli ve doğru bir tercih listesi oluşturmak gerekiyor. Bu yıl Seviye Belirleme Sınavı’na girecek öğrenciler için ilk kez yerleştirme yapılacağından dikkatli olmak gerekiyor. Adayların hangi liseye gireceğini puan değil başarı sırası belirleyecek.

PUANLAR yıllara göre soru çözüm ortalamalarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Oysa sıralamalar yıllara göre değişmez. Bu nedenle adayların tercih yaparken sistem ne olursa olsun başarı sıralamalarını kullanmaları en doğru yöntem olur. SBS sıralamalarında dikkat çeken en önemli nokta da illerin başarısı oldu. İstanbul’da sınava giren adayların kazanma şansı yüzde 7.72 iken, Tunceli’de bir öğrencinin kazanma şansı ise yüzde 34.97.
Öğrencilerin test ortalamalarına baktığımızda bütün Türkiye’deki çocuklar sınıfta kalıyor.

Türkiye’nin SBS’de test ortalamaları şöyle:

Türkçe yüzde 41.04, Matematik yüzde 11.75, Fen ve Teknoloji yüzde 26.25, Sosyal Bilgiler yüzde 47.55.

Tek fen ve teknoloji lisesi

Fen ve Teknoloji Lisesi türünde Türkiye’de tek okul bulunuyor. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi için “Bir bilim insanı nasıl yetişmeli?” sorusundan yola çıkarak özel bir program hazırlandı. Lisede öğrenciler, fen liselerinde okutulan derslerin yanı sıra, mühendislik ve tıp fakültelerinde okutulan temel dersleri de alıyorlar. Bu derslerden bazıları: Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Giriş, Bilgisayar Bilimlerine Giriş, Bilgisayar Ağları, Mekatronik Sistemler ve Uygulamaları, V.B. net ile programlama, Java ile Programlama, Web Programlama, Mühendislik ve Teknolojinin Temelleri, Bilgisayar Destekli Çizim, Genetik Bilimine Giriş, Bilgi Toplumuna Giriş, Bilim Teknoloji Semineri, Bilim Tarihi, İstatistik.

Dersleri Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve destek alınan diğer yabancı kurumların misafir öğretim elemanları veriyor. Okulda modern araç ve gereçlerle donatılmış, genetik laboratuvarından mekatronike kadar toplam 15 adet laboratuvar bulunuyor.
Kontenjanı 24 olan okul, geçen sene tüm okul türleri içinde en yüksek taban puanla öğrenci alan okul oldu, tüm öğrencilerini ilk 100’den aldı. 24 öğrencinin tamamı yüzde 100 bursla okuyan okulun burs kapsamında eğitim, yurt, okul kıyafeti, okul kitapları, dizüstü bilgisayar ve cep harçlığı bulunuyor. Eğitim süresi hazırlık dışında 4 yıl. Okulda İngilizce ağırlıklı eğitim veriliyor.
Sosyal etkinliklere de ağırlık verilen okulda öğrenciler tiyatro ve müzik çalışmalarını yürütüyor, yıl boyu çeşitli sosyal etkinliklerde yer alıyorlar.

2008 OKS’ye göre okul başarıları

Okul Öğrenci genel başarı sırası Puan
Bahçeşehir Fen ve Tkn. Lisesi 227 499,586 (MF)
Galatasaray Lisesi 403 495,602 (TM)
Ankara Fen Lisesi 519 493,982 (MF)
İzmir Fen Lisesi 757 493,457 (MF)
İstanbul Lisesi 907 494,303 (TM)
Atatürk Fen Lisesi 1153 492,270 (MF)
Kabataş Lisesi 1802 490,306 (TM)
Kadıköy Anadolu Lisesi 4890 494,084 (TM)
Pertevniyal Lisesi 12846 479,536 (TM)
Beyoğlu Anadolu Lisesi 15490 478,185 (TM)
Adnan Menderes And. Lisesi 6746 495,602 (TM)
Beşiktaş Anadolu Lisesi 21937 468,025 (TM)
Dede Korkut Anadolu Lisesi 28524 472,365 (TM)
Şişli Anadolu Lisesi 33682 466,654 (TM)
Bornova Anadolu Lisesi 12492 495,287 (TM)

Hazırlık sınıfı olan Anadolu Liseleri

Özel izni devam eden 11 Anadolu Lisesi dışında, tüm liselerin eğitim süresi dört yıl. Hâlâ hazırlık sınıfı ve dört yıl programını devam ettiren Anadolu Liseleri ve kontenjanları aşağıda bulabilirsiniz.

Okul Şehir Yabancı dil Kontenjan
Ankara Atatürk Ankara İngilizce 300
Sırrı Yırcalı Balıkesir İngilizce 180
Beşiktaş Kabataş Erkek İstanbul Almanca 60
Beşiktaş Kabataş Erkek İstanbul İngilizce 120
Galatasaray İstanbul Fransızca 100
Cağaloğlu İstanbul Almanca 180
İstanbul İstanbul Almanca 180
Vefa İstanbul İngilizce 150
Kadıköy Anadolu İstanbul İngilizce 180
Hüseyin Avni Sözen İstanbul İngilizce 150
Karşıyaka Cihat Kora İzmir İngilizce 120

Merak edilen sorular

Öğrencim ilk yerleştirmede kazandığı okula kayıt yaptırdıktan sonra tercihinde yükselme işleminde bir üst tercihini de kazanırsa ne yapmamız gerekiyor?
Kayıtlı olduğu okuldan farklı bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenci, en son kazandığı okula kaydını yaptırmak zorunda. Daha önceki okuldan bu öğrencinin kaydı silindiği ve başka öğrenciler kayıt hakkı kazandığı için bu okulda kalması mümkün değil.

Özel okul puanına göre bir özel yabancı okul tercihi yaptık ve çocuğum tercihlerinden birini kazandı. Bu durum OYP’ye göre öğrenci alan okulları tercih etmemize engel midir?
Hayır değil. Çocuğunuz SBS puanına göre yerleştirme yapan okullardan 12’sini seçebilir, kazandığı takdirde tercihini istediği yönde kullanabilir.

Bu seneki 8’inci sınıflar SBS sınavlarına 7 ve 8’inci sınıflarda iki kere girdiler. SBS puanları nasıl birleştirilecek?
Bu seneki 8’inci sınıfların OYP’si 7’nci sınıf SBS’nin yüzde 40’ı 8’inci sınıf SBS’nin yüzde 60’ı alınacak şekilde oluşturulmuş.

OYP puanına göre 12 tercih yapmak gerekiyor, bu tercihlerin hepsini doldurmak zorunda mıyız?
Hayır doldurmak zorunda değilsiniz. En fazla 12 okul tercih etmeniz gerekiyor.

Birinci yerleştirmeye göre çocuğum herhangi bir okula yerleşmezse tercih listesini yeniden doldurabilir miyim?
Hayır. Tercih listesi bir kez oluşturulabiliyor. Çocuğunuz birinci yerleştirmede herhangi bir okulu kazanamazsa, ikinci yerleştirmede ve tercih yükseltme işleminde yapmış olduğunuz ilk tercih listesi baz alınacaktır. Bu yüzden tercih listenizi okulunuza onaylatmadan önce iyice düşünmeli ve öyle karar vermelisiniz.

Çocuğum birinci yerleştirmede herhangi bir okula giremezse ikinci yerleştirme işlemini sistem otomatik olarak mı yapacak?
Hayır. Çocuğunuzun bağlı bulunduğu okula gidip ikinci yerleştirme başvurusu yapmak ve dilekçe doldurmanız gerekiyor.

Birinci yerleştirmede öğrencim herhangi bir tercihini kazanırsa, daha üstteki tercihleri için ikinci yerleştirmeye girmek istiyoruz. Birinci yerleştirmede kazandığı okula kayıt hakkını kaybeder mi?
Evet, kaybeder. İkinci yerleştirmeye giren öğrenci birinci yerleştirmede kazandığı yeri kayıt yaptırsa bile kaybeder ve tercih işlemi sistem tarafından tekrardan yapılır.

İkinci yerleştirmede kazanamayan öğrenciler için üçüncü yerleştirme işlemi yapılacak mı?
Hayır , üçüncü yerleştirme işlemi yapılmayacak ancak tercihlerinde yükselme işlemi yapılacaktır. Tercihinde yükselme başvurusu yapan aday tercihinde yükselmese bile kazandığı okula kayıt yaptırdıysa yerini kaybetmeyecek.

Sınıf puanı hesaplanırken yüzde 70 SBS, yüzde 25 YBP ve yüzde 5 de davranış puanı alınıyordu. Davranış puanı iptal edildikten sonra SBS puanı nasıl hesaplanacak?
Davranış puanı iptal edildikten sonra bir öğrencinin sınıf puanı maksimum 475 olabilir. Sistem en yüksek olan 475 puanı 500 puana öteleyerek hesaplıyor.

Velinin belirlediği tercihleri okul mu yapacak?
Belirlenen tercihler veliler tarafından bireysel olarak http://www.meb.gov.tr, http://www.oges.meb.gov.tr veya http://e.okul.meb.gov.tr adreslerinden yapılacak. Daha sonra yapılan tercih okul tarafından onaylanacak. Tercihlerden veli, onay işlemlerinden okul ve veli sorumlu olacak.

YARIN
İyi puan alamadıysanız alternatifleriniz var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!