Komutanlık krizi aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Komutanlık krizi aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir NATO içinde devam eden komutanlık krizi dün Brüksel'de yapılan NATO Askeri Komitesi toplantısı'nda aşıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın katıldığı toplantıda, NATO'nun yeni komuta yapısı konusunda prensip anlaşmasına varıldı.

Buna göre, NATO biri Atlantik diğeri de Avrupa Stratejik Komutanlığı olarak ikiye ayrılacak. Türkiye'nin içinde bulunduğu Avrupa Stratejik Komutanlığı da 4 alt komutanlığa bölünecek. Bunlardan biri Türkiye'de (İzmir), ikincisi Yunanistan'da (Larissa), üçüncüsü İtalya'da (Verona) ve sonuncusu da İspanya'da (Madrid) kurulacak. Bu komutanlıkların sorumluluk sahaları olmayacak. Yunanistan komutanlıkların sorumluluk sahaları olmasını ve Larissa'da kurulacak komutanlığın sadece Yunanistan topraklarından yükümlü olmasını istiyordu. Türkiye ise buna karşı çıkıyordu.

NATO Askeri Komite Başkanı Amerikalı General Klaus Naumann, 1957'den bu yana NATO'nun başını ağrıtan ve bir Türk-Yunan sorunu değil, ittifakın sorunu olarak algılanması gereken söz konusu uzlaşmazlığın çözüme bağlanmasını ‘NATO için bir başarı’ olarak niteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!