Komşulara uyarı

Güncelleme Tarihi:

Komşulara uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Vekili ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, İran'ı sert bir şekilde uyardı. Ecevit dün geldiği İran'a sınır olan Van'da, Türkiye ile İran arasında Türkiye'den kaynaklanan hiçbir sorun olmadığını vurguladı. Ecevit, şöyle devam etti:

‘‘İran nüfusunun en az yarısı Türk kökenlidir. Azeri ya da başka Türk soylarından gelmiştir. Ama biz bunları hiç İran rejimine karşı kullanmadık. Ancak İran, sınırını PKK'ya kullandırıyor, destek veriyor. Cumhurbaşkanı Hatemi bundan rahatsız olabilir ama gücünü geçiremediği bazı güçler olabilir İran'da. Ben onlara sesleniyorum, Türkiye'nin yakasını bırakın.’’

Ecevit, ‘‘Türkiye bugün dünyanın en güçlü ülkeleri arasındadır. Nüfusu, ekonomisi ve ordusu güçlüdür. Kimse bu devleti bölme imkanı bulamıyacak. Bölücülere yataklıkla kimse birşey kazanamaz’’ dedi. Ecevit Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik kalkınmayı eskiden feodal beylerin engellediğini, şimdi de PKK'nın bunu yapmaya çalıştığını söyledi. PKK'nın Kürtlerin okumasını ve iş güç sahibi olmasını önlemeye çalıştığını söyleyen Ecevit, ‘‘Bu bölücü örgütün kaynağı Suriye, Kuzey Irak ve Yunanistan'dır’’ dedi. Ecevit, Türkiye'ye yönelik bir tehlikenin de laikliği yıkma gayretleri olduğunu söyledi. Ecevit, şöyle dedi:

‘‘En çağdaş İslam Türkiye'dedir. Hangi ülkede Türkiye'deki kadar cami var? Bunların çoğu laik demokratik rejim döneminde yapıldı. Türkiye'de insanlar camiye devlet korkusuyla değil, içlerinden geldikleri için gidiyorlar. Türkiye'deki bu çağdaş rejim bizim halkımıza örnek olabilir diye korkan çağdışı bazı Ortadoğu ülkeleri, Türkiye'deki ortamı yıkmak istiyor.’’

Terör yatırımla bitecek

Ecevit, bölgedeki terörün yatırımlar arttıkça sona ereceğini söyledi. Bölgeye yapılacak yatırımlara teşvik verildiğini anımsatan Ecevit, buna rağmen iş adamlarının bölgeye yeterince yatırım yapmamasından yakındı. Ecevit, ‘‘Vatan sadece silah ve askerle kurtulmaz, aynı zamanda yatırım ve kalkınmayla kurtulur. İşsizlik azaldıkça terör bitecektir’’ dedi. Ecevit, Türkiye'de Kürt-Türk, Sünni-Alevi ayrımcılığının yapılmadığını da vurguladı. Ecevitler, kilim dokuma atölyesi gezdiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!