Komşuda yine erken seçim

Güncelleme Tarihi:

Komşuda yine erken seçim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2012 00:00

YUNANİSTAN’da 6 Mayıs seçimlerinden sonra patlayan siyasi kriz aşılamadı. Hükümet kurulması için çabalar sonuç vermedi. Bugün geçici seçim hükümeti görevlendirilecek. Yeni seçimler muhtemelen 17 Haziran’da yapılacak.

Haberin Devamı

Siyasi parti liderlerinin 7 Mayıs’ta başlayan hükümet kurma çalışmaları büyük görüş ayrılıkları nedeniyle başarısız oldu. Önce merkez-sağcı Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras, Radikal Sol Koalisyon lideri Aleksis Tsipras ve sosyalist Pasok lideri Evangelos Venizelos koalisyon hükümeti kurmayı denediler. Üç liderin de denemeleri başarısızlıkla sonuçlanınca ikinci aşamaya geçildi ve Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas başkanlığında toplanan liderler bir “milli birlik” hükümeti kurulması arayışına girdi. Özellikle Radikal Sol Koalisyon ve Demokratik Sol partilerinin diretmesi yüzünden bu gayret de başarısızlıkla sonuçlandı. Dün ise son umut olarak İtalya modeli parlamentonunu çoğunluğu tarafından desteklenecek “Teknokratlar hükümeti” formülü üzerinde duruldu. Liderler bunda da anlaşamadı.

Geçici hükümet kurulacak

Haberin Devamı

Uzlaşma için zemin bulunmadığını tespit eden Papulyas tekrar seçimlere gidilmesini kararlaştırdı. Cumhurbaşkanı ve siyasi parti liderleri geçici seçim hükümetindeki bakanları belirlemek üzere bugün son kez bir araya gelecekler. Anayasa gereği, geçici seçim hükümetinin başbakanı ya yüksek mahkeme ya da danıştay başkanı olacak. 6 Mayıs seçimleriyle belirlenen yeni parlamento yarın toplanacak ve aynı gün feshedilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!