Komşuda krizin faturası ‘iki büyüğe’

Güncelleme Tarihi:

Komşuda krizin faturası ‘iki büyüğe’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2012 00:00

Ekonomik krizin derinleştiği Yunanistan’da halk erken seçimde faturayı, kemer sıkma tedbirlerini onaylayan iki büyük siyasi partiye kesti. Sosyalist Pasok üç yılda yüzde 30 oy kaybetti. Tepki oylarıyla Neo-Naziler bile meclise girdi. 38 yıl sonra ilk kez koalisyon kurulacak, ama istikrarlı bir hükümet zor görünüyor.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da tarihin en büyük ekonomik krizi, tarihi bir seçim sonucunu ortaya çıkardı. Ülke siyasetine hakim olan merkez soldaki Pasok ile merkez sağdaki Yeni Demokrasi’nin (ND) oyları, tasarruf paketine karşı çıkan küçük partilere kaydı. 38 yıl sonra ilk kez ufukta bir koalisyon gözüktü.

9.5 milyon seçmen 32 parti için oy kullandı. ND yüzde 19-20.5 ile lider. Sol Koalisyon yüzde 15.5-17 ile ikinci. 2009 seçimlerinde oyların yüzde 43.5’ini alarak iktidara gelen Pasok, yüzde 13-14 ile tarihinin en düşük oyunda kaldı. 6 ay önce yaşanan siyasi krizin ardından mecburen kurulan teknokrat hükümet, yarın ND liderliğinde başlayacak müzakerelerin ardından kalıcı bir koalisyon haline gelecek.

BATI TRAKYA'DA SANDIKTAN ÜÇ TÜRK MİLLETVEKİLİ ÇIKTI

YUNANİSTAN'DA HALK SANDIK BAŞINDA / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

Tepki oyları küçük sol, aşırı milliyetçi ve faşist partilere yaradı. En büyük sürprizi, ekonomik kriz için AB ve IMF reçetelerine “hayır” diyen Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi, oyların yüzde 15-18’ini alarak yaptı. Komünist Parti yüzde 7.5-9.5, Altın Şafak yüzde 6-8, Demokratik Sol yüzde 4.5-6.5 arasında oy alarak meclise girdi. Özellikle Neo-Nazi eğilimli Altın Şafak’ın yaklaşık 40 yıl sonra 25 kadar sandalyeyle meclise girmesi, koalisyon görüşmelerinden AB’nin kurtarma paketini uygulayabilecek saygın ve güçlü bir hükümet çıkma ihtimalini de azalttı.

/images/100/0x0/55eb5919f018fbb8f8bb6c4e

Türkiye karşıtı ‘kral yapıcı’

Tepki oylarını toplama amacıyla henüz bir ay önce kurulan milliyetçi “Bağımsız Yunanlılar” partisinin yüzde 10-12 oy alması, Sol Koalisyon’un yaptığı patlamanın ardından seçimlerin ikinci büyük sürprizi oldu. Partinin başında, yıllarca Yeni Demokrasi’den milletvekilliği yapan ve 2’inci kurtarma paketi için “hayır” oyu kullanınca partisinden ihraç edilen Panayotis Kamenos var. Sıkı bir Türkiye aleyhtarı olan “muhafazakar isyankar” lakaplı Kamenos, meclisteki koalisyon görüşmelerinde “kral yapıcı” olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!