Komşuda intifada

Güncelleme Tarihi:

Komşuda intifada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2011 00:00

Atina’ya 50 km uzaklıktaki Keratea’da yapılması planlanan çöp arıtma tesisi, bölge halkını ayaklandırdı. Polis gördüğünde papaz, çanları çalıp halkı alarma geçiriyor. Kasaba girişine 1.5 metrelik hendek kazan bölge sakinleri, polisi Keratea’ya yaklaştırmıyor.

YUNANİSTAN’ın başkenti Atina’dan 50 km mesafedeki 15 bin nüfuslu Keratea’da kasaba sakinleriyle polis arasında “savaş” çıktı. Polis kuvvetleri son bir aydır ne zaman kasabanın dışında görülse, kiliselerin çanları çalıyor. Hoparlörlerden “Dikkat dikkat, yeni saldırı var” anonsu duyuluyor.

15 bin nüfusu kasabanın sakinleri de gaz maskelerini takıp ellerinde molotof kokteylleri ile polise karşı “savaş”a gidiyorlar. Papandreu hükümetinin kemer sıkma tedbirlerinden zaten bunalmış Keratea sakinleri bir de Bayındırlık Bakanlığı kasabanın dışında çöp arıtma tesisi inşa edilmesini kararlaştırınca isyan ettiler. Atina’dan hergün yüzbinlerce ton çöpün kasabaya getirileceğini öğrenen Keratea sakinleri, din adamları, öğretmenler ve esnaf ile birlikte Belediye Başkanı Kostas Laventis’in etrafında kenetlendi.

7’den 70’e direniş  

İlk tepki protesto gösterileri oldu. Polis göstericileri dağıtınca, Keratea sakinleri kum, taş ve beton parçaları ile barikatlar kurdular. Polis birkaç gün sonra barikatları yıktı. Papazı, öğretmeni, esnafı, öğrencisi, direnişe destek verdi. Tedarik ettikleri gaz maskeleriyle polisin gözyaşartıcı bombalarından korundular.
/images/100/0x0/55eaa319f018fbb8f88d0736
Molotof kokteylleri ile de “taarruza” geçtiler.

Kasaba girişinde dev hendek kazdılar

Emniyet güçleri tam “asayişi” sağladıklarına inandıkları bir sırada, bir sabah Keraeta kasabasına giden yol üzerinde kazılmış 1.5 m derinlikte koskoca bir çukurla karşılaştılar. Trafik günlerce felce uğradı. Keratea’nın karayolu ulaşımı kesildi. Polis otoriteyi sağlamak için her teşebbüsünde gaz maskeli ve molotof kokyelli “Keratea mücahitleri”ni karşısında buldu. Önceki gece ise kasabada oturan bir komiser ile polis olan eşinin evine molotoflu saldırı düzenlendi. Saldırıda evin önündeki üç araç tamamen yandı. Ardı arkası gelmeyen olaylarda can kaybı olmaması mucize sayılıyor. Olaylarda en az 15 kişi yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!