Komisyonlarda MHP ağırlığı

Güncelleme Tarihi:

Komisyonlarda MHP ağırlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2002 12:16

DSP'den istifalar TBMM'deki komisyonları boşaltırken, Yeni Türkiye'nin kurulmasının ardından TBMM'de partilerin Başkanlık Divanı ve komisyonlara düşen üye sayıları yeniden belirlendi. Daimi komisyonlarda DSP'nin 6 üyesinden 3'ünü Yeni Türkiye'ye geçerken çoğunluğu DSP'den MHP alıyor.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı, Yeni Türkiye Partisi'nin kurulmasının ardından komisyonlardaki dağılımı yeniden belirledi. Henüz resmi olmayan yeni düzenlemeye göre, 20 kişiden oluşan Başkanlık Divanı dağılımı da değişti. Buna göre, Başkanlık Divanı'nda DSP'ye düşen 5 üyelikten 2'si YTP'ye verildi.

Ancak, bu iki üyenin YTP'ye İdare Amirliği olarak verilip verilmeyeceği Başkanlık Divanı toplantısında belirlenecek. Ali Ilıksoy'un TBMM Başkanvekilliği'nin düşmesi nedeniyle yeni başkanvekili DSP'den seçilecek. Ancak bu süre içinde iki partinin sayısının eşitlenmesi halinde kura çekilmesi gündeme gelecek, YTP'nin sayısı artarsa Başkanvekilliği bu partiye geçecek.

Son dağılımla 25 kişiden oluşan ihtisas komisyonlarında bir farkla iktidar çoğunluğu elinde bulundururken, bu komisyonlarda DSP'ye düşen 6 üyelikten 3'ü YTP'ye geçiyor. DSP dışındaki partilerin üye sayıları ise değişmiyor. Yeni düzenlemeye göre daimi komisyonlarda MHP 6, DYP ve ANAP 4'er, DSP, YTP ve AKP 3'er ve SP ise 2 üye ile temsil edilecek.

Haberin Devamı

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda da daha önce DSP'ye düşen 6 üyenin 3'ünü YTP alacak. 35 kişilik KİT Komisyonu'nda, daha önce DSP'ye düşen 9 üyelikten sadece 4'ü DSP'de kalırken, 4'ü YTP'ye biri DYP'ye geçiyor.

TBMM'de 15 üyeden oluşan Soruşturma Komisyonlarında daha önce DSP ve MHP'ye 4'er, DYP, ANAP ve AKP'ye 2'şer ve SP'ye 1 üye düşerken, bu komisyonlardaki üye dağılımları da değişti. Buna göre, soruşturma komisyonlarında, MHP'nin 4, DYP, ANAP, DSP, Yeni Türkiye ve AKP'nin 2 ve SP'nin bir üyesi olacak.

Araştırma komisyonlarında da üye dağılımları yeniden düzenleniyor. Buna göre 13 kişiden oluşan bu komisyonlarda, MHP'nin 3, DYP, ANAP, DSP, YTP'nin 2 ve AKP ile SP'nin 1'er üyesi olacak.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDA ZORLAMA

TBMM'nin Plan ve Bütçe Komisyonu'nu 40 üyeden oluşurken, Anayasaya göre bu üyelerin 25'inin iktidar partilerinden olması gerekiyor. Daha önce DSP'ye 10, MHP'ye 9 ve ANAP'a 6 üye düşerken, DSP'deki istifalar ve YTP'nin kuruluşunun ardından komisyonda yeni düzenleme yapılacak ve iktidar ortaklarına yine 25 üyelik verilecek. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, MHP 12, DYP 5, ANAP 7, DSP 6, YTP, AKP ve SP 3'er ve bağımsızlar bir üye ile temsil edilecek. Böylece, YTP'ye geçen Metin Şahin'in yerine komisyon başkanlığı için yeni seçim yapılacak.

Haberin Devamı

DSP'den istifaların ardından komisyonlara DSP'den seçilen üyeliklerin büyük bölümü boşalırken, DSP'li dört komisyon başkanının görevi de düşmüştü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!