Komisyonda Nazım'ın vatandaşlığına ret

Güncelleme Tarihi:

Komisyonda Nazımın vatandaşlığına ret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2006 15:38

TBMM İçişleri Komisyonu, Türk vatandaşlığının kazanılmasına ve kaybına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı'nı benimsedi.

Haberin Devamı

Komisyon toplantısında CHP'li üyeler, Şair Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına dair 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararının yürürlükten kaldırılmasına yönelik önerge verdi.

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, gelişen olaylarla, tasarının ”Nazım Hikmet” tasarısı haline geldiğini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığının, iki kez Şair Necip Fazıl Kısakürek'in kitabını yayınladığını anımsatan Ülkü, Kısakürek'in düşüncelerine katılmasalar da sevdikleri bir şair olduğunu, aynı hoşgörünün Nazım Hikmet'e de tanınmasını gerektiğini söyledi.

Ülkü'nün, Necip Fazıl'ın “Canım İstanbul” ve Nazım Hikmet'in ”Memleketimi Seviyorum” şiirlerinden dizeler okumasına, AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun, alkışla karşılık verdi.

Nazım Hikmet'in oyunlarının Devlet Tiyatrolarında oynandığını, devlet erkanının bu oyunları izleyerek ayakta alkışladığını ifade eden Ülkü, Komisyon üyelerinden, Nazım Hikmet'i vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararının kaldırılmasını istedi. Ülkü, “Nazım Hikmet'e vatandaşlığını kazandırma onuru, 22. Dönem Parlamentosuna ait olsun” dedi.

NAZIM HİKMET'E FATİHA

AKP  İstanbul Milletvekili Recep Koral da kendisinin geçtiğimiz günlerde Moskova'da bulunduğunu, Nazım Hikmet'in mezarını ziyaret ederek, “Fatiha gönderdiğini” söyledi. Koral, ancak tasarının sadece bu konuya indirgenmesini doğru bulmadığını dile getirdi. Koral, ülke onurunun hiçbir kişiye bağlı olmadığını, kişilerin, ülkelerine bağlılıkla onur kazanacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Önergenin gerekçesinde, 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararının haksız olduğunun belirtildiğine işaret eden Koral, bu tarihten sonra sosyal demokrat hükümetlerin de kurulduğunu, aradan 55 yıl geçmesine rağmen bu kararın kaldırılmadığını söyledi. O günün şartlarında, bu kararın verilmesinin gerekçeleri bulunduğunu kaydeden Koral, “Bugünün şartlarında Bakanlar Kurulu yeniden değerlendirsin” önerisinde bulundu.

RET

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Sezal da Nazım Hikmet'in edebiyata katkısının tartışılmaz olduğunu ifade ederek, “Yasak olması, malzeme oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Komisyon Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, komisyon üyelerinin, Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığına kabulü yönünde aykırı görüşü bulunmadığını, ancak etik olarak bu konunun Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Hükümet temsilcisinin de takdiri Komisyona bıraktığını ifade etmesinin ardından, yapılan oylama sonucu önerge reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!