Komisyon işbaşı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Komisyon işbaşı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2005 10:57

Şemdinli ve Hakkari’deki bombalama olaylarını araştırmak üzere üyeleri belirlenen Araştırma Komisyonu salı günü, isimlerin Genel Kurul’da okunmasının ardından resmi görevine başlayacak.

Şemdinli ve Hakkari’de yaşanan bombalı saldırılar ve artan terör olaylarını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu bu hafta start alacak. AKP’nin de üyelerini belirlemesiyle birlikte Hakkari’deki terör olaylarını inceleyecek Araştırma Komisyonu son şeklini aldı. Salı günü üye milletvekili isimlerinin Genel Kurul’da okunmasından sonra komisyon resmen çalışmaya başlayacak ve öncelikle biraraya gelerek yönetimini seçecek. Bir eczacı milletvekili dışında 11 hukukçunun bulunduğu komisyonda AKP Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu’nun başkanlık için şansının yüksek olduğu belirtiliyor. Medeni hukuk alanında yüksek lisansı bulunan Sıvacıoğlu, Adalet Bakanlığı’nda tetkik hakimliği ve genel müdür yardımcılığı yaptı. İçtüzük uyarınca maksimum 4 ay çalışacak olan araştırma komisyonunun önüne İçtüzük uyarınca "devlet sırrı" engeli çıkabilecek. Sıvacıoğlu dışında komisyonda AKP’lilerden Ordu Milletvekili Enver Yılmaz (avukat, hakim), Yalova Milletvekili Şükrü Önder (emniyet müdürü), Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu (avukat), Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün (avukat), Aydın Milletvekili Semiha Öyüş (avukat), Adıyaman Milletvekili Fehmi Hüsrev Kutlu (avukat) ve Artvin Milletvekili Orhan Yıldız (avukat) da bulunuyor. CHP’den İzmir Milletvekili Ahmet Ersin (avukat), Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer (avukat) ve İstanbul Milletvekili Sırrı Özbek’in (avukat) bulunduğu komisyonda ANAP’ın eczacı kökenli milletvekillerinden İbrahim Özdoğan da yer alıyor.

Bu hafta Genel Kurul saat 15-20.00 saatleri arasında çalışarak, denetim faaliyetinde bulunmadan, iki yasa tasarısını ele alacak. Öncelikle görüşmeleri başlamış olan emniyet ve TSK dışındaki kamu kurumlarına ait okulların MEB’e devredilmesiyle ilgili yasa tasarısı, daha sonra da Maden Yasasında değişiklik yapan tasarı ele alınacak.

KUM, ÇAKIL, TUĞLA KİREMİTE TEŞVİK

Maden Yasası’nda yapılması öngörülen değişiklikle, "I. Grup madenler olan inşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl, tuğla-kiremit kili, çimento kili, marn, puzolantik kayaç ile çimento ve seramik sanayiinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar ile mıcır, kaba inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddesinin; Maden Yasası’nın ’maden teşvik tedbirleri’ ile ilgili teşviklerden yararlandırılması" öngörülüyor.

İHRACAT KAMYONUNA AKARYAKITTA ÖTV İSTİSNASI

Plan ve Bütçe Komisyonu da 6 Aralık Salı günü 15.00’da toplanarak, Özel Tüketim Vergisi Yasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısını görüşecek. Tasarıyla yurt dışına yapılan ticari eşya taşımacılığında ihraç edilen malları veya transit eşyasını taşıyan kamyon ve çekicilerin yurt dışına çıkışlarında, Bakanlar Kurulunca belirlenecek olan yerlerdeki çıkış kapılarından ve gümrük antrepolarından, standart depolarıyla sınırlı olmak üzere, ÖTV istisnası kapsamında motorin almalarına olanak sağlanıyor. Ayrıca, söz konusu araçlara verilecek motorini teslim edecek olanların da bu malları alımlarına ÖTV istisnası da getirilecek.

Töre ve namus cinayetlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu da çarşamba günü toplanarak çalışmalarını sürdürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!