Kolunun bedeli 18 bin euro

Güncelleme Tarihi:

Kolunun bedeli 18 bin euro
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 15:13

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde, 14 yıl önce yapılan iğnenin damara gelmesi nedeniyle sol kolu kesilen Ayşen Başaran'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davası sona ererken, mahkeme Ayşen'e ve ailesine toplam 18 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi.

Taksim'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ayşen Başaran'ın avukatı Cengiz Hortoğlu, Ayşen'in yaşadıklarını anımsatarak, dava süreci hakkında bilgi verdi.

Hortoğlu, “Ayşen hayatının yüzde 81'ini bu yargı sürecinde geçirdi. 2.5 yaşında adliye koridorlarıyla tanıştı. Yargılama süreci bugün tamamen bitti” dedi.

Ayşen'in yanlış damara giren iğne sonucu sol kolunu kaybettiğini ve ardından bir hukuk savaşı başladığını ifade eden Hortoğlu, Ayşen ve ailesinin Türkiye'de açılan tazminat davasında 2002 yılında 120 bin YTL kazandığını da hatırlattı.

Hortoğlu, Ayşen'in davasının uzun sürmesi nedeniyle AİHM'e başvuruda bulunduklarını dile getirerek, “5.5 yıllık süreç sonunda bu dava da kazanıldı. Ayşen açısından önemli bir karar. Dava sonucunda aile ve Ayşen için 18 bin euro tazminat ödenmesine karar verildi. Mahkeme gerekçe olarak, davanın Türkiye'de uzun sürmesini gösterdi” diye konuştu.

AİHM kararıyla Ayşen 2.5 yaşındayken başlayan ve 14 yıl süren bir hukuk sürecine son noktayı koyduklarını belirten Hortoğlu, Ayşen'in davasının meslek hayatında kendisini en çok etkileyen dava olduğunu söyledi.

Hortoğlu, “Ayşen, bir hak arama savaşı verdi ailesiyle birlikte. Elbette bu alınan tazminatlar ne olursa olsun onun kolunu geri getirmeyecek. Ayşen Türkiye'de hak arama sembolü oldu. Mağdur insanlar için örnek oldu. Ayşen'in verdiği mücadeleyi örnek alan binlerce insan kendi haklarını aradılar. Bu davanın en önemli yanı örnek bir dava olması” dedi.

KÜÇÜK AYŞEN ARTIK GENÇ KIZ OLDU

2.5 yaşında sol kolunu kaybeden ve bugün 16 yaşında lise 3. sınıf öğrencisi olan Ayşen Başaran da, durumunun kendisine liseden sonra zor gelmeye başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Herkes beni tanıyor. Bana belli etmiyorlar, normal bir insanmışım gibi davranıyorlar. Çevremdekiler öyle davranınca ben de rahat davranabiliyorum. Alıştım.”

Çocukları çok sevdiğini ve çocuk psikolojisiyle ilgili eğitim yapmak istediğini dile getiren Ayşen Başaran, kol nakli istediğini söyledi.
Ayşen'in babası Hüseyin Başaran da, Ayşen'in 16 yaşına geldiğini ve geçmişte takılan protezin artık kendisine olmadığını ve bu nedenle ya biyoelektronik protez kol ya da kol nakli istediğini kaydetti.

Bu nedenle de yeni bir mahkeme sürecinin başlayabileceğini ifade eden Hüseyin Başaran, “Biz hep dava açarak mı haklarımızı alacağız?” dedi.

Başaran, eşi Şengül Başaran'ın yaşananlar dolayısıyla hala psikolojik tedavi gördüğünü de belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!