Kolesterol ilacı alan kişi sayısı üçe katlandı

Güncelleme Tarihi:

Kolesterol ilacı alan kişi sayısı üçe katlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

DÜNYAYA sağlıklı beslenme ve diyet reçeteleri ihraç ederken hamburger, cips, patlamış mısır ve colanın benzersiz şişmanlar yarattığı ABD'de kolesterol düşüren ilaçlara gereksinim duyanların sayısı yaklaşık üç misli arttı.

USA Today Gazetesi'nin manşetten verdiği habere göre, Ulusal Kolesterol Eğitim Programı (NCEP) koordinatörü James Cleeman önceki gün kolesterol raporunu açıkladı. Kötü kolesterol(LDL) ile kalp krizi risk faktörlerini mercek altına alan 200 sayfalık rapor 20 ayda 27 uzman tarafından hazırlandı ve Amerikan Tıp Derneği'nin yayın organında duyuruldu. NCEP'nin 1993'teki son raporuyla kıyaslandığında çarpıcı gerçekler ortaya çıktı. O tarihte kolesterol düşüren ilaçları 13 milyon Amerikalı'nın kullanması gerekiyordu. 2000'li yıllarda çok daha sağlıksız beslenildiği ve bu ilaçlara gereksinim duyanların sayısının 36 milyona fırladığı dikkati çekti.

KÖTÜ VE İYİ KOLESTEROL

Rapor önümüzdeki 10 yılda hasta ve doktorların yararlanabilecekleri kalp krizi risk formülü veriyor. Yaş, toplam kolesterol, sigara ve kan basıncı tek tek sıralanıyor ve bu tür faktörler arttıkça kalp krizine yakalanma riski de artıyor. Uzmanlar önerileri şöyle sıralanıyor: Hem ileri yaş hem tiryakilik gibi birden fazla risk faktöründe kötü kolesterol 160'dan aşağıya çekilmeli. Önümüzdeki 10 yılda yüzde 20'den fazla kalp krizi riski olanların kötü kolesterol seviyesi 100'ü altında olmalı. İyi kolesterol desilitrede en az 40 miligram olmalı. 1993'te bu rakam 35 miligramdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!