Kolesterol düşürücü lipobay toplatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kolesterol düşürücü lipobay toplatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2001 16:53

Sağlık Bakanlığı kolesterol düşürücü olarak kullanılan Lipobay adlı ilacı, Bayer firmasının talebi üzerine toplatıyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Orhan Canbolat, 0.2 ve 0.3 miligramlık ruhsatlı Lipobayadlı ilacın toplatılması için üretici Bayer firmasının dün talepte bulunduğunu, bugün de işlemlerin başlatıldığını belirtti. Yeni ruhsatlanan bu ilacın tüm dünyada toplatılmak istendiğini belirten Canbolat, ilaçların ruhsatlandıktan sonra piyasada kullanılırken ortaya çıkan yan etkilerine bağlı olarak 3 şekilde geri çekildiğini söyledi. Öldürücü yan etkileri olan ilaçların 1. sınıf geri çekmeyle 24 saat içinde toplatıldığını belirten Canbolat, Lipobay'ın yan etkilerinin daha az olması nedeniyle 2. sınıf geri çekmeye tabi tutulduğunu kaydetti.

Canbolat, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği ve diğerkuruluşlara gerekli yazıların gönderildiğini ifade ederek, tüm işlemlerin 3 gün içinde tamamlanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bayer firmasının, ilacın ''genfibrozil'' adlı başka bir ilaçla beraber kullanılması halinde sinirleri etkileyen bir yan etkinin görüldüğünü belirttiklerini, bu nedenle toplatılmasını istediklerini aktaran Canbolat, ''Söz konusu ilacın 'genfibrozil' ile birlikte kullanılmamasına ilişkin uyarılar var, ama kullanılmış. Burada firmanın bu derece duyarlı olması bizim için önemli'' diye konuştu.

Conbolat, bu ilaçla ilgili Hacettepe Üniversitesi Hastanesi koordinatörlüğünde, 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri ile İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nün birlikte bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti. Bu çerçevede 84 hasta üzerinde Lipobay adlı ilacın henüz ruhsatlandırılmayan 0.4 miligramlık tableti ile ilgili incelemeler yapıldığını ifade eden Canbolat, bu çalışmanın da bugün durdurulduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!