Köleler ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Köleler ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Haftanın yeni filmlerinden ‘‘Ofis Çılgınlığı’’, MTV'de gösterilen ‘‘Beavis and Butt-Head’’ adlı ünlü çizgi dizinin yaratıcısı Mike Judge'ın karton değil gerçek karakterlere hayat verdiği ilk sinema filmi. Çalıştığınız ofiste çok bunalıyorsanız, gündelik rutin işler yüzünden beyninizin dumura uğradığı hissine kapılıyorsanız, bu filmi görün, iyi gelecektir.

Çalışmanın canınıza tak ettiği olmuyor mu hiç? Bu ofise bir gün daha gelirsem delireceğim dediğiniz olmuyor mu? İnsanı öğüten o rutine kapılıp kendinizi kaybettiğiniz, sonra da ‘‘hayır, hayır, hayat bundan ibaret olmasa gerek’’ dediğiniz olmuyor mu? İşte hislerinize tercüman olan bir film var şimdi sinemalarda: ‘‘Ofis Çılgınlığı’’ (Office Space).

Film Mike Judge'ın, hani şu MTV'deki alternatif çizgi dizi ‘‘Beavis and Butt-Head’’'in yaratıcısının ilk yönetmenliği. Bu Mike Judge iginç bir şahsiyet. Aslında başarılı bir fizikçiymiş. Üstelik Amerikan F 18 uçaklarının elektronik sistemleri üzerine çalışıyormuş. Ama bir gün, insanları öldürmeye yarayacak bu makineleri yapıyor olmaktan büyük bir vicdan azabı duyduğunu anlayınca, insanları öldürmektense güldürmeyi tercih etmiş. Bu hayırlı kararı verdikten sonra, bir süre müzikle uğraşmış, derken karton karakterlerin dünyasına dalmış. MTV seyreden dünya gençliğini avucunun içine alan ‘‘Beavis and Butt-Head’’ böyle ortaya çıkmış. Hayatta nasıl yükselir, mevki makam sahibi olurum düşüncesiyle yetiştirilen yuppie adaylarının tam aksi kutbunda yer alan Beavis ve Butt-Head adlı iki üniversite öğrencisi aracılığıyla toplumu eleştiren Judge, bu iki kafadara öyle şeyler yaptırdı ki, çizgi dizi gençlerimize kötü örnek oluyor, onları bozgunculuğa kışkırtıyor diye ABD'de yasaklandı. Eh, böyle bir adamdan da çalışma hayatını tiye alan bir film yapması beklenir zaten. Filmdeki kahramanlarımızdan Peter (Ron Livingston), Initech adlı bir şirkette bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadır. Çoğumuz gibi o da işi için kendini haba eden bir adamcağızdır. Fakat artık canına tak demiştir. Canına tak diyen bir tek o değildir tabii. Bunalan, sıkılan, kendilerini köle gibi hisseden ve artık bu durumun tahammül sınırlarını zorladığı başkaları da vardır: Michael, Samir ve Milton gibi (sırasıyla David Herman, Ajay Naidu ve Stephen Root). Ayaklanmanın koşulları oluşmuş olduğundan, ofiste şenlik başlamak üzeredir.

Filmin hemen hemen hepsi tiyatro ve televizyondan gelme oyuncuları arasında, ‘‘Friends’’ dizisi ile ünlenen, ‘‘Aşkımın Hedefisin/The Object of My Affection’’ ve ‘‘Bir Koca Şart mı?/Picture Perfect’’ten tanıdığımız Jennifer Aniston da var. Aniston, iş hayatından bezen Peter'ın aşık olduğu garson kız Joanna'yı canlandırıyor.

‘‘Bence şu kaotik çalışma hayatı içinde insanların gerçekten biraz alaya almaları gereken en önemli şey iş hayatları’’ diyen Judge'la hemfikirseniz ‘‘Ofis Çılgınlığı’’nı seyredin, hatta mümkünse mesai arkadaşlarınızla birlikte.

OFİS ÇILGINLIĞI

OFFICE SPACE

Yönetmen: Mike Judge

Senaryo: Mike Judge

Görüntü: Tim Suhrstedt

Müzik: John Frizell

Oyuncular: Ron Livingston (Peter Gibbons), Jennifer Aniston (Joanna), Stephen Root (Milton), Gary Cole (Bill Lumbergh), David Herman (Michael Bolton), Ajay Naidu (Samir)

1999 ABD yapımı, 97 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!