Köksal: "Türk polisi 46 ülkede görev yapıyor"

Güncelleme Tarihi:

Köksal: Türk polisi 46 ülkede görev yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 14:45

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, “Şu anda Türk polisi olarak 46 ülkede görev yapıyoruz. Haiti'den başlayıp Doğu Timor'a kadar olan geniş bir coğrafyada polisimiz hizmeti yürütüyor” dedi.

Haberin Devamı

Köksal, Bursa Polis Kolejinde düzenlenen diploma töreninde yaptığı konuşmada, kolejden mezun olan 251 öğrencinin, Türk Emniyet Teşkilatına yeni bir soluk getireceğini söyledi.

Polis Akademisinin sadece Türkiye'de değil dünyada önemli akademilerden birisi haline geldiğini ifade eden Köksal, şu anda akademide 16 ülkenin emniyet teşkilatlarına yönelik üst düzey yönetici yetiştirildiğini de belirtti.

Köksal, kolejden mezun olan öğrencilere seslenerek, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin ve dünyanın saygın bir kurumuna adım atıyorsunuz. Elbette bu adımın hakkını vereceğinizden hiç şüphem yoktur. Polis kolejlerimiz aldıkları öğrencilere en iyi şekilde eğitim vererek, çağın her türlü bilgileriyle mücehhez olmak, ama çağın bilgilerine mücehhez olmanın yanı sıra onlara vatan sevgisi, insan sevdası ile Atatürk ilke ve inkılaplarını öğreterek, Atatürkümüzün en önemli emaneti olan Cumhuriyeti sonsuza kadar koruma, o nazlı bayrağımızın gönderde nazlı nazlı dalgalanması, ülkemizin birlik bütünlüğünü koruyacak her türlü bilgi verilerek yetiştirmektedir. Bir ülkenin kalkınması ve ileriye gitmesini düşünüyorsanız, her şeyden önce o ülkenin huzur ve güvenli olması lazım.”

Polis teşkilatının kendini sürekli yenileyerek vatandaşa en iyi hizmeti vermenin çabası içinde olduğunu anlatan Köksal, şu anda teşkilatın yüzde 82'sinin üniversite mezunu olduğunu vurguladı.

“SUÇU İŞLENMEDEN ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Köksal, 210 bini aşkın personelin yüzde 50'sinin her yıl hizmet içi eğitimden geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Dünya polisi içerisinde suçluları en kısa sürede yakalayarak adalete teslim eden, suçu aydınlatma oranı açısından baktığımızda ki bu rakamlar bizim değil, İnterpol'ün verdiği rakamlar, Almanya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerin dahi çok üzerinde bir suçu aydınlatma oranına sahibiz. Ama biz yeni bir konsept uyguluyoruz. Elbette suçu aydınlatmak çok önemli. Ama suçu aydınlatmanın bir maliyeti var. Artık suçu işlenmeden önlemeye çalışıyoruz. Önleyici hizmetleri daha artırma gayreti içerisindeyiz. Polis kolejlerinde, meslek yüksekokullarında ve akademimizde artık eğitimi de bu paralelde, değişik şekillerde uyguluyoruz. Suçun odaklarını, boşlukları tespit ederek onları gidermeye çalışıyoruz. 81 ile yaydığımız toplum destekli polis hizmeti uyguluyoruz. Polisin toplumun desteğini yanında görmesi, onun desteğinden istifade etmesinden doğal bir şey yoktur. Bunu yaptığınız zaman başarı adeta yüzde 100 noktasında gelmekte. Toplumla polisimiz daha iyi kaynaşmakta ve daha süratli hizmet verme imkanı doğmaktadır.”

Türkiye'de çok iyi şekilde uygulanan bu projenin bazı Türk Cumhuriyetlerinde de uygulanmasına başlandığına değinen Köksal, şöyle konuştu:
“Toplum destekli polis bürolarını oralarda da kuruyoruz. Şu anda Türk polisi olarak 46 ülkede görev yapıyoruz. Haiti'den başlayıp Doğu Timor'a kadar olan geniş bir coğrafyada polisimiz hizmeti yürütüyor. Türk polisi artık sadece içine kapanan değil, dünyaya çeşitli projeleri ileten, onlara destek veren, koruyan bir polis durumuna gelmiştir. Nitekim Sudan, Filistin gibi pek çok ülkenin polis teşkilatının kuruluşunda bizim desteğimiz vardır.”

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Oğuz Kağan Köksal, Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelede çok önemli çalışmalar yaptığını, önemli mesafeler katettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl uyuşturucuyla mücadeledeki Avrupa'daki kuruluş, Türkiye'deki çalışmaları örnek bir çalışma olarak gösterdi. Bu, çok önemli bir olaydır. Çünkü uyuşturucu sadece geldiği yeri değil, geçtiği yeri de gittiği yeri de yakan, nesilleri tahrip eden bir olaydır. Onun için küçük, büyük demeden uyuşturucuyla mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Her yıl yakalanan uyuşturucu miktarı, bir önceki yılın iki mislini aşmakta.”

Emniyet Genel Müdürü Köksal ile Bursa Valisi Şahabettin Harput'un dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdiği törende, dönem birincisi Enver Kaşlı yaş kütüğüne plaket çaktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!