Kokmayan çoraplar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kokmayan çoraplar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

California Üniversitesi'nde görevli bir bilim adamı, tekstil ürünlerinin dokularına "halamine" adını verdiği klor bazlı moleküller ekleyerek giyeceklerin yıkanmadan uzun süre giyilebilmesini mümkün kıldığını açıkladı.

Gang Sun adlı bilim adamının klorla işlediği giyeceklerde bakteri ve mikrop yaşayamıyor.

Sun, bu buluşunu atletlerin ayaklarına giydiği çoraplarla denedi. Atletler 10 millik bir koşudan sonra çoraplarını kokladıklarında hiçbir kötü koku almadıklarını söylediler. Hatta, ikinci gün sonunda artık ömrünü tamamladığını düşünerek deney çoraplarını ayağından çıkaran bir atlet, birkaç dakikalık havalandırmadan sonra çoraplarda sadece hafif bir klor kokusu kaldığını görerek tekrar çoraplarını ayağına giymiş.

Üniversitenin atletizm koçlarından Sue Williams da ekibindeki bir atletin 5 gün süresince aynı çorabı giyerek günde 12 mil koştuğunu ancak çoraplarında herhangi bir kötü koku oluşmadığını söyledi.

Çoraplar, klorlu suda yıkandığında eski gücüne yeniden kavuşuyor. Klorla işlenmiş kumaş, mikropları ve bakterileri öldürme gücüne sahip kloru absorbe ediyor. Böylece söz konusu kumaştan üretilmiş giyecek tekrar tekrar kullanılabiliyor.

Sun, bu buluşun özellikle hastanelerde kullanılan çarşaflarda ve personelin kullandıkları giyeceklerde yararlı olacağını düşünüyor.


Daha temiz hastaneler

Araştırmacılar, hastanelerde kullanılan materyallerdeki mikropların, bakterilerin, mantar ve virüslerin, hastanelerde görülen enfeksiyonlara katkıda bulunan etkenler olduğunu düşünüyorlar.

Hasta çarşafları zaten klorlu suda yıkanarak dezenfekte ediliyor. Ancak hastane personelinin kıyafetlerindeki mikropların hastalıkların yayılmasına yaptığı katkı konusunda herhangi ciddi bir araştırma yok.

Gang Sun'ın bu buluşu ile ilgilenen bir şirket kendisi ile bir anlaşma yaptı bile. Seattle'da yerleşik HaloSource Corp. Sun'ın geliştirdiği teknolojiyi kullanarak boya üretmeyi planlıyor. Söz konusu teknoloji ile üretilen boyalarla boyanmış bir biyoteknoloji araştırma laboratuvarının ya da bir mezbahanın boya masraflarının azalacağı ve dezenfekte ile çok daha temiz ortamlar yaratılması öngörülüyor.

Koku düşmanı çoraplar ve diğer spor kıyafetlerin fiyatının bilinen yöntemlerle üretilmiş benzerleriyle aynı fiyatlara maledilebileceği düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!