Köklerini araştırdı ataları katil çıktı

Güncelleme Tarihi:

Köklerini araştırdı ataları katil çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2002 01:41

Genbilimde baş döndürücü hızla yaşanan gelişmeler, birçok hastalığın tedavi yollarını açıp sınırlı imkanlarla sınırsız üretimleri başarmaya doğru giderken, bazen güldüren ve düşündüren sonuçlara da neden oluyor.

Bu konuda ilginç bir yazı, Roche Müstahzarları'nın 3 ayda bir yayınladığı ‘‘Biotech’’ dergisinin ilk sayısında yer aldı. Yazıda genbilim ile soyağacına ulaşmaya çalışan köken araştırmacılarının karşılaştığı hoş olmayan sonuçlara yer verildi. İşte bunlardan bazıları:

Uzun süredir köken araştırmaları üzerinde çalışan Alman Franz Joseph Brukhard, kendi atalarını araştırırken katil bir aileden geldiğini öğrendi. Brukhard'ın ataları 13'üncü yüzyılda Köln Piskoposunu öldürerek cezalandırılmışlardı.

ABD'de yaşayan 72 yaşındaki emekli tarih profesörü Josephine Schulte, 1990 yılında Bavyera Aile Araştırmaları Dairesi'ne akrabalarını bulmak için başvurdu. Köken araştırmacısı Karin Hartl, profesörün akrabalarını buldu. Bunlar, 100 yıl önce bölgeyi haraca kesen ünlü haydutlardan Eduard Ganswürger ve silah arkadaşı Ferdinand Gump'du. Gump, son cinayetinde Ganswürger'i öldürmüştü.

Oxford Üniversitesi profesörlerinden Bryan Sykes, soyaddaşlarını tükürükleriyle inceledi. Araştırmaya katılan Sykes soyadlı 61 erkekte, babadan oğula geçen Y kromozomunu inceleyen Prof. Sykes, deneklerin yarıya yakın kısmında kendisininkiyle benzer özellikler buldu. Diğer yarısı ise tipik Sykes DNA özelliği göstermiyordu. Bryan Sykes'a göre bu bazı Sykes annelerinin kocalarını aldattığının göstergesiydi. Sykes'ın araştırması Amerikan Journal of Human Genetics'te yayınlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!