KOBİ’lere fırsat çok, ilgi yok

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’lere fırsat çok, ilgi yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

KOSGEB küçük ve orta boy şirketler için bir yıldır internette KOBİNET adıyla elektronik ticaret fırsatı sunuyor. Yurt içinde ve dışında yeni pazarlar bulmak, kendilerini tanıtmak, diğer firma ve sektörleri tanımak isteyen iki bin 500 şirket aktif olarak bu hizmetten yararlanıyor. Ancak bu rakam toplam şirketlerin yüzbinde biri bile değil.

Elektronik ticaret özellikle küçük ve orta boy işletmeler için büyük önem taşıyor. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) bünyesinde bu amaçla KOBİNET (www.kobinet.org) adında bir bilgi ağı kuruldu.

KOBİNET tüm sektörlerdeki KOBİ'lerin faydalanmasına yönelik bir bilgi ağı. Türkiye'de KOBİ'lere hizmet götüren sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarının katılımı ile inşa edildi. Küçük ve orta boy işletmeler için sanal bir ticaret merkezi oluşturarak, onların uluslararası düzeyde tanıtılmalarını amaçlıyor. KOBİNET'e bilgi sağlayan katılımcı kuruluşlar arasında İstanbul Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Türk Patent Enstitüsü gibi kuruluşlar yer alıyor.

Bir yıl önce hizmete giren KOBİNET'i bugüne kadar 45 bin kişi ziyaret etti. Üye işletme sayısı yedi bine ulaşırken, aktif olarak kullananların sayısı iki bin 500 civarında oldu. Bunların birbirleri arasında e-posta trafiği günde yaklaşık 50, ayda ise 1200-1500 civarında. Üyelere başlangıçtan itibaren 'ücretsiz web sayfası ve e-posta adresi' sunuldu.

KOBİNET Bilgi Modeli, internet abonesi olmayan KOBİ'lerin de erişimine imkan tanıyor. Türkiye'de imalat sanayinde yaklaşık 200 bin işletme yer alıyor. Tüm işletmelerin sayısı ise 3.5 milyona ulaşıyor. Sistem geliştirilirken imalat sanayinde bulunan firmalardaki bilgisayarlaşma oranı ve internet aboneliğinin yeterli düzeyde olmadığı da göz önüne alınmış. Bu nedenle internet abonesi olmayan firmaların da bir modem ve telefon hattı varsa KOBİNET'e erişim temin ediliyor.

WEB SİTESİ'NDE NELER VAR?

KOBİNET Bilgi Bankası'nda KOBİ'lerin ekonomi ve iş dünyası, finans imkanları, mevzuat, gümrük birliği ve Avrupa Birliği konusunda bilgiler ve yurtdışından gelen iş teklifleri yer alıyor. Ayrıca katılımcı kuruluşların KOBİ'lere yönelik hizmetlerinin ayrıntılı tanıtıldığı web sayfaları da var (www.kobinet.org/bilgibank.html ve www.kobivt.org/uye.exe).

KOBİNET, Avrupa Birliği'nin KOBİ Bilgilendirme Programı olan 'Euro Info Centre-Avrupa Bilgi Merkezi' programı kapsamında şu bilgilerin teminini sağlıyor: Yurtdışı firma adresleri, yurtdışı ihale duyuruları, Avrupa Birliği mevzuatı, CE etiketleme vb. Sistemdeki Türk firmalarının İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca olarak bilgileri sorgulanabiliyor. Türkiye dışında bu programda yer alan 35 ülkenin Avrupa Bilgi Merkezleri'nin bu bilgilerden istifade etmesi sağlanıyor (www.kosgeb.gov.tr/eic).

KOBİNET üye başvuru formunu 'www.kobinet.org' adresindeki ana sayfasına ulaşarak dolduran işletme, aynı zamanda ürün bilgilerini de girebiliyor. Servis ağlarına iletilen bu başvuru formu üzerinde KOSGEB yetkilileri 'etik kontroller' yapıyorlar. Bunlar bittikten sonra formdaki bilgiler KOBİNET veri tabanının bu işletme için otomotik standart web sayfası oluşturuluyor (www.kobinet.org/firmadi.html). Ardından şirkete şifre ve kullanıcı kimlik bilgisi gönderiliyor. Şirket bunları kullanarak e-posta servislerinin verildiği sayfalara girme imkanı elde ediyor. E-posta servisinden yararlanmak isteyen şirket, kullanıcı kimlik ve şifresi ile girdiği anda girdiği sayfada sektör listesi sergileniyor. Şirket burdan mesaj iletmek istediği firmaların yer aldığı sektör grubunu işaretleyerek grup halinde e-posta gönderme imkanını da elde ediyor. Ayrıca her şirket kendi web sayfasına girerek istediği bilgiyi değiştirme, silme, düzeltme yapma yetkisine de sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!