Koalisyon helallik almalı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon helallik almalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2015 01:33

DYP-SHP koalisyonunda iki yıl Başbakan Yardımcılığı yapan CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, AK Parti-CHP koalisyonunun daha yüksek olasılık olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Mutabakat metni imzalanmadan önce parti içinde referandum sandığı kurulmasını öneren Karayalçın, “Parti yönetimi, partililerin helalliğini, dolayısıyla desteğini almalıdır” dedi. Karayalçın koalisyon tecrübesini ve önerilerini Hürriyet’le paylaştı: “Dışarıdan HDP destekli CHP-MHP hükümetinin kurulamayacağı görüldü. AKP-MHP olasılığı da düşük. Türkiye çok ivedi şekilde kasım ayında yeni bir seçime gitmeme durumundaysa, Ortadoğu’da yeni bir siyaset izlemeye başlamak durumundaysa, barış sürecini devam ettirmek durumundaysa geriye kalanlar daha bir netleşmeye başlıyor. AKP-CHP seçeneği 8 Haziran’a göre daha bir öne çıkmaya başlıyor. Şimdi taban bunu daha olumlu değerlendiriyor. Geçen gün İzmir’den bir belediye başkanımız ‘Kesin olarak karşıydım, şimdi kesin olarak istiyorum’ dedi.

Haberin Devamı

PROTOKOL AYRINTILI YAPILMALI

Üç metin var, koalisyon protokolü, hükümet programı, devlet yaşamının doğal akışı içinde önüne gelen tüzük, kararname, yönetmelikler vs. Özellikle koalisyon protokolünde metnin hangi düzeyde kalacağını kararlaştırmak büyük önem taşıyor. İlke düzeyinde mi olmalı, ayrıntı düzeyinde mi? Ben arada güven olsa bile geçmiş deneyimimle ayrıntıya girmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Önerim, nelerin yapılacağı, nelerin yapılamayacağını ortaya koyan mutabakat metni imzalanmadan önce mutlaka partililere sunulması, önseçimde olduğu gibi sandık kurularak parti içi referandum yapılmasıdır. Parti yönetimi, partililerin helalliğini almalıdır. AKP azınlık hükümetini Sayın Erdoğan’ın deyimiyle tekrar seçim olasılığını yüksek görmüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!