Klimaya çarpılmayın

Güncelleme Tarihi:

Klimaya çarpılmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dış ortamla klimatize edilmiş ortam arasındaki beş derecelik sıcaklık farkı rahatlamak için yeterli. Uzmanlar aşırı soğutmanın virüs kökenli hastalıklara neden olduğunu belirtiyor.

Sıcak havada hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen klimaların dikkatli kullanıldığında sağlık için yararlı olduğu, ancak aşırı soğutmanın, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklara yol açabileceği belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, Afrika sıcaklarında klimaların çok yararlı olduğunu ifade ederek, ’’Ancak dışarıyla içerinin ısı farkı fazla olmamalı’’ dedi.

Ortamları serinletmek isterken, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatmamak gerektiğini vurgulayan Sağlıker, ’’Hava sıcaklığı 40’ın üzerindeyken, oda sıcaklığı 18 dereceye düşürülürse, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklara davetiye çıkarılmış olur’’ diye konuştu.

Dışarıyla iç ortamın ısı farkı fazla olduğunda, grip, nezle ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riskinin arttığını kaydeden Sağlıker, şöyle devam etti:

’’Doğaya çok fazla karşı gelinmemeli. Beş derecelik bir soğutma bile insanı rahatlatmaya yeter. Ayrıca kumanda aletlerine büyükler hakim olmalı. Klima kumandaları çocuklara verilmemeli.’’

Klima satın alınırken, nemi alanların tercih edilmesi gerektiğini anlatan Sağlıker, rutubetin, insanların akciğerlerini erittiğini söyledi. Astım, bronşit gibi hastalıklar için nemin çok sakıncalı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sağlıker, dışarıdan hava alarak soğutan klimaların daha yararlı olduğuna da dikkati çekerek, ’’Havayı aynı ortamda çeviren klimalar, sigara dumanını da sürekli ortamda tutar. Ortamın havasını temizlemez’’ dedi. Sağlıker, dışarıdan hava almayan klimaların kullanıldığı ortamların sık sık havalandırılmasını önerdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!