Kleopatra çirkinmiş

Güncelleme Tarihi:

Kleopatra çirkinmiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2001 00:00


Kısa boylu ve şişman olduğu iddia edilen efsanevi Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın yüzünün de çirkin olduğu ortaya çıktı.

Kleopatra'ya ait olduğu anlaşılan ve İngiltere'deki British Museum'da sergilenmeye başlanan 11 heykelden yola çıkılarak 1 metre 52 santimetre boyunda ve şişman olduğu belirtilen Kleopatra'nın Antakya'yı ziyareti anısına basılan gümüş sikkedeki profilinin de çirkin olduğu belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı ve Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Uzel, Kleopatra'nın yüz profilinin, Antakya'yı ziyareti sırasında basılmış hatıra gümüş sikke üzerinde, gerçeğe yakın bir biçimde yer aldığını söyledi.


BURNU KEMERLİ

Kraliçe Kleopatra'nın, Antonius ile birlikte Antakya'yı ziyaret ettiğini, bu ziyaretin anısına 16 gram ağırlığında hatıra gümüş sikke basıldığını ifade eden Uzel, ''Çok nadir ve çok iyi korunmuş bu sikkede kraliçe, burnu kemerli ve çatık kaşlı olarak görülmektedir'' dedi.

Söz konusu sikkeyi, ABD'de bir koleksiyoncunun açık artırma katalogunda gördüğünü anlatan Uzel, ''Paranın kalıbını hazırlayan sanatkar, Kleopatrayı büyük olasılıkla bizzat görmüştü. Hayali yapsaydı, dillere destan bir güzelliği olduğu söylenen kraliçeyi daha farklı resmederdi'' dedi.

NİL ÇAMURUNDAN GÜZELLİK MASKESİ

Kozmetik tababet tarihinde Kleopatra'nın önemli bir yeri bulunduğunu, onun zamanında İskenderiye Tıp Okulu'nun en parlak dönemini yaşadığını belirten Uzel, şöyle devam etti:
''Kosmetikon adlı kozmetiğe ait eseri Kleopatra'nın yazdığı iddia edilmektedir. Bunun yanında iki rahipten ders alarak kimyaya ait bir eser yazmıştır. Kleopatra'nın incirin sirkede eridiğini bulduğu, ilk damıtma aletlerini geliştirdiği ileri sürülmektedir. Ayrıca toksikoloji ile uğraştığını kanıtlayan eserler vardır.''


Kleopatra'nın formülü kendisine ait bir kremi bulunduğunu kaydeden Uzel, ''Saçlarına şekil vermek için de Nil Nehri'nin çamuruyla özel kamışlar kullanmıştır'' dedi.

Hazırladığı güzellik maskesinin, idrarla karıştırılmış Nil çamuru ihtiva ettiği yolunda bilgiler bulunduğunu ifade eden Uzel, ''Epilasyon için sünger taşı ve penslerden faydalanmış, omuzlarını parlatmak için toz haline getirilmiş sedef ve kaymak taşı kullanmış'' diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!