Klasik politikacı tipi ortadan kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Klasik politikacı tipi ortadan kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Kuleyin, geleceğin bilgi toplumunda, klasik milletvekilinin ortadan kalkacağını ve ‘‘herkesin milletvekili olduğu katılımcı sistem’’in ortaya çıkacağını söyledi.

Nezih Kuleyin, bilgi toplumunun klasik üretim, güç, sermaye ve kentleşme olgusunu değiştirdiğini belirterek bu sürece uyum sağlayan ülkelerin, gelişmiş ülkeler arasına katılacağını söyledi.

Bilgi toplumunda, sınıflarda yapılan eğitimin anlamının kalmadığını, etkileşimli uzaktan eğitim olgusunun gündeme geldiğini kaydeden Kuleyin, ‘‘Bilgi toplumunda üretilen bilgiler hızla eskiyor. Bundan dolayı yaşam boyu eğitim kapsamında, sertifika programları gündeme gelecek’’ dedi. Kuleyin, bilgi toplumunda üretimin evlerde yapılacağını, elektronik ticaret döneminin hakim olacağını, uluslararası üretime yönelineceğini ve danışmanlık mesleğinin gündeme geleceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

‘‘Uluslararası ticaretin çok büyük bölümü, artık İnternet üzerinden yapılıyor. Yakın gelecekte, tamamı İnternet ağlarından gerçekleştirilecek. Şirketler ulusal kimliğini kaybedip uluslararası niteliğe bürünecek. Üretim, ulusal sınırlar gözetilmeden yapılacak. Evler, akıllı binalara dönüşecek. Evde, bahçe sulamadan güvenliğe, ışıkları yakmaktan kalorifer ısısını ayarlamaya, perdeleri açmaktan yemek pişirmeye kadar yapılması gereken bütün işleri, bilgisayarlar üstlenecek. Çarşı-pazar, evin içerisine girecek, evde herkesin bir bilgisayarı olacak. Üretim araçlarındaki değişim, toplum yaşamını da değiştiriyor. Yeni suç türleri, yeni meslekler ortaya çıkıyor. Bundan sonrası için, daha tutarlı bir hukuk düzenimiz olmalı. Klasik milletvekili sisteminin yerini, herkesin milletvekili olduğu katılımcı sistem alacak. Herkesin bilgisayarı olacağı için, kararlara katılımını milletvekili aracılığıyla değil, birey doğrudan kendisi sağlayacak. Birey, yönetime ve kararlara etkin olarak katılacak. Bilgi toplumuna, şimdiden altyapıyla, eğitimle ve psikolojik olarak hazırlanmalıyız.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!