Klasik Otomobil Müzesi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Klasik Otomobil Müzesi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ural Akaman ile kızı Ayşe Ataman'ın kuracakları müze, Türkiye'nin üçüncü klasik otomobil müzesi olacak. Müzede Ford, Jaguar, Mercedes, Cadillac, Lincoln gibi markaların üretimi az yapılan nadir modelleri sergilenecek.

Klasik otomobillere gönül veren Finlandiya'nın Fahri İstanbul Başkonsolosu Ural Ataman ile kızı Ayşe, 14 yılda topladıkları 41 otomobillik koleksiyonlarını Sarıyer Ferahevler'de bir ‘Klasik Otomobil Müzesi' kurarak sergilemek için çalışmalara başladı.

Türkiye'de iki tane klasik otomobil müzesi bulunduğunu ve buna bir yenisini eklemek istediklerini belirten Ayşe Ataman, Ford, Jaguar, Mercedes, Cadillac, Lincoln otomobillerin üretimi az yapılan modellerini tercih ettiklerini söyledi. Klasik otomobillere ilgi duyan Atamanlar, 14 yıl önce 1939 model Mercedes ile başladıkları kolleksiyonlarında özellikle 1940, 1950 ve 1960'lara ait otomobilleri tercih ettiler.

Klasik otomobil seçerken ABD ve Avrupa'da yayımlanan kataloglar ile arkadaşlarının tavsiyelerini dikkate aldıklarını belirten Ayşe Ataman, ‘‘Bire bir temaslarımız sonucunda beğendiğimiz klasik otomobilleri Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın özel izniyle Türkiye'ye getirtiyoruz’’ dedi.

Hepsi orijinal

Ellerinde bulunan klasik otomobillerin boyası dahil her parçasının orijinal olduğuna dikkat çeken Ayşe Ataman, gerekli yedek parçalarında yurtdışından özel olarak sipariş edildiğini söyledi. Koleksiyon uğraşılarının pahalı bir hobi olmadığını ileri süren Ataman, ‘‘Durumu iyi olmayan bazı otomobilleri kendi özel garajımızda 4 uzman mekanik ustası vasıtasıyla toplatıyoruz. Bu yeni araba satın almaktan daha hesaplı olurken, orijinal parça toplamak bizi çok heyecanlandırıyor’’ dedi.

Trafiğe kayıtlı klasik otomobillerinin tüm aksamlarının çalıştığına ve kesinlikle yolda bırakmayacağına dikkat çeken Ayşe Ataman, bunun için garajlarında rutubeti önlediklerini, ustaların ise bu otomobillerin bakımlarını yapmanın yanı sıra otomobilleri sürekli olarak çalıştırdıklarını söyledi.

Turizme katkı

Ferahevler'de kurulma çalışmaları devam eden ve 2000 yılının Şubat ayında hizmete girmesi beklenen 2 bin 500 metrekare kapalı alanlı müzede mekanik tamir, sergi ve öğrenci ziyaretçiler için bilgisayar odasından oluşan eğitim bölümleri de yer alacak. Benzer müzelerin Almanya, Fransa ve ABD'de de bulunduğunu ve klasik otomobil meraklılarının çok ilgisini çektiğini belirten Ayşe Ataman, ‘‘Bizim temel amacımız tarihi ve nostaljik otomobilleri günümüze taşıyarak gençlerimize tanıtmak. Ancak, böyle bir müzenin varlığını dünyaya duyurabilirsek daha da önemli olacak. Çünkü bu yabancıların ülkemize gelmesini sağlayacak, dolayısıyla turizme katkı sağlayacak’’ dedi.

NELER VAR?

Otomobiller arasında en yaşlı olanı 1928 model Ford T Top

Kayınvalidelerin arka koltukta sıkışmasını sağlayan ve adı 'Kayınvalide koltuklu'ya çıkan 1931 model Ford T Spor

Daha çok mafya babalarının kullandığı ve adı 'Capone'a çıkan 1937 model Ford Tudore Deluxe

Atamanlar'ın 14 yıl önce aldıkları ve 2 yılda toplattıkları ilk kolleksiyon parçası 1939 model Mercedes

1946 model Ford Tenezue

Hafif olabilmesi için kasası alüminyum alaşımdan yapılan ve otomobil yarışlarında kullanılan 1952 model Jaguar XK 120

Çok az sayıda üretilen ve halen toplanması için çalışmaları sürdürülen 1954 model Triumph 2.

Bir Fransız baronesinin çok az kullandığı ileri sürülen ve camları otomatik açılan 1956 model Ford Thunderbird

Çok az sayıda üretilen 1958 model Cadillac Silver Eldorado

ABD başkanlarından John Kennedy'nin vurulduğu otomobilin ikizi olarak bilinen 1967 model Lincoln Continental.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!