kky

Güncelleme Tarihi:

kky
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2011 15:18

2001 yılından bu yana, kurucusu olduğu NLP GRUP Psikolojik Danışmalık ve Eğitim Merkezi’nde psikoterapist ve eğitmen olarak görev yapan uzman Psikolog Erkan Şen, son yıllarda özellikle dil öğreniminde popülerlik kazanan NLP yöntemini, sırlarını ve Türkiye'deki NLP eğitiminin seviyesini anlattı.

Haberin Devamı

- NLP'nin açılımı nedir?

Neuro Linguistic Programing, yani dil kalıplarıyla davranışsal düzeyde zihnin programlaması şeklinde açabiliriz.

- Bu teknik neler için kullanılıyor?

Yeni bir dili öğrenme, bağımlılık tedavisi, stres, uykusuzluk, kilo alıp-verme, konsantrasyon bozuklukları, hiper aktivite, topluluk önünde konuÅŸma, fobi tedavisi, Ä°nsanların iletiÅŸim, öğrenme, farkındalık, motivasyon, duygulanım gibi davranışsal ve duygusal faaliyetlerin amaca yönelik, etkin kullanımını saÄŸlar.Â

- NLP ile İngilizce öğrenme nasıl gerçekleşiyor? NLP sayesinde beyinde hangi kısımlar harekete geçiriliyor?

Beyin genel olarak bir bütün olsa da sağ ve sol lobların farklı farklı üstlendikleri görevleri vardır. Ancak sol beyinin, sağ beyinden daha önemli görevler üstlendiğini söyleyebiliriz. Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi. soldadır. Bunun yanında sağ beyin, boyut ve hacim algısını ön plana çıkardığı gibi, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme de sağ beynin önemli bir görevidir.  Buna karşılık matematik işlemleri için sol beyin kullanılır. Bu noktada NLP , beynin sol tarafına odaklanarak konuşma merkezini ve de bir matematik formülü olarak algılayabileceğimiz, dil edinimini hızlı ve garantili bir şekilde kolaylaştırır, bu noktada beynin her iki lobu arasındaki koordinasyon sağlanarak, etkin öğrenme gerçekleşir.

Haberin Devamı

- NLP son zamanlarda çok popüler olan bir teknik. Türkiye'deki tüm merkezlerin bu konuda güvenilir olduğunu söyleyebilir miyiz?

NLP eğitimi almak isteyen kişilerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen eğitim kurumlarını tercih etmesini tavsiye ediyoruz.

- Bu tekniği kullanan ünlüler var mı?

Türkiye ve Dünyada bu tekniği kullanan bir çok ünlü bulunmakta. Şu an aklıma gelenler: Tiger Woods, Michael Jackson, Kevin Kostner, Britney Spears Türklerden Fatih Terim’i sayabilirim.
 
- NLP hangi teknikler kulaniyor?

Dünyaca Ünlü NLP uzmanı, benim de hocam olan Phillip Holt' un şu sözü NLP yi çok güzel anlatır. "İşe yarayan herşey NLP dir."  NLP, içinde: Psikoloji, Psikoterapi, Hipnoz, Meditasyon, Reiki gibi bir çok teknik ve öğretinin, duruma göre işe yarayan, gerekli bölümlerini kullanır.
 
- NLP eğitimi ne zamandır Türkiye'de ve tepkiler nasil?

Haberin Devamı

Şöyle söyleyeyim, ben Türkiyedeki ilk NLP uzmanlarından biri olmama rağmen, hiç NLP eğitimi vermedim. Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyen kişinin bizzat kaynağından öğrenmesi gerektiğine inanıyorum. Diğer yollarla edinilen sertifikalar ve yapılan eğitimler, NLP uzmanlarınının toplumda şarlatan gibi algılanmasına sebep oluyor.

- NLP ile baÅŸka hangi diller var veya baÅŸka egitim verginiz konu?

Şu anda kurumumuzda, NLP ile İngilizce, İtalyanca, Rusça, İspanyolca ve Almanca eğitimleri verilmekte. Bunun yanında, NLP nin öğrenme ve iletişime dayalı metodlarıyla Diksiyon ve Etkili konuşma teknikleri eğitimlerini vermekteyiz. NLP uzmanı olmak isteyen kişilere yönelik, NLP Practitioner, Master Practitioner ve NLP Trainer eğitimlerini, yurtdışından getirdiğimiz, dünyaca tanınmış NLP uzmanlarıyla gerçekleştiriyoruz.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!