Kızlar zirvesi toplanacak

Güncelleme Tarihi:

Kızlar zirvesi toplanacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 11:15

Türkiye'deki 18-21 yaş arasındaki genç kızlar, kadınlara yönelik her türlü şiddet ve baskı konusuna dikkat çekmek amacıyla 23-30 Nisan tarihlerinde İstanbul ve Ankara'da düzenlenecek “Türkiye Kızlar Zirvesi”nde bir araya gelecek.

Proje Koordinatörü Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi İrem Tümer, geçen yıl G20 Zirvesi'nden önce Kanada'da yapılan G(irls)20 Zirvesi'nde Türkiye'yi temsil ettiğini ve böyle bir toplantının Türkiye'de de yapılmasının etkili olabileceği düşüncesiyle zirveyi düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

Tümer, zirvenin adını dünyada bulunan 3,3 milyar kız ve kadın sayısından alan 'Platform 3.3' tarafından düzenleneceğini belirterek, “Bu zirvenin ve platformun benzer yapılanmalardan en büyük farkı, gençler tarafından, gençler için ve gençler aracılığıyla olması. Türkiye'de bu gruba yönelik yapılan eğitim ve projelerin neredeyse tamamı hedef gruba kişisel sorumluluk vermeden yapılmış bulunuyor. Türkiye Kızlar Zirvesi ise bu sorunları yaşayan kişilerin aynı zamanda çözüm üretme kapasiteleri olduğu inancıyla yola çıkıyor ve yerel liderlik kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyor” dedi.

Türkiye'de kızların ve kadınların yaşadıkları sorunlara genç bir perspektif sunmayı ve bu konuda farkındalığı artırmayı hedeflediklerini anlatan Tümer, “Biz, üniversite gençlerinin hem zaman, hem enerji, hem de isteklerinin olması açısından aslında toplumsal duyarlılık ve değişimin öncüsü olmak konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Tümer, akademik olarak başarılı, bunun ötesinde sosyal sorumluluk bilincine sahip ve liderlik özelliği gösteren katılımcılar aradıklarını ifade ederek, zirve kapsamında web teknolojileri, proje yönetimi, medya ilişkileri ve liderlik gibi konularda verilecek eğitimlerle de genç kadın liderler yaratmayı ve bu genç kadın liderlerin projeler geliştirip uygulamasını desteklemeyi amaçladıklarını kaydetti.

Zirvede, Türkiye'de kadın ve kızların karşılaştığı zorluklar ve olası çözümlerin tartışılacağını dile getiren Tümer, zirvede eğitim, sağlık, şiddet ve ekonomi gibi konuların ele alınacağını belirtti.

ZİRVE İÇİN SON KATILIMCI BAŞVURU TARİHİ 20 MART

Tümer, zirveye katılımcı olmak isteyen 18-21 yaş arasındaki kızların 20 Mart'a kadar “www. girlssummitturkey.com” adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak komiteye ulaştırması gerektiğini belirterek, başvuruların değerlendirileceğini ve Nisan'ın ilk haftasında Türkiye'nin her bölgesinden seçilen iki temsilcinin açıklanacağını kaydetti.

Türkiye'de kadınların karşılaştıkları sorunların başında şiddet ve önyargının geldiğini ifade eden Tümer, kadının toplumu dönüştürücü rolünün de yeterince anlaşılmadığını düşündüğünü belirtti.

Tümer, kadını eğitmenin ailenin yarısını eğitmek anlamına geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Kadın, her zaman için iş dünyasında da öncü bir rol alan ve uzlaşmacı kişiliğiyle farklı bir liderlik rolünü üstlenebilen kişidir. Bu nedenle Türkiye'nin hem ekonomik gelişiminde, hem de sosyal dönüşümünde kadının, özellikle de genç kadınların çok büyük önemi var. Amacımız sadece bu konuları konuşmak ve çözümler üretmek değil, aynı zamanda harekete de geçmek.”

Türkiye'de kadına karşı şiddetin büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Tümer, “Şiddet gören kadınların kurtarılması için çeşitli mekanizmaların geliştirilmesi önemli, ancak esas önemli olan ilk tokat atıldığında 'hayır' diyebilecek genç kızları yetiştirmek. Kadına karşı şiddet sorunu, aynı zamanda eğitim, ekonomik bağımsızlık gibi diğer bazı konularla yakından ilişkili olan ve bunlarla ele ele çözülebilecek bir sorundur” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!