Kızımın üstü açık otomobil yorumu: Babacım evler yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kızımın üstü açık otomobil yorumu: Babacım evler yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 00:00

Aşırı sıcakların kavurduğu bugünlerde General Motors (GM) ailesinin üyeleri olan Saab 9-3 Convertible ve Opel Astra Twintop’u teste aldım. 20 saniyede yani kırmızı ışıkta beklerken bile hızlı bir şekilde üstünü açan Astra Twintop’un sevmediğim özelliği üstü kapalıyken benim gibi 1.90’lık bir adama göre tasarlanmamış olmasıydı. Ancak Ekim’de 3 yaşına basacak kızımın aracın üstünü açtığım zamanki ’Babacım evler yürüyor’ yorumu teste damgasını vurdu. Astra Twintop’un Türkiye’de fiyatı 52 bin 904 YTL’den başlıyor.

Orta sınıfın en önemli üyelerinden Astra, Opel’i artık üstü açılabilir yeni coupe-cabrio modeli TwinTop ile çetin bir mücadelenin yaşandığı Coupe-Cabrio sınıfında da temsil ediyor. Gerek İspanya’da gerekse Türkiye’de gerçekleşen test sürüşlerine katılamadığım Astra TT’nin 2 litrelik güçlü versiyonunu sonunda geçtiğimiz hafta teste aldım. Özelliklerine geçmeden önce, kızımın Astra TT’ye bindikten sonraki yorumunu aktarmak istiyorum. Ekim’de 3 yaşına basacak kızım, Astra TT’ye binip üstünü açtığımda gökyüzüne bakarak, "Babacım evler yürüyor’ diyerek bana göre üstü açık otomobiller için yeni bir slogan yarattı. Kim bilir belki bir firma ileride bunu reklamlarında bile kullanır.

SAĞ GÖRÜŞÜM KAPANDI

Sportif, keskin ve güçlü tasarıma sahip Astra TwinTop’un arka koltukları Saab’la karşılaştırıldığında biraz dar. Ama bu sınıftaki tüm araçlarda aynı sıkıntı olduğu için önemli bir dezavantaj yaratmıyor. Sonuçta üç bölümlü tavan tasarımı ile Astra TwinTop, bir Cabrio modelden beklenenlerden fazlasını sunuyor. Ancak eğimli büyük ön camı ile aracın üstü kapalıyken önemli sorunlar yaşamadım dersem yalan olur. 1.90’lık bir adam olduğum için Astra TT’yi kullanmak, özellikle üstü kapalıyken oldukça güçlük yarattı. Çünkü eğimli ön camı kafamın tavana değmesini, bu da görüşümün
/images/100/0x0/55ea9100f018fbb8f8885eda
daralmasını sağladı. Özellikle tepeden baktığım için dikiz aynası sağ görüşümü tamamen kapattı. Ama dediğim gibi bu bana özel bir durum. Bu otomobil eminim ki 1.90’lık kişileri hedef almamış. Yoksa Astra TT, yaklaşık 4.5 metrelik uzunluğu ve 2.61 metrelik uzun dingil mesafesi ile geniş, ferah bir iç mekan sunuyor.

440 LİTRELİK BAGAJ ALANI

Tek tek ve ayrı ayrı tavan bölümleri, klasik konseptlerden daha küçük ve sonuçta bagajda yer tasarrufu sağlayacak şekilde katlanabilir özellik taşıyor. Bu özellik sayesinde bagajda az yer kaplayan tavan, iç mekan genişliği avantajı sağlıyor. Tavan kapalı iken 440 litrelik bagaj hacmine sahip olan Astra TwinTop’un tavanı açılınca bu hacim 205 litreye düşüyor. Modern bir yükleme sistemi olan ’Kolay Yükleme’ fonksiyonu sayesinde yüklerin bagaja daha kolay bir şekilde yerleştirilmesi mümkün. Bir düğme ile, otomobilin bagajına yatay olarak katlanan tavan bölümleri otomatik olarak yaklaşık 25 santimetre yükseltiliyor. Bu sayede tavan açık konumda iken yük, Astra TwinTop’un bagajına daha kolay ve rahat bir şekilde yerleştirilebiliyor.

Tavan mekanizmasındaki sensörler, tavanın herhangi bir yere temas etme olasılığını sürekli hesaplıyor ve bir engel çıkması durumunda açılma işlemi durduruluyor. Aracın diğer bir önemli özelliği ise 30 km/s hıza kadar tavanın açılıp kapatılabilmesi.

Astra TwinTop’ın iç mekanında krom çerçeveli gösterge paneli, kolay okunabilir yol bilgisayar ekranı ve ergonomik şekilde konumlandırılmış kumanda düğmeleri yer alıyor. Orta konsoldaki sport düğmesi aracın süspansiyonlarını sertleştirerek sportif kullanıma destek oluyor. Aktif şasi kontrolünü sağlayan bu düğme aynı zamanda ESP ve çekiş kontrol sistemlerini açıp kapatmak için de kullanılıyor.

SPORTİF TURBO MOTOR

Astra Twintop ikisi benzinli diğeri dizel olmak üzere toplam üç farklı motor seçeneğine sahip. Motor serisinin en güçlü ve performanslı motor seçeneği olan 200 beygir gücündeki 2.0 litrelik Turbo motor 0-100 km/s hızlanmasını 8.9 saniyede gerçekleştiriyor. 6 ileri manuel sportif şanzımana sahip olan bu otomobil, 237 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Şehir içinde 13.3 litrelik yakıt tüketimine sahip olan aracın şehir dışı tüketim değeri ise 7.3 litre.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!