Kızılırmak'ta 80 bin kuş halkalandı

Güncelleme Tarihi:

Kızılırmakta 80 bin kuş halkalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 11:24

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi'nce Kızılırmak Deltası'nda yürütülen kuş halkalama çalışmalarının sonbahar dönemi tamamlandı.

Haberin Devamı

Merkez görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda 2013 sonbahar dönemi çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Yavuz, Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda gerçekleştirilen kuş halkalama çalışmalarında bu dönem 71 türden 6 bin 665 kuşun halkalandığını belirterek, Kızılırmak Deltası'nda 2002 yılından bu yana 175 türde yaklaşık 80 bin kuşa halka takıldığını bildirdi.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi'ninTürkiye'nin en uzun süreli ve düzenli kuş halkalaması yapan istasyonu olduğunu ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar 175 türden yaklaşık 80 bin kuşa TR rumuzu halka taktık. bu kendi alanında büyük bir başarıdır. Bu başarı aynı zamanda üniversitemizin, Ornitoloji Araştırma Merkezi'ne sağladığı destek ve imkan sayesindedir. 15 Ağustos'ta başladığımız sonbahar döneminde en çok kızılgerdan (Erithacus rubecula), söğütbülbülü (Phylloscopus trochilus), karabaşlı ötleğen (Sylviaatricapilla), boz ötleğen (S. borin) türleri yakalanarak kayıtları alındı ve halkalandı. Bunların dışında bıyıklı ötleğen (Sylvia cantillans), Kızılırmak Deltası için yeni tür olarak kaydedilmekle birlikte, kuzey kamışçını (Acrocephalus dumetorum), sarı kaşlı çıvgın (Phylloscopus inornatus) gibi ülkemizde çok nadir görülen türler de halkalanan türler arasında. Halkalama çalışmaları ile kuşların yaşam döngüleri, göç dinamikleri, konaklama süreleri, göç stratejileri gibi bilgilere ulaşmayı amaçlıyoruz."

Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

"Kuş Cenneti" olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!