Kızılay depreme hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kızılay depreme hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Ahmet Mete Işıkara ile diğer bilim adamlarının ‘Marmara Bölgesi’nde yeni bir deprem olacak' uyarısı Kızılay'ı harekete geçirdi. Kızılay Genel Başkanı Prof. Yüksel Bozer, muhtemel bir yeni depreme hazırlıklı olmak amacıyla Kocaeli'nde bir ‘Kızılay üssü’ oluşturmak istediklerini bildirdi. Kocaeli'nde hükümetten 50 dönümlük bir arazi istediklerini açıklayan Bozer, bu projeye Başbakan Bülent Ecevit'in de olumlu yaklaştığını bildirdi. Bozer, ‘‘Bilim adamları bölgeyi hassas bölge ilan ettiler. Biz de bu nedenle hazırlıklı olmak istiyoruz’’ dedi. Dün Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Bozer, 17 Ağustos depremindeki moral bozukluğunun aksine gazetecilerin karşısına moralli göründü. Düzce depremine anında müdahale etmenin rahatlığı içinde açıklamalar yapan Bozer, Kızılay'ın Düzce felaketini kontrol altına aldığını söyledi. Her türlü ihtiyaca yanıt verdiklerini bildiren Bozer'e basın toplantısı sırasında Başbakanlık Kriz Merkezi'nden bir telefon geldi ve deprem bölgesinde acil olarak 10 bin adet katalitik sobaya ihtiyaç olduğu iletildi. Bozer de hemen sipariş talimatı verdi.

Bozer, depremzedelere dağıtılmak amacıyla dünya piyasalarından çadır toplamaya devam ettiklerini bildirdi. Daha önce Pakistan ve Ukrayna'dan getirilen çadırların depremzedelerce beğenilmediğini söyleyen Bozer, bundan sonra çadır ihtiyacının ABD'den karşılanacağını söyledi.

ACİL MÜDAHALE GÜCÜ

Bozer, dünya Kızılay Teşkilatı'nın Cenevre'deki toplantısında alınan karar gereğince, Türk Kızılayı ile Yunanistan Kızılhaç'ı arasında ‘Balkan Bölgesi Acil Müdahale Gücü’ oluşturulacağını da açıkladı. Bozer, 17 Ağustos depremine göre Düzce depreminde Kızılay'ın çok daha etkin ve başarılı bir performans sergilediğinin hatırlatılması üzerine gazetecilere, ‘‘Tabii, askerlerin manevraları gibi yaşanan felaketler de Kızılay'a tecrübe kazandırmıştır. Ayrıca bu depremde hükümet de bizim işimizi çok kolaylaştıran etkin önlemler almıştır. Örneğin, Ankara-İstanbul yolu anında ulaşıma kapatılmış ve yardım araçlarının ulaşımına kolaylık sağlanmıştır’’ diye konuştu. Depremde iletişimin felce uğramasının çalışmaları olumsuz etkilediğini de anlatan Bozer, kendi iletişim ağlarını kurmak için Aselsan ile görüşmeler yaptıklarını açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!