Kızıl Kraliçe pes etti

Güncelleme Tarihi:

Kızıl Kraliçe pes etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2011 00:00

İngiltere’deki telekulak skandalında hedef haline gelen News International CEO’su Rebekah Brooks dün istifa etti. Başbakan Cameron’ın “İstifası kabul edilmeliydi” çağrısını duymazdan gelen patron Murdoch, holdingin büyük ortağı olan Suudi Prens Bin Talal “Hiç şüphesiz gitmeli” deyince ‘Kızıl Kraliçe’nin biletini kesti.

İNGİLTERE’de ünlü-ünsüz yüzlerce kişinin telefonlarını dinlettiği ortaya çıkınca kapatılan News of the World Gazetesi’nin eski genel yayın yönetmeni ve bu gazetenin ait olduğu News Corp’un İngiltere merkezli şirketi News International CEO’su Rebekah Brooks sonunda istifa etti.

News Corp’un sahibi Avustralyalı medya imparatoru Rupert Murdoch, skandalın ortaya çıkmasının ardından Brooks’un istifasını iki kez reddetmiş, Başbakan David Cameron geçen hafta yaptığı açıklamada “Ben olsam istifasını kabul ederdim” demişti. Ancak “Dışarıdan baskı oldukça Murdoch taviz vermez” diyenler yanıldı. News Corp’un ikinci büyük ortağı olan Suudi Prens El Velid bin Talal’ın BBC’ye çıkıp “Kesinlikle gitmeli” demesinden saatler sonra, Brooks’un istifasının bu kez kabul edildiği açıklandı.

Cameron: Doğru karar

Gazete çalışanlarına bir e-posta gönderen Brooks, “Rupert ve James Murdoch’a istifamı verdim. Daha önce tartışma konusu olsa da bu kez kabul edildi. Görevde kalmam, dikkati, geçmişin sorunlarını çözme yolundaki tüm dürüst çabalarımızdan başka yerlere çekmeye başlamıştı” dedi.

Başbakan Cameron, Brooks’un istifasını “doğru yönde bir karar” olarak niteledi. News International CEO’su olarak, holdingin İtalya’daki şifreli kanalı olan Sky Italia’nın CEO’su Tom Mockridge (56) atandı. Skandal, Murdoch’ın İngiltere’deki diğer gazeteleri olan The Sun, Times ve Sunday Times’ı da tehdit ediyor.

Murdoch: Krizi iyi yönettik

İngiltere’de süren telekulak soruşturması kapsamında Brooks haftaya İngiliz parlamentosuna ifade verecek. News Corp ise ABD’de FBI soruşturması tehdidiyle karşı karşıya. Skandal sonrası ilk röportajını kendi gazetesi Wall Street Journal’a veren Murdoch ise, “Krizi her yönden son derece iyi şekilde yönettik, küçük hatalarımız oldu. Gazetelerimi satacağım iddiası tamamen yalan. Telafi edilemeyecek bir durum yok” ifadesini kullandı.

Beşinci kızı şirketi mahvetti

RUPERT Murdoch’ın “beşinci kızı” diye anılacak kadar işadamına yakın bir isim olan 43 yaşındaki Rebekah Brooks, medya imparatorunun dört öz kızından Elisabeth ile iyi arkadaştı. Ancak Elisabeth Murdoch’un son günlerde yakın çevresine Brooks’u şikayet ederken “Şirketi s....” ifadesini kullandığı dün İngiliz basınında yer aldı. Oysa Brooks için herşey bir peri masalı gibi başlamıştı:

TELEFON BAKIYORDU: 14 yaşında gazeteci olmaya karar verdi. Fransa’da Sorbonne Üniversite’nde okuduğunu iddia edip (bunun doğru olmadığı daha sonra ortaya çıktı), Warrington’da “The Post” adlı bir gazetede sekreterlik yapmaya başladı.

EN GENÇ EDİTÖR: 22 yaşında The Sun Gazetesi’ne girdi. Görevi yine telefon bakmaktı. 10 yıl sonra, yani 2000 yılında, Murdoch’un pazar tabloidi News of the World’ün genel yayın yönetmeni oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!