Kızdıran fıkra alıntı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kızdıran fıkra alıntı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2006 19:55

Trabzon Valiliği, Trabzon 2006 adlı kitapta yer alan fıkranın Şalpazarı Çepni Kültürü adlı kitaptan alındığını belirtti.

Trabzon Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Trabzon 2006 kitabında fıkra ile ilgili bölümünü hazırlayan ve akademisyenlerden oluşan komisyonun, 'müstehcen' olduğu ileri sürülen fıkrayla ilgili olarak verdiği bilgiler aktarıldı.

Açıklamada, kitabın “Trabzon'da Edebiyat” adlı bölümünde yer alan fıkranın, başka bir kitaptan alındığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Sözü edilen fıkra Şalpazarı Çepni Kültürü adlı eserin 219. sayfasından alınmıştır. Bu eser ise sahada derleme yapmak suretiyle meydana getirilmiş bilimsel bir çalışmadır. 1999 yılında Trabzon Valiliği İl Kültür Müdürlüğü yayınları arasında, Kültür Müdürlüğü tarafından oluşturulan bir yayın kurulu tarafından değerlendirilerek yayınlanmıştır. Bu fıkra uydurma yoluyla imal edilen bir örnek olarak metne konulmamıştır. Üstelik bu fıkrayı anlatan bir Türkmen-Çepni köylü kadındır. Ayrıca bu kitap Türkiye'de bu alanda çalışan halk bilimciler ve tarihçiler tarafından bilinen, tanınan, değerlendirilen, sahası için önemli bir kaynak eserdir.”

Kaynak incelendiğinde bu fıkranın Trabzon'un Şalpazarı ilçesinin Doğancı köyünden okur ve yazar olmayan bir kadından derlendiğinin görüleceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Fıkra bir edebi türdür. Belli bir geleneği, icra töresi ve aktarım şartları vardır. Fıkralar bütün bu nitelikleri dikkate alınarak değerlendirilir. Folklor ürünleri bilgilendirme amacı taşımazlar. Mesajı belli bir metaforlara, dikte ederek değil hissettirerek verirler. Bu anlamda üzerinde çalışan kişiler tarafından herhangi bir şahsi tercihle sansüre tabi tutulmaları mümkün değildir. Kendi bütünlükleri içinde ele alınmaları şarttır. Bölgemiz halk bilim ürünleri üzerine yazılan ulusal ve uluslararası makale ve kitaplarda çok eski tarihlerden itibaren bu meselelerin ele alındığı ve bu anlamda onlarca metin yayınlandığı görülür.”

Trabzon Valiliği Kültür ve Turizm müdürlüğünce hazırlanan “Trabzon 2006” adlı kitapta yer alan Temel fıkrası, 'müstehcen' olduğu gerekçesiyle tepki almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!