Kız Kulesi'nde tuhaf karar

Güncelleme Tarihi:

Kız Kulesinde tuhaf karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı, önümüzdeki günlerde Kız Kulesi restorasyonunu inceleyecek III. Koruma Kurulu'nun iki üyesi, Oktay Ekinci ile Afife Batur'un bu toplantıya katılmaması ve oy kullanmaması kararını aldı.

MİMARLAR Odası Başkanı Oktay Ekinci ve İstanbul şubesi eski başkanı Prof.Dr. Afife Batur, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün kararıyla, üyesi oldukları koruma kurulunda Kız Kulesi konusunda yasaklı hale getirildi. Kız Kulesi'ndeki restorasyon uygulamasına karşı çıkan, restorasyonun tarihi eseri tahrip ettiğini savunan Ekinci ve Batur bundan böyle üyesi oldukları III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda Kız Kulesi'yle ilgili toplantılara katılamayacak, konuyla ilgili oy kullanamayacak.

'Taraflı' bulundular

Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü sözkonusu kararı, Kültür Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin yaptığı inceleme sonucu aldığını, iki üyenin 'taraflı' bulunduğunu açıkladı.

Hürriyet İstanbul'un öğrendiğine göre Kültür Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Kız Kulesi restorasyonu proje mühendisi Mehmet Alter'in başvurusu üzerine iki koruma kurulu üyesini incelemeye aldı. Alter başvurusunda, iki üyenin tarafsız olmadığını belirtti, restorasyon uygulamasıyla ilgili karar alınacak toplantıya katılmamalarını talep etti. Gerekçe olarak da iki üyenin yönetici olduğu dönemde Mimarlar Odası'nın Kız Kulesi'yle ilgili açtığı davaları gösterdi. Ayrıca Mimarlar Odası'nın Çevre Etki Değerlendirme Komisyonu'nda (ÇED) çekince notu koyarak projeyi engellemeye çalıştığını belirtti.

Karara tepki gösteren Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Bülent Tuna ’’Kurul üyelerinin kendi lehlerine, hukuk aleyhine davranacakları düşünülüyor. Bu diğer üyelerine de bir hakarettir’’ dedi.

Kız Kulesi restorasyonunda projeye aykırı uygulamalar yapıldığını söyleyen Tuna tahribi engellemek için her türlü hukuki yola başvurduklarını, konunun şimdi başka bir mecraya çekilmek istendiğini iddia etti. ‘‘En son dış cepheye klimalar takıldı, korkarım bir süre sonra etrafında gazoz firmalarının şemsiyelerini de göreceğiz’’ dedi.

Kurul üyeleri Oktay Ekinci ve Afife Batur ise yasal engeller nedeniyle konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Mimarlar Odası'ndan bir yetkili Batur ve Ekinci'nin uygun görmedikleri için ÇED Komisyonunda Kız Kulesi'yle ilgili oy kullanmadıklarını, şikayetin gerekçesinin doğru olmadığını belirtti.

Kız Kulesi'ndeki proje dışı restorasyon yapıldığı yolundaki iddialar üzerine konuyu inceleyen III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu geçen yıl 10 Kasım'da inşaat faaliyetini durdurdu. Restorasyon teknik sorumlusu Mehmet Alper'den ilk projede belirtilmeyen uygulamaların yeraldığı yeni bir proje talep etti. Bu proje yaklaşık 20 gün önce kurula teslim edildi.

Kurul önümüzdeki günlerde toplanarak projenin Kız Kulesi'ne zarar verip vermediğini belirleyecek.

Bu arada Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin 23 Şubat'ta restorasyon projesiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Mimarlar Odası, Kız Kulesi'ni kiralayan Hamoğlu AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamoğlu ve proje teknik uygulama sorumlusu Mehmet Alper'in 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ettiklerini iddia etmişti. Üsküdar Savcılığı incelemesini sürdürüyor. Savcılık dava açarsa Hamoğlu ve Alper'in iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis ve ağır para cezasıyla yargılanması gündeme gelecek.

l Kurulun onayladığı ilk projede Kız Kulesi'ni çevreleyen kayalıkların korunması öngörülüyordu. Kayalıklar betonlanarak büyütüldü. Mimarlar Odası 300 metrekare haksız alan elde edildiğini iddia ediyor. l Kuleyi sağlamlaştırmak için yakın geçmişte yapılan 30 santim kalınlığındaki ek duvarlar yıkıldı. Yapı depremde zarar görünce, kuruldan izin alınmadan kulenin çevresi dıştan çelik kuşakla sarıldı. l Kiremit kaplama kurşun kaplamaya çevrildi. l Adanın etrafı demir korkuluklarla çevrildi, kuzey yönüne cam paneller konuldu. l Projeye aykırı olarak bina dışına klimalar yerleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!