Kız Kulesi yarın açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kız Kulesi yarın açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2000 00:00

Roşan Karakaş / İSTANBUL
Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Ahmet Hamoğlu'na kiralanan Kız Kulesi, 'tartışmalı restorasyon' sürecinin ardından yarın törenle açılacak. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın yapacağı açılış kutlamaları, üç gün boyunca sürecek.

Su, ışık, lazer ve havai fişek gösterileri eşliğinde gerçekleştirilecek kutlama davetlerine iş ve sanat dünyasının ünlü isimleri katılacak. Kentin en önemli simgelerinden biri olan tarihi kule, İstanbullular'ı 8 Ekim Pazar gününden itibaren ağırlamaya başlayacak. Gün boyu 08:00-19:00 saatleri arasında herkese açık olan kuleye ulaşım, Kabataş ve Salacak'tan düzenlenecek ring seferleriyle sağlanacak. Akşamları kulede özel menülü yemek servisi için rezervasyon yaptırmak şart.

Restorasyon bitti, tartışma sürüyor

Kız kulesi ile ilgili tartışmalar kulenin Kültür Bakanlığı tarafından kız kulesinin özel sektöre kiralanacağının duyurulmasıyla başlamıştı. Mimar, şair ve ressamların itirazlarına rağmen kule, 49 yıllığına Hamoğlu Holding AŞ'ye kiralandı. Mimarlar Odası'nın tahsisin iptali için açtığı dava ise sonuç vermedi.

Ardından başlayan restorasyon çalışmaları, yapının aslına sadık kalınmadığı gerekçesiyle mimarlar tarafından sık sık eleştirildi. Mimarlar Odası yetkilileri restorasyon yapılırken uygulanan yanlış inşaat tekniği ile yapının zayıflatıldığını ve bu yüzden 17 Ağustos depreminde zarar görerek çatladığını dile getirirken Hamoğlu Holding'in sahibi Ahmet Hamoğlu, tüm eleştirileri reddetti.

Her fırsatta kuleden maddi beklentileri olmadığını ve hedeflerinin bir kültür mirasına sahip çıkmak olduğunu dile getiren Hamoğlu, restorasyon sırasında takılan kelepçeler olmasaydı 12 Kasım depreminde kulenin yerle bir olabileceği görüşünü savundu. Adanın çevresine yapılan iskele alanı ise daha sonra projeye uygun olarak daraltıldı.

KIZ KULESİ MENÜSÜ FİYATLARI
Et döner: 3 milyon TL
Tekirdağ köfte: 3 milyon TL
Midye Tava: 2 milyon 500 bin TL
Sosis ızgara: 2 milyon 500 bin TL
Hamburger: 1,5 miyon TL
Ton balıklı salata: 3 milyon 500 bin TL
Fırın sütlaç: 1 milyon TL
Supangle: 1 milyon TL
Nescafe: 750 bin
Capuccino: 1 milyon 500 bin TL
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!