'Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır'

Güncelleme Tarihi:

Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıstır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 13:11

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına yönelik genelgeyle ilgili “Şu anda yaptığımız şey, konu üzerinde herhangi temel değişiklik değil. Biz mevcut kanun ve yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik yapmaksızın sadece kanun ve yönetmeliklerde var olan önerilerin uygulanmasını talep ettik” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Dinçer, “Okullar Hayat Olsun Projesi” imza töreninin ardından gazetecilerin “19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışındaki illerde sadece okullarda kutlanacağına” ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine “Yayınlanan genelgeyle 19 Mayıs törenlerinin yapılmayacağına dair haksız tartışma başlatılmış bulunuyor. Bu tartışma, doğru ve haklı bir tartışma değil. Biz 19 Mayıs ve benzeri bayramlarımızı Cumhuriyetimizin en sembolik ve Cumhuriyet'in varlığına işaret eden temel değerlerden birisi olarak görüyoruz. Bu açıdan bizim hiçbir surette 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi bayramlarımızın kutlanmasıyla alakalı farklı bir tasarrufumuz olmaz” dedi.

19 Mayıs kutlamalarının şekli itibariyle tüm modern dünyayla kıyaslandığında bir takım farklı ihtiyaçların ortaya çıktığını belirten Dinçer, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Özellikle 1940'lı yılların daha çok otoriter yönetim anlayışının ritüeli olarak ortaya çıkan bu ve benzeri türden kutlama şekilleri, modern dünyanın çok uzun zamandan beri terk ettiği şekiller. Tüm dünyanın şu anda üzerinde vurgu yaptığı husus, bireyin ve sivil toplumun potansiyelinin açığa çıktığı, kendi tarzlarını uygulamaya yöneldiği bir eğilimi ifade ediyor. Biz de Cumhuriyetimizin bu önemli simgelerini kutlama tarzında Cumhuriyet'in ruhuna uygun, daha modern bir yapı olması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Bu sebeple 19 Mayıslarımızı daha görkemli, daha etkin bir şekilde kutlayacağız. Vatandaşlarımızın daha etkin katıldığı bir kutlama şekline dönüştürmeyi de arzu ediyoruz. Ama şu anda yaptığımız şey, konu üzerinde herhangi temel değişiklik değil. Biz mevcut kanun ve yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik yapmaksızın sadece kanun ve yönetmeliklerde var olan önerilerin uygulanmasını talep ettik.

Bunun sebebi şu; özellikle 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren değişik gerekçelerle bu kutlamalara bir takım eklemeler yapılmış ve giderek maliyeti artan ve özellikle de eğitimimizi olumsuz yönde etkileyen sonuçlar doğurmaya başlamıştır.”

Haberin Devamı

“Bayramlarla ilgili genel bir politika çalışması yürütülüyor”

19 Mayıs kutlamalarına 200 binden fazla öğrencinin katıldığını ifade eden Dinçer, bu öğrencilerin yaklaşık 2,5 aydan fazla eğitimden uzak kalarak, kutlamalara hazırlandığını söyledi.

Bunun eğitimi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Dinçer, konuya ilişkin daha sonra bir değişiklik olacaksa bunun kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

“Bugün yapılan şey, herhangi bir değişiklik değil sadece 1981 yılında çıkmış yönetmeliğin uygulanmasından ibaret” diyen Bakan Dinçer, Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından bütün bayramlarla ilgili genel bir tarz, genel bir yaklaşım ve politika belirlemek için çalışma yürütüldüğünü, bu çalışmaların sonuçlanmasının ardından konuyla ilgili düşüncelerini paylaşacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

BOZDAĞ: KIYMETLİ OLAN 19 MAYIS'TIR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin yayımlanan genelge hakkında “Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır, 19 Mayıs'ta başlayan harekettir” dedi. AK Parti Grupbaşkanvekili Mustafa Elitaş ise ''Yasaklama yok, törenlerin başka mekanda yapılacağıyla ilgili düzenleme var'' ifadesini kullandı.

Bozdağ, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın Ankara dışında statlarda kutlanmamasına yönelik genelgenin hatırlatılması üzerine Bozdağ, Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği bir yazının kendi içerisindeki idari bir düzenleme olduğunu bildirerek, “Bu noktada 19 Mayıs'ın kutlanmış olması önemli olandır. 19 Mayıs'ın tarihi önemi nedeniyle onun yaşatılması, gençliğe atfı nedeniyle gençlikle ilgili değerlendirilmelerin yapılması, Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve daha sonra modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinin başlangıcı olması nedeniyle bizim tarihimizde önemli bir dönem noktasını oluşturmuş olması hepimiz için son derece önemlidir” dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ, şöyle devam etti:

“Önemli olan, bu önemin değişik vesilelerle her yıl bir defa da olsa kutlanması, dile getirilmesi değerlendirilmesidir. Bunun yerinin önemli olduğu kanısında değilim . Önemli olan bunu kutlamaktır, önemli olan bunu değerlendirmektir, önemli olan bu konuyu anlamaya anlatmaya çalışmaktır. Bunun yerine önem atfedenler işin esasının kıymetini görmeyenlerdir. Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır, 19 Mayıs'ta başlayan harekettir. 19 Mayıs'tan başlayan hareketin doğurduğu sonuçlardır. Biz bu sonuçlar üzerinde konuşalım, değerlendirelim. Mekanlara ilişkin değerlendirmeler şekilci anlayışların ortaya koyduğu şeylerdir, öze bakmak lazım özde bir değişiklik yok. Şekle takılıp kalırsak Türkiye özü hep kaybeder. Şu anda özde bir değişiklik yok, 19 Mayıs kutlamaları devam edecektir.”

'YASAKLAMA YOK, BAŞKA MEKANDA YAPILACAK'

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığının 19 Mayıs törenleriyle ilgili genelgesinin eleştirilmesine ilişkin AK Parti Grupbaşkanvekili Mustafa Elitaş, “Yapılan icraatlar muhakkak ki eleştiri ile karşı karşıya kalacaktır. Bugüne kadar muhalefet hiçbir icraatı alkışlamadı, bu da aynı şekilde değerlendiriyor” diye konuştu.

“19 Mayıs törenlerinin yasaklanması normal mi?” Sorusuna Elitaş, “Yasaklama yok. 19 Mayıs törenlerinin bundan sonraki süreçte diğer vilayetlerde başka mekanlarda yapılacağıyla ilgili bir düzenleme var. 19 Mayıs törenlerinin iptal edildiğini ifade etmek yanlış olur” dedi.

Elitaş, “Törenlerin sadece okullarda kutlanması öngörülüyor. Neden böyle bir şeye gerek duyuldu?” sorusuna, “Onu Milli Eğitim Bakanlığına sormak gerekir, genelgeyi yayınlayan ben değilim” karşılığını verdi.

CHP'Lİ İNCE: EN ÖZEL BAYRAM

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın en özel yanının gençlerin gösterileri olduğunu belirterek, “Bunu kaldırmak, bayramın anlam ve önemini, içeriğini ortadan kaldırmak demektir” dedi.

Ulusal bayramların, ulusların ortak geçmişlerinin ve ideallerinin simgesi olduğunu, ulusal bütünleşmeyi, ortak inanç ve değerler geliştirmeyi sağladığını belirten İnce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu özellikleriyle en köklü bayramlardan biri olduğunu ifade etti.

1927 yılından bu yana bu bayramın okullarda kutlandığını hatırlatan İnce, şunları kaydetti:

“O tarihlerde Mayıs ayının üçüncü haftasında kutlanan bu bayram 1938 yılından bu yana tarihimizin en anlamlı günüyle birleştirilmiş ve milli bayram sayılmıştır. O günden bu yana çocuklarımızın eğitim öğretimini engellediğine dair saçma bir gerekçeyi öne süren biri olmamıştır. 19 Mayıs Bayramı'nın en özel yanı, gençlerimizin gösterileridir. Bunu kaldırmak bayramın anlam ve önemini, içeriğini ortadan kaldırmak demektir. Cumhuriyet Bayramı'ndan sonra 19 Mayıs Bayramı'na yapılan müdahale, AKP iktidarının bizleri bütünleştiren değil, ayrıştıran, ortak geçmiş ve ideallerden uzaklaştıran, ulus bilinci, vatan sevgisi ve şükran duygusundan yoksun bırakmak isteyen bir iktidar olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

MHP'Lİ VURAL: TÜRKİYE'NİN MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİNİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 19 Mayıs törenlerinin, öğrencilerin üşümeleri gerekçe gösterilerek iptal edilmesini eleştirdi.

Vural, şöyle konuştu: "Öğreniyoruz ki, Milli Eğitim Bakanı 19 Mayıs kutlamalarından vazgeçiyor. Adama bak, sen kimsin? İnsanın tüyleri diken diken oluyor. 19 Mayıs’tan bu ülkeyi işgal etmek isteyenler rahatsız olur da, Ömer Dinçer sen neden rahatsızsın? Efendim 'üşüyorlarmış.' Şu gerekçelere bakın! Milleti bu adam aptal yerine koyuyor, hakaret ediyor. Asıl amaçları Cumhuriyet ile hesaplaşmak. Eskiden fiili işgal vardı, bugün de zihinsel olarak işgal etmek isteniyor. Bu yapılan 19 Mayıs ruhunu ortadan kaldırmaktır? Bunlar İzmir’i yönetebilir mi? 19 Mayıs ruhunu bilmeyen adamın İzmir’i yönetmesi hak mıdır, reva mıdır? 23 Nisan da gidecek. Daha sonra bunlar Kurban Bayramı’nı da iptal ederler. Bunlar Türkiye’nin milli ve manevi değerlerini ortadan kaldırmak istiyorlar. Cumhuriyet kurulurken savaşan çocuklar üşümüyor muydu? Adam gibi de ki 'Şöyle kutlanmasını istiyorum.' Niye 'millet üşüyor' diyorsun? Milleti niye alet ediyorsun? Ayağında çamurlu postalı, yiyeceği olmayanların yürüttüğü bir Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını, anlamsız bir şeye dönüştürmeye çalışıyor. Hüseyin Çelik neydi ki bu ne olsun? Bunlara göre orada üşüyorlar. Senin bakanlarını, Başbakan’ını karşılamak için ilkokul çocukları sokaklara yığıldıkları zaman üşümüyorlar mı?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!