Kıyamete kadar yetecek enerji

Güncelleme Tarihi:

Kıyamete kadar yetecek enerji
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

27 Ağustos gecesi dünya enerji bombardımanına uğradı. Eğer bu radyasyon depolanabilseydi, dünya kendisine milyarlarca yıl yetecek enerjiye sahip olacaktı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin düzenlediği basın toplantısında konuşan bilimadamlarına göre Büyük Okyanus'ta bulunan Havaii Adası'nın üzerindeki iyonosfer tabakası gamma ve X ışınlarının bombardımanı altında kaldı. 5 dakika süren kozmik yağmur sırasında dış atmosfer tabakasında gece kısa bir süre için gündüze dönüştü.

Dünyaya zararı yok

Dünyanın 60 ile 80 km üzerinde bulunan iyonosfer tabakası bu enerjiyi yuttuğu için bu kozmik bombardımanın dünyaya herhangi bir zararı dokunmadı. Sadece elektronik donanımlarının zarar görmemesi için uydulardan ikisini geçici olarak durdurmak gerekti. California Üniversitesi'nden Kevin Hurley, iyonosfere boşalan gücün gelecek 300 yıl içinde güneşin dünyaya sağlayacak enerjiye eşdeğer olduğunu söyledi.

Milyarlarca yıl yeter

Hurley, ‘Bu enerjiyi depolayabilseydik, kainatın sonuna ve daha sonrasına kadar her kenti, her köyü, her ampülü aydınlatacak enerjiye kavuşurduk’ dedi. Standford Üniversitesi'nden Ümran İnan da belki ilk kez güneş sistemi dışında gelişen kozmik bir olayın dünyanın bir kısmını bu kadar çok etkilemiş olabileceğine dikkat çekti.

Süper çekim gücü

Patlama sonucu oluşan radyasyonun, 20 bin ışık yılı uzaklıktaki Aquila takımyıldızında bulunan ‘SGR1900+14’ adlı bir manyetik yıldızdan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Teksas Üniversitesi'nden Robert Duncan, bu yıldızın çevresindeki manyetik alanın, 160 bin km uzaklıktan bile kredi kartının manyetik şeridini silebileceğini, cepteki anahtarları çekebileceğini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!