Kıyamet makinesi mi

Güncelleme Tarihi:

Kıyamet makinesi mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'li ve İngiliz fizikçiler, evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi incelemek için yeni bir ‘‘Big Bang simülatörü’’ geliştirdiler. Ancak simülatörün tüm evrenin varoluşunu kanıtlamaya çalışırken, evrenin sonunu getirecek bir kıyamet makinesine dönüşmesinden korkuluyor. Çünkü simülatör, evreni oluşturan ‘‘Büyük Patlama’’ (Big Bang) sırasında, ya sadece bir defa ortaya çıkan yeni bir madde türünü yaratacak ya da yeni bir karadelik oluşturacak güce sahip. Her iki durumda da en azından yeryüzü yok olabilir.

Amerikalı ve İngiliz fizikçiler, yeni Big Bang simülatörünü, New York yakınlarında, Long İsland'daki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda geliştirdiler. Varoluşla ilgili bilimsel araştırmaların yapıldığı laboratuvarda 8 yıldır çalışan İngiliz ve ABD'li fizikçiler, evrenin ilk oluştuğu andaki patlamanın (Big Bang) bir benzerini yapan ve yeni bir madde oluşturan bir aygıt geliştirdiler.

237 TRİLYONLUK AYGIT

237 trilyon liraya mal olan Big Bang simülatörü, güneşten 10 bin kat daha sıcak bir ısı açığa çıkartan çarpışmaya yol açıyor. Simülatör, 4 kilometre uzunluğunda özel yalıtımlı bir tüpten oluşuyor. Bu tüp içinde 1740 süper mıknatıs bulunuyor. Laboratuvar ortamında ortaya çıkartılan iki altın atomu, ters yönlere hareket edecek şekilde tüplere konuluyor. Ve mıknatısların çekim gücüyle atomlar ışık hızına yakın bir hıza ulaşıyor. Bu iki atomun çarpışması sonucu, 1 trilyon dereceye yakın bir ısıda ateş topu ve yoğunluğu, hesaplanamayacak kadar büyük bir madde türünün oluşması hedefleniyor. İşte bu patlama ‘‘Bing Bang’’ adı verilen varoluştaki ilk patlamanın aynısı olacak.

YABANCI MADDE

Massachusetts Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü'nde Teorik Fizik Merkezi Başkanı Prof. Bob Jaffe, önümüzdeki ağustos ayında yapılması planlanan ‘‘Bing Bang denemesi’’ öncesinde araştırma ekibini acil olarak toplantıya çağırdı. Çünkü ekibin içindeki bazı araştırmacılar, simülatörün ‘‘yeryüzünde kıyamete yol açabilecek sonuçlar doğurabileceği’’ uyarısında bulundular.

Fizikçiler, aygıtın kontrolden çıkması halinde, en azından yeryüzünün yok olabileceğini belirtiyorlar. Bu fizikçilerin savunduğu teoriye göre, Bing Bang simülasyonu sırasında 2 altın atomu çarpışacak ve atom çekirdeğini oluşturan nötron ve protonlar da parçalanacak. Parçalanma sonucunda ‘‘quark’’ ve ‘‘gluon’’ adlı parçacıklar ortaya çıkarak yeni bir plazma oluşacak. Yeni oluşacak plazma içindeki quarklar, tepkime sonucu değişecek ve evrende şu anda bulunmayan yeni bir madde türü ortaya çıkacak. Bu madde türü, 15 milyar yıl önce olduğu varsayılan Big Bang sırasında sadece bir defa ortaya çıkmıştı. Deneyin bu sonucu vereceği konusunda tüm bilim adamları hemfikir.

Kıyamet teorisini ortaya atan bilim adamları, bu noktadan sonra, ortaya çıkan yeni maddenin temas ettiği her maddeyi reaksiyona sokarak başkalaştıracağını savunuyorlar. Böylece domino etkisiyle peş peşe gelen reaksiyonlar, birbiri ardına tüm maddeleri bozacak ve birinci adımda yeryüzündeki madde yapısı bozulacak.

İkinci teori ise plazmanın yoğunluğuyla ilgili. Çok büyük bir yoğunluğa sahip olacak olan plazma halindeki yeni madde, küçük bir karadelik oluşturacak ve bu delik, çevresindeki tüm maddeleri yutacak. Uzayda çok sayıda bulunan ve çevresindeki her şeyi müthiş çekim gücüyle bir vakum gibi yutarak yok eden karadeliklerin sırrı hálá çözülemiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!