Kıyafet balosu değil vekil protestosu

Güncelleme Tarihi:

Kıyafet balosu değil vekil protestosu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 00:00

TBMM’de milletvekillerinin protesto şekli değişti. Özellikle CHP’nin kadın milletvekilleri öyle bir moda yarattılar ki, hiç geçmeyeceğe benziyor

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihindeki en aktivist milletvekilleriyle bu dönem tanıştı. Meclis’teki protestolara siyasetin gündemi değil, sokağın gündemi damga vurunca önce protesto araçları değişti. İnci kolyelerle süslenen şık döpiyeslerin içindeki ipek gömleklerin yerini sloganlı tişörtler aldı. Kadın milletvekillerinin başlattığı moda kısa zamanda erkekleri de sardı.

Modanın öncülüğünü, “Siyasetten önce aktif vatandaşlık yapmaya geldim” diyen ve web sitesini bile ‘Aktif vatandaşım!’ mottosuyla açan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey yapıyor. Zira kamuoyu, milletvekili isyanının bu türünü Meclis’in açılış törenine ‘İmdat Doğa’ tişörtüyle katılan Pavey’le fark etti. Bu tişörtle HES’leri protesto eden Pavey, 37 kişinin yanarak öldüğü Sivas davasının zamanaşımına uğramasına ‘Kalbim Sivas’ta yandı’ tişörtüyle, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlanmasına da ‘Dokun Bana’ tişörtüyle tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Pavey’in protesto taktiği CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve İstanbul Milletvekili Melda Onur’a da ilham verdi. Nazlıaka ‘Şehir tiyatroları yok edilemez’ tişörtüyle kamuoyunun karşısına çıkarken; Melda Onur ise bileğinde tutuklu gazetecileri sembolize eden siyah kelepçe, üzerinde demir parmaklıkların olduğu ‘Gazetecilere özgürlük’ tişörtüyle kürsüdeydi.

DENİZ FENERLİ KRAVATLAR

Erkek milletvekilleri durur mu? THY’de grev yasağının bayraktarlığını, ‘THY’de grev yasağına hayır’ tişörtüyle CHP İzmir Milletvekili Musa Çam yaptı. İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile birlikte Genel Kurul salonuna bu tişörtle giren Çam, komisyon toplantılarında da tişörtünü üzerinden çıkarmadı. Hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Avusturya Cumhurbaşkanı için verdiği resepsiyona da o tişörtle katılmak istedi ama Gül’ün ricasıyla salonu terk etti.
Bu arada Meclis’in gelmiş geçmiş en hızlı muhalifi Kamer Genç’in bu modadan geri kaldığını düşünmeyin. Deniz Feneri davasının sıkı takipçisi Genç, her daim üzerine deniz feneri logosu işlettiği kravatıyla dolaşıyor. Hatta hızını alamayıp 150 adet yaptırdığı kravattan arkadaşlarına da dağıtıyor.
Aktivist vekillerin protesto aracını sadece kıyafetle sınırlamak doğru olmaz. Bir öğretmenin ölümüne neden olan Hopa olaylarında tutuklanan öğrencilere destek için saçlarını kestirenler de oldu. Kürtaj yasağı için yürüyen kadınların arasında slogan atanlar da.
Peki CHP’nin aktivistleri diğer partileri nasıl etkiliyor? BDP’li vekillerin eylemlerini başka kulvarda değerlendirmek lazım. MHP’de ise bu kulvara giren neredeyse tek isim var: Grup Başkanvekili Oktay Vural. Henüz tişört modasına uymuş değil, eylemlerini sokağa da taşımış değil ama kâh piknik tüpüyle, kâh vuvuzelayla CHP’li vekillerden geri kalmıyor.

Haberin Devamı


SİYASET DİLİ

Kalemleriniz belki belli yerlere satılmış olabilir (IN)
(Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suriye politikasını eleştiren gazetecilere seslenişi)

Sizi tasmalarınızdan kurtardık (OUT)
(Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Uludere politikasını eleştiren gazetecilere seslenişi)

Bakanların Atatürk kavgası

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ geçen günlerde, Türk hükümetinin de iyi tanıdığı Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska’nın konuğuydu. TİKA’nın Makedonya’da restore ettirdiği Osmanlı eserlerinin açılışına giden Bozdağ’ın gezisi, ev sahibi kadın bakanın ‘zamanı iyi kullanma’ dersiyle başladı. Bozdağ ilk programa 20 dakika geç gelince bir duvara oturarak yorgunluk çıkarmaya çalışan Makedon Bakan, ertesi günkü programa tam 20 dakika geç katılarak Türk heyete ‘Kadınlar bekletilmeye gelmez’ mesajı verdi. TİKA’nın Makedonya’daki en önemli çalışmalarından biri olan Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğup büyüdüğü Kocacık köyündeki evin restorasyonu iki bakanı yine karşı karşıya getirdi! Atatürk’ü öven bir konuşma yapan Makedon Bakan, bununla yetinmeyip Bozdağ’a üzerinde Atatürk portresi bulunan bronz bir tabak hediye edince ne karşılık aldı dersiniz: “Atatürk’ü elimizden mi almaya çalışıyorsunuz? Üzgünüm size vermeyiz.” Bozdağ kahkahalar arasında şöyle devam etti: “Ne mutlu sizlere ki, ne mutlu Kocacıklılara, ne mutlu Makedonlar’a ki sizin içinizden Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider yetiştiren bir baba çıkmıştır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!