Kitaplar evinize geldi

Güncelleme Tarihi:

Kitaplar evinize geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sanal kitabevleri İnternet'in nimetlerinden sadece biri. Duvardan duvara rafları kitaplarla dolu kitabevlerine evinizden bir pencere açıyorsunuz. Tamam, bunlarda kitabevi gezmenin keyfi yok ama yararı anlatılmayacak kadar da çok. Aşağıda bu yararları ve başarılı online kitabevlerini, ayrıca sanal sahafları yazdık. Uğrayın memnun kalacaksınız.

İnternet'i yaşam biçimlerine katmayı becerenler birçok kolaylığa sahip oluyor. Akla gelen ilk kolaylık ise kitap konusunda yaşanıyor.

İnternet denildiğinde ilk akla gelenin kitap ve CD oluşunun sebebi açık: Amazon.com. İnternet aleminin bu en büyük sanal mağazalarından biri olan kitabevi, alanında en önemli rakibi olan Barnes & Noble gibi geleneksel bir kitabevi değil. İşe tamamen sanal başlamış. Yani ilk dükkanını bir web sitesi olarak açmış. Bu anlamda bir öncü.

İnternet ülkemize girdiğinde Amazon.com'un bu tescilli başarısının takipçilerinin çıkacağı aşikardı. Ancak bizde Amerika'nın tersine önce geleneksel kitap satışı yapan bir firma sanal aleme çıktı: Pandora. (http://www.pandora.com.tr/)

Bu ters gelişimin akla gelen ilk nedenleri, ülkemizin İnternet teknolojisine nispeten geç adapte olması ve İnternet'e yatırım yapması beklenen yeni tip yatırımcının geç oluşmasıdır.

TR UZANTILI AMAZON VE BARNES & NOBLE

Pandora.com.tr adresli bu dükkan bir süre ilk olma misyonunu sürdürdü. Kitapseverlerin uğradığı ilk adres oldu. Ancak Pandora geleneksel satış yöntemini, İnternet'e aktarmaktan başka bir yenilik getiremedi, altyapı sorunları yaşadı. Bu arada kitapçılık işine tümüyle sanal olarak başlayan, Amazon.com türü bir sanal kitapçımız oldu: İdeefixe.com. (http://www.ideefixe.com)

İdeefixe.com uzun süredir sanal kitapçılık işine hazırlanıyordu. İnternet'i tanıyan ve bu aleme uygun satış yöntemlerini geliştirebilen bir ekibin işi olan İdeefixe.com büyük başarı kazandı.

İdeefixe'nin başarısı geniş kitap arşivi, yayınevleriyle düzenlenen özel kampanyalar, kitap dergisi Virgül'le kurulan ortaklık ve kitaplara okuyucuların yaptığı eleştirilerle dinamik bir site oluşundan kaynaklı. İdeefixe, kitap bölümünün ardından, bu tür online dükkanların ilerlediği yolu takip ederek siteye müzik ve sinema ürünlerini de ekledi.

Bu itkiyle Pandora.com.tr güzel bir karşılık verdi. Bir süredir yeni arayüzü, alt yapısı ve örgütlenmesiyle yepyeni ve oldukça başarılı bir sanal kitapçı oldu Pandora. Yeni arayüzünde bence getirdiği en önemli yenilik, sahaf bölümü.

SANAL SAHAFLAR

Yayıncılık geçmişi kolayca batan-çıkan yayıncılar, değişik adlarla defalarca çevirilen yabancı yayınlar, tek basımda kalmış değeri keşfedilmemiş kitaplar, sahaflarının değeri geç anlaşılmış bir kitap piyasası için online bir sahafın değeri yadsınamaz.

Gerçi Pandora'dan önce de bir online sahafımız vardı: Sahaf.com. Ocak 1998'den beri hizmet veren Sahaf.com da yeni arayüzü ve yeni ekibiyle siteyi geliştiriyor. Yakında bu yenilikler hizmete girecek. Sahaf.com alanında ilk olmanın avantajını yeni bir atılımla devam ettireceğe benziyor. (http://www.sahaf.com/)

Online sahaf olarak hizmet veren diğer bir adres ise Ankara'daki Sanat Kitabevi. Bu site aynı zamanda Kebikeç Yayınları'na da yer veriyor. Mahalli Kitaplar adlı ilginç bir başlığı bulunan siteden ülkenin diğer yörelerinden sahaf haberlerine de ulaşmak mümkün. (http://www.sanatkitabevi.com.tr)

E-KİTAP

Online kitapçılar arasında öne çıkan diğer bir site de Kitapyurdu.com. Kitapyurdu.com'un iki farklı uygulaması var. İlki e-kitap adı verilen elektronik ortamda üretilmiş kitaplar. Kitapyurdu, daha önce basılmamış kitap çalışmalarına elektronik ortamı açıyor. Yani bir yayıncı gibi aracılık yaparak yeni yazarları matbaa masraflarından kurtulmaya çağırıyor. Sitenin belirtilmesi gereken diğer uygulaması ise sohbet bölümü. İnternet ortamında çok tutulan bu ortamı bir kitapçının uygulamaya koyması, sanat evlerine dönüşmeye çalışan geleneksel kitabevlerinin düzenlediği kitap söyleşilerine benzetmek mümkün. Kitapyurdu.com'un sahaf bölümü ise eski kitaplarını satmak isteyenlerle, bu kitapları almak isteyenleri buluşturmak yöntemiyle çalışıyor. (http://www.kitapyurdu.com/)

Sanal kitapçılığın yararları

Üyelik uygulaması: E-posta kutunuza sizin daha önce belirttiğiniz türe, yazara ait kitap bilgilerinin gelmesini istiyorsanız online kitapçılara üye olmanız yeterli.

E-kitap: Görebildiğim kadarıyla şimdilik sadece Kitapyurdu'nda var. Ancak yakında elektronik ortamda e-kitap satmayan kalmayacak.

İndirimler: Özellikle İdeefixe indirimleri insana kitap aldırtacak kadar çekici. Online sipariş kesinlikle daha ucuz.

İnceleme ve arama: Sanal kitapçıda alacağınız bilgi aşağı yukarı, naylonla kaplanmış kitaptan alacağınız kadar. Arıca kitap aramak artık daha kolay.

Yarışmalar, bulmacalar: Yarışmalarda ve bulmacalarda ödül olarak kitap veriliyor doğal olarak. Bu işte de kandırmaca yok, ben hep katılırım, bir kez kazandım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!