Kitapçılarda yaprak dökümü

Güncelleme Tarihi:

Kitapçılarda yaprak dökümü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 00:00

Doğan Hızlan'ın bugünkü yazısında yer alan ünlü piyanistimiz İdil Biret'in mektubu başta Kadıköy'lüler olmak üzere tüm İstanbulluların dikkatini çekti.

Haberin Devamı

İstanbul'un kuşkusuz en güzel yerlerinden bir tanesi Moda ve bu güzel semtin simgelerinden olan 25 yıllık kitapçı şu anda kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Moda'da hemen her binanın alt katında kafelerden, restoran zincilerinden geçilmiyor. Sahiliyle, havasıyla, İstanbulluların sevdiği yerlerden biri olan Moda'da her şeye rağmen tutunmaya çalışan 25 yıllık kitapçı için, dükkan sahibi yüzde 150 kira zammı isteyince, kitapçıyı işleten Ümit Hanım kapatma kararı almak zorunda kaldı. İdil Biret'in, dükkan sahibine yazdığı ve Doğan Hızlan'a da gönderdiği mektup ile ortaya çıkan olay ise tepki çekti. İşte o mektup...

DOĞAN HIZLAN'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

“Son zamanlarda Moda’ya geldiniz mi? Semt et lokantaları, restoranlar, dondurmacılar, kahvelerle doldu. Dükkân kiralarının anormal artmasına sebep olan bu gelişme, semtimize yıllardır hizmet eden işyerlerinin kapanmasına neden oluyor. Bunların arasına, 25 yıldır Moda’da kitap ve yabancı gazeteleriyle bizler için dünyaya açılan kapı olan Alp Kitabevi de girmek üzere. Ödedikleri kiranın yaklaşık % 150 arttırılacak olması ve kitap, gazete satışı ile bunu karşılaması mümkün olmayan işletici Ümit Hanım 15 Mayıs’ta kitabevini kapatıyor. Yerine muhtemelen yine bir kahve veya lokanta açılacak.”

Haberin Devamı

Biret, yeni Kadıköy Belediye Başkanı’nın “Kadıköy’ü kültür sanat merkezi yapacağı” sözünü hatırlatarak, durumdan haberdar olmasını temenni ediyor... Semtin diğer sakinlerinden emekli Büyükelçi Hamit Batu, Ayşegül Sarıca ve Cahit Kayra’dan da Moda’daki tarihi Koço lokantası ve diğer binaların da sahibi olduğunu öğrendiği, Alp Kitabevi’nin mal sahibi Halil Osman Mırız’a hitaben kaleme aldığı mektubu onların da göndermeleri çağrısında bulunuyor. Tabii bu vesile ile bütün bir İstanbul’a büyük bir sorumluluk düşüyor.

İdil Biret'in mülk sahibine yazdığı mektup ise şöyle:

“Sayın Halil Osman Beyefendi,
Yıllardır Moda’da yerli ve yabancı dergi ve kitaplarla bizler için dünyaya açılan bir kapı olan Alp Kitabevi’nin kira mukavelesinin uzatılmayışı nedeniyle kapanacağını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Özellikle okumayı seven ve yabancı basını takip eden Modalılar için bu çok büyük bir kayıp olacaktır. Semtimizde giderek artan ve her yeri kaplayan restoran ve kafeler buranın özgün karakterini bozup yok etmektedir. İstanbul’un son kalan değişik ve cazip yerlerinden biri olan Moda’daki bu gelişmeyi üzüntü ile takip ediyoruz. Eski Moda Kulübü’nün restorasyonunun yapılmaya başlanması bu karanlık tablodaki tek teselli unsurudur. Bunu içten kutlamaktayız. Bundan hareketle, Modalılar olarak buradaki tek kültür mekânı olan Alp Kitabevi’nin muhafaza edilmesi için gerekli ilgiyi göstermenizi bilhassa rica ederiz.
Teşekkür ve en iyi dileklerimizle
İdil Biret
Piyanist, Devlet Sanatçısı
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist üyesi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!