Kitap kurtlarına her şey dahil kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Kitap kurtlarına her şey dahil kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 00:00

Avusturya’da İngilizce, Almanca öğretmenliği yapan Tevfik Akşit, emekli olduktan sonra yıllarca biriktirdiği 2 TIR dolusu kitapla İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne yerleşti.

Sahil beldesi Ürkmez’de “Akşit Kültür Düşün ve Yazın Evi”ni kurdu. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca toplam 80 bin kitaptan oluşan dört katlı kütüphane, ziyaretçilerine kişi başı 50-70 TL arasındaki ücret karşılığı konaklama imkanı da sunuyor.

HAVUZLU VE TERASI DENİZ MANZARALI

Denizli’nin Buldan ilçesinde dünyaya gelen Akşit, köy enstitüsü kökenli bir öğretmen. 1980 sonrasında eşi ve dört oğluyla Avusturya’ya yerleşti. 20 yıl Viyana’da öğretmenlik yaptı. Boş zamanlarını kitap okuyarak, toplayarak ve tamir ederek geçirdi. Avusturya’da Kütüphaneler Birliği’ne başvurarak halka açık kütüphane unvanı aldıktan sonra 8 yıl kütüphane hizmeti verdi. 2003’te Türkiye’ye dönüş kararı alınca Seferihisar Ürkmez’de dört katlı bir oteli satın aldı. Bir tepenin üzerindeki mandalina bahçeleri içindeki deniz manzaralı, teraslı, yüzme havuzlu yapıyı konaklamalı kütüphaneye dönüştürdü. Haftanın bir günü bölgeye halk kütüphanesi hizmeti veren yazın evi 100 civarında akademik ve hakemli dergiye abone. “Aslında halk kütüphanesi değiliz. Burası bir çeviri ve araştırma kütüphanesi. Alman yetkililere göre, Balkanlar’dan Ortadoğu’ya kadar olan alanda Almanca kitap sayısı en fazla olan kütüphaneyiz” diyen Akşit tüm bu arşivi yazar, çevirmen, sanatçı ve akademisyenlerin hizmetine sunduklarını söyledi.

ODADAN ÇIKMADAN TATİL YAPIYORLAR

Yazın evi sanatçılara, yazarlara, çevirmenlere, araştırma yapmak ya da tez yazmak isteyenlere konaklama hizmeti veriyor. Kitap okuma, seminer salonu, faks, fotokopi, internet kullanımı dahil tek kişilik odalarda bir gece konaklama 70, çift kişilik odada kişi başı 50 TL. Akşit “Bazı yabancı aileler kütüphaneden aldıkları kitapları bütün gün odalarında okuyarak tatil yapıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!