Kitap kurtları kulübü

Güncelleme Tarihi:

Kitap kurtları kulübü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

ŞEYTANIN ÇALGILARI

Nancy Huston / Çev: Saadet Özen / Can Yayınları / Roman / 280 sayfa

Kanadalı Nancy Huston'a, 1996'da Fransa'da ‘‘Goncourt des Lyceens Ödülü’’ kazandıran ‘‘Şeytanın Çalgıları’’ Amerikalı kadın yazar Nada'nın yaşamını anlatıyor. Nada, yaşamı boyunca toplumun değerlerini geri plana iten ilişkilere girmiş, kendini ‘‘her şey’’ olan ‘‘hiçlik’’ ile bütünleştirmiştir. Kendisiyle ve yaşadıklarıyla günlüğünde hesaplaşırken, bir yandan da 18. yüzyıl Fransa'sında geçen gerçek bir olayı yezdığı kitabına konu edinir. Okuru edilgenlikten çıkararak romana çeken ve son derece sürükleyici bir anlatıma sahip olan kitap, Nancy Huston'un bişinci kitabı.

AMERİKAN SAPIĞI

Bret Easton Ellis/ Çev: Fatih Özgüven / Om Yayınları / Roman/ 478 sayfa.

Ellis'in sadece 26 yaşındayken yazdığı ‘‘Amerikan Sapığı’’nın kahramanı (anti kahramanı) ve sapığı, 80'li yılların tüketim ve sağlıklı yaşam çılgınlığına kapılmış, parlak yuppie'lerinin tipik bir örneği olan Patrick Bateman. New York'un en zengin mahalleleri ve en pahalı restoranlarında geçen kitap, Bateman'in artık sadece önüne gelen canlıyı vahşi bir şekilde katlederek (!) ulaştığı tatmini anlatıyor. 500 sayfalık dev bir moda dergisine benzeyen kitapta, sürekli -çoğunu ilk defa duyduğumuz- binlerce marka ismi geçiyor. Doğrusu kitabın hikmetini biz anlayamadık, belki siz anlarsınız. Kitaba katlanmamızın en büyük sebebinin Fatih Özgüven'in lezzetli çevirisi olduğunu da belirtelim.

KIRMIZI KİTAP

Engin Geçtan / Metis Yayınları / Roman / 201 sayfa

Asıl uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan'ın son kitabı ‘‘Kırmızı Kitap’’ edebi bir yapıt. Daha önce 1993’de ‘‘Kırmızı Kitabın Öyküsü’’ adıyla yayımlanan ve ‘‘Her okunuşunda değişecektir’’ sloganıyla çıkan kitabın karakterleri; bir film setindeki oyuncular, gizemli bir Mısırlı kadın, ünlü sanayici Val Valos, Komiser Halem, Çingene Kampındakiler, İskenderiye'den düşenler, Rio de Jenerio'dan el verenler ve elbetteki Kırmızı Kitap. ‘‘Birileri Kırmızı Kitap'ın peşinde, diğerleri onların peşinde... Peki herkes kimin peşinde?’’ diyerek özetleyebileceğimiz konusuyla oldukça ilginç bir eser ‘‘Kırmızı Kitap’’. Engin Geçtan'ın psikiyatri alanında yazdığı 4, ve Metis’ten çıkan iki edebi kitabı daha bulunuyor.

İSKENDERİYE YAZILARI

Sayı 21 / Mayıs- Haziran 1999

Edebiyat ve düşünce dergisi ‘‘İskenderiye Yazıları’’nın yeni sayısı çıktı. Derginin, ağırlıklı konusu bu kez ‘‘akıl’’. Konuyla ilgili olarak Ayşe Gül'ün ‘‘Matematiğin Paradoksal Yaşantısı’’, Bülent Akdağ'ın ‘‘Aklın Zırt Dediği Yer’’, Erdal Yıldız'ın ‘‘Akıl Üzerine Kısa Bir İnceleme’’ ve Fatma Öz'ün ‘‘Akıl'ı Sarsan kadınlar’’ başlıklı yazıları var. Dergide, Sine Boran'ın ‘‘Görme Biçimlerini Okumak’’ başlıklı ilginç bir denemesiyle Işık Ergüden'in ‘‘Okundu...’’ başlıklı yazısı da dikkat çekiyor. Konstantinos Kavafis'in ‘‘Barbarları Beklerken’’ isimli şiiri, yaşadığımız siyasal sürece denk düşmesi açısından okunmaya değer. Derginin bu sayısında iki öykü yer alıyor; Baki Koşar'ın ‘‘Denizi Olmayan Yusuf’’ ve A. Nedim Neccar'ın ‘‘Şıh Nasır'ın Ölümü’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!