Kişisel verilerde açık var

Güncelleme Tarihi:

Kişisel verilerde açık var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2015 20:35

Kişisel Sağlık Verileri Ulusal Kongresi’nde konuşan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, sağlık verilerinin güvenliği ile ilgili ciddi sorunlar bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri, Türk Eczacılar ve Türkiye Odalar Birliği’nin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde düzenlediği Kişisel Sağlık Verileri Ulusal Kongresi Düzenleme Kurulu’ndan kişisel sağlık verileriyle ilgili önemli açıklamalar çıktı.

Bu verilerin korunmasıyla ilgili uzun zamandır mücadele ettiklerini anlatan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, “Hastaların haberleri olmadan bilgilerinin paylaşıldığı, bir takım veri tabanlarının ticari amaçla satıldığı bir durumla karşı karşıyayız. Bu ülkeyi yönetenlere, evrensel insan ve hasta haklarını hatırlatmaya çalışıyoruz” dedi.

EN MAHREM BİLGİLER TOPLANIYOR

Devlet hastaneleri, aile sağlığı merkezleri, özel hastanelerde muayene olanların verilerinin SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın veri tabanlarında toplandığını belirten Dr. İlhan, “Bu verilerin güvenliğiyle ilgili ciddi sorun var. Hastalardan herhangi bir onay almıyor. Bunu söylediğimizde de ‘hasta paylaşılmasını istemiyorsa bunu beyan etsin’ deniyor. Aslında paylaşılması için onay alınması gerekiyor. Aklınıza gelen bütün sağlık verileri, en mahrem bilgiler veri tabanlarında toplanıyor. Bu utanç verici bir tablo” diye konuştu.

Haberin Devamı

KORUMA YASASI OLMALI

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Elif Küzeci kişisel verilerin korunmasının temel hak ve özgürlüklerle ilişkili olduğunu vurgulayarak, “Etkin veri korunmasını sağlayacak çerçeve bir yasa kabul edilmeli. Veri koruma ilkelerine uygun hareket edilip edilmediği de bağımsız bir organ tarafından denetlenmeli” dedi.

BAKMADAN GEÇME!