Kışanak'tan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Kışanaktan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2013 15:41

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, çözüm sürecindeki devlet heyetlerinde kadının da olması gerektiğini belirterek, "Barış sürecinin bütün aşamalarında kadın etkin olarak katılmalı. Kadın barış sürecinin tam ortasındadır" dedi

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve DTK Başkan Yardımcısı Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, hafta sonu Diyarbakır’da Demokratik Özgür Kadın Hareketi tarafından düzenlenecek olan ’1’inci Ortadoğu Kadın Konferansı’ ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Aysel Tuğluk, kadınlar açısından konferansın çok önemli olduğunu belirterek, "ABD ve AB ile Ortadoğu’daki 20 ülkeden kadın delegeler katılacak. Daha çok Ortadoğu’daki kadın hareketlerinin sorunları ve gelecekte oynayacakları roller masaya yatırılacaktır. Türkiye’deki kadınlar bugüne kadar büyük bedeller ödedi. Deneyimlerini diğer ülkeden gelen kadın arkadaşlarla paylaşacaklardır" dedi.

KIŞANAK: OLACAKSA BİR BARIŞ, KADIN İLE OLACAKTIR

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, kadınlar çok çalıştığını ama az göründüklerini ifade ederek, "Kadınların her yerde çok görünür kılınmalarını istiyoruz. Bu üzerinde 1 yıl çalışan bir konferanstır. Bugüne kadar Ortadoğu’daki kadınların ortak deneyim ve çalışmalarının paylaşıldığı bir deneyimleri yoktu. Kürt kadınlar bu organizyasyona öncülük ediyor. Devlet ve erkek egemenlikli bir siyaset kutuplaşmayı ve çatışmayı yaratıyor ama, kadın eksenli bir siyaset ve yaşam kucaklaşmayı ve paylaşmayı yaratacaktır. Olacaksa bir barış kadın ile olacaktır" dedi.

"TÜRKİYE’DEKİ KADINLAR, KADIN BAŞBAKAN’DAN BİR HAYIR GÖRMEDİ"

Daha sonra soruları yanıtlayan Kışanak, sadece Afganistan’dan gelecek olan kadın delegelere Türkiye’nin mülteci sorunu nedeniyle vize vermediğini ve başka ülkelerden gelecek olan delegeler için bir sorun yaşanmadığını söyledi. Türkiye’nin eski kadın başbakanlarından Tansu Çiller’den isim vermeden söz eden Kışanak, "Türkiye, yıllarca Avrupa’da, ’bir kadın başbakanımız var’ diye övündü, ama Türkiye’deki kadınlar bundan bir hayır görmedi" dedi.

Alkollü içeçeklerle ilgili yeni düzenlemeyle ilgili soru üzerine Kışanak, "İçki tartışmalarını kadın üzerinde yapılmasını doğru bulmuyorum. Biz niceli eğitimli, ekonomik durumu iyi, sosyal ve ekonomik statüsü çok yüksek, ama kadına şiddet uygulayan erkekler biliyoruz. Hiç böyle kategorize ederek kadına yönelik şiddeti bir alana sıkıştıran yaklaşım doğru bir şey değil. Kadına yönelik şiddet çok yaygın genel bir problemdir. Erkek egemenlikli zihniyetten kaynaklanıyor. Varlıklısını da, yoksulunu da, eğitimsizini de eğitimlisin de de bu erkek egemenlikli zihniyet içinde nasıl şiddet uyguladığını çok iyi biliyoruz. Bu nedenle bu tartışmanın kadınlar üzerinden yürütülmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

"İMRALI’YA İKİ KADIN BİR ERKEK GİTMESİ MÜMKÜN OLABİLİR"

Kışanak, İmralı Adası’na gidecek heyet ve heyette kendisininde yer alıp almayacağıyla soru üzerine ise, "Bu mümkün. Biliyorsunuz bizim partimizde yüzde 40 cinsiyet kotası var. Bu demek oluyor ki kadın ya da erkek hiç biri yüzde 40’ın altına düşmeyecek. Bir diğer tercüme ile kadınlar yüzde 60’a kadar çıkabilir. Onun için bizim partimiz için mümkün" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE DEVLET HEYETİNDE KADIN OLMALI"

Kadınların çözüm ve barış sürecinin neresinde olduğu ile ilgili bir soru üzerine Kışanak, "Dikkat ederseniz ilk günden itibaren partimizi temsil eden heyetin içerisinde bütün aşamalarda mutlaka kadın temsiliyetine önem verdik. Çağrılarımızda yineledik. Devletin heyetinde de kadınlar olsun, başka grupların heyetlerinde de kadınlar olsun, gözlemci, arabulucu kim olacaksa, her yerde kadın mutlaka olmalı. Yani barış sürecinin bütün aşamalarında kadın etkin olarak katılmalı. Bu konuda Türkiye’de farklı kadınlar bir araya gelerek ’Barış için kadın insiyatifi’ oluşturdular ve çok iyi bir çalışma yürütüyorlar. Kadınlar bence bu barış sürecinin tam da ortasındadır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!