Kış telaşı başladı

Güncelleme Tarihi:

Kış telaşı başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 14:05

Yaz aylarında başta meyve-sebze olmak üzere yaşanan bolluğun yaklaşan kış ayları ile azalması, bunun yanı sıra eylülle birlikte aile bütçesine eklenen okul, kışlık gıda ve yakacak gibi masraflar tüketicileri düşündürmeye başladı.

Dargelirli ailelerin ucuzluk nedeniyle “kurtarıcı” olarak gördükleri yaz aylarının bitmesi, eylül ayında yapılacak kira, okul, yakacak, kışlık giyecek, yiyecek gibi zorunlu harcamaların başlaması ailelerin bütçesini zorluyor.

Diğer aylara oranla harcamaların arttığı eylülde, en büyük kalemi kira tutarken, okulların açılacak olması ile birlikte, kırtasiye giderleri ve servis ücretleri de buna ekleniyor. İlköğretime yeni başlayacak veya devam eden bir öğrencinin masrafları ise çanta, önlük, defter, kalem gibi ihtiyaçlarla 100-130 YTL arasında değişiyor.

Büyükşehirlerde yaşayanlar için en önemli sorunlardan biri olan servis ücretleri ise okulların açılmasıyla, yaz başlangıcına kadar ailelerin aylık olarak verecekleri rutin ödeme halini alıyor. Bu yıl servis ücretlerinin ise en yakın mesafe 75 YTL olması bekleniyor.

KIŞLIK GIDA, YAKACAK VE GİYECEK MASRAFLARI

Yaz aylarında tarla ürünü meyve-sebzede yaşanan bolluk ve ucuzluk, eylül ayı ile son bulmaya başlarken, dargelirli ailelerin kışlık yiyeceklerini hazırlama telaşı ek külfeti de beraberinde getiriyor. Kışlık salçasını kendisi yapan ailelerin 10 kilo salça için yaklaşık 110 kilo salçalık biber alması gerekirken, yapım masrafları da dahil salça yapımı için yapılan harcama 50 YTL'yi buluyor.

Salçanın yanı sıra kışlık yiyecek ihtiyacını karşılamak isteyen ailelerin dondurucuda saklanan ürünler, turşu, ev konservesi, meyve-sebze kurutma işlemleri de eylülde yoğunlaşıyor.

Kış aylarında ısınmak için odun ve kömür kullanan ailelerin 25 kiloluk torbalarda satılan pres kömürlerden 1 ton almaları halinde 260 YTL, 1 ton meşe odunu için de yaklaşık 220 YTL ödemesi gerekiyor.

Kışlık giyecek kalemlerinin eklenmesi ile de zorluk yaşayacak dargelirli ailelerin “dert ayı” diye adlandırdığı eylülde harcamaları kira dışında aylık kazanımlarının 4-5 katına çıkabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!