Kış Avrupa'yı esir aldı

Güncelleme Tarihi:

Kış Avrupayı esir aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 17:57

Kuzey'den gelen soğuk hava dalgası Avrupa'yı dondurdu. Türkiye'deki etkisi haftasonuna kadar sürecek soğuk Avrupa genelinde 100'ü aşkın kişinin hayatına mal oldu.

Haberin Devamı

Geçen hafta çarşamba gününden itibaren Batı Avrupa'da görülmeye başlanan ve tüm Avrupa'ya yayılan soğuk hava dalgasında Almanya, Polonya, Rusya, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Fransız meteorolojist Patrick Galois, bu kadar şiddetli soğukların en son 20 yıl önce görüldüğünü belirtti.

 

Polonya'da geçen cumadan bu yana eksi 32'ye kadar inen soğuklarda 27 kişi öldü. Resmi rakamlara göre kışın başından bu yana ülkede soğuktan hayatını kaybedenlerin sayısı 150'e yaklaştı. Bu kayıpların büyük çoğunluğunu sarhoşlar ve evsizler oluşturuyor.

 

Ukrayna'da son 24 saatte 30 kişi hava koşulları nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, hava koşullarının sertleştiği geçen haftadan beri en az 71 kişinin öldüğünü açıkladı. Rusya'da ise yedisi Moskova olmak üzere 12 kişi donarak hayatını kaybetti.

 

Haberin Devamı

Romanya'da ise son üç günde 11 kişi kötü hava koşulları nedeniyle hayatını kaybetti. Çek Cumhuriyeti'nde ise aynı süre içinde 5 kişi benzer nedenlerle hayatını kaybetti.


Eksi 24'e varan sıcaklıkların görüldüğü Almanya'da ise 5 kişi donarak öldü. Sıcaklıklar Moskova'da eksi 33, Varşova'da eksi 26'ya ve Berlin'de eksi 20'ye kadar düştü.

 

Polonya'nın Lugansk bölgesinde 60 bin kişi ısınma problemi nedeniyle evlerini terk etti.
Romanya'da ise donan borular yine binlerce insanın yer değiştirmesine neden oldu.

Baltık ülkelerinde ise 41 kişi hayatını kaybetti. Letonya'da 20 kişi, Litvanya'da 14 kişi ve

Estonya'da ise en az 7 kişi hayatını kaybetti.

 

TOPBAŞ'TAN TEŞEKKÜR

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da ilk kez Avrupa standartlarında karla mücadele çalışması yaptıklarını ve başarılı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Geçmişte karla mücadele için kamyonlar üzerinden küreklerle tuzlama çalışması yapıldığını ve bunun ilkel bir görüntü olduğunu ifade eden Topbaş, “187 kar küreme ve tuzlama aracı da dahil toplam 660 araç ve 3 bin personelle 24 saat aralıksız çalışma yaptık” dedi.

Topbaş, İstanbul'da şu anda kent içinde ana arterlerde ulaşım konusunda hiçbir aksaklık bulunmadığını, sadece Karayolları denetiminde olan TEM Otoyolu'nun Hadımköy-Kınalı arasındaki bölümünün tipi nedeniyle valilik tarafından zaman zaman trafiğe kapatıldığını kaydetti.

 

MECBUR KALMADIKÇA ÇIKMAYIN

 

Kar yağışı öncesinde İstanbullulara kış şartlarına hazırlıklı araçlarla trafiğe çıkmaları ve

Haberin Devamı

mecbur kalmadıkça kendi araçlarıyla dışarı çıkmayarak toplu ulaşım araçlarını kullanmaları

tavsiyesinde bulunduklarını hatırlatan Topbaş, bu tavsiyeye uydukları için vatandaşlara

teşekkür etti.

 

Topbaş, dün rüzgarın saatteki hızının 90 kilometreye ulaşması nedeniyle bazı deniz seferlerinde iptaller olduğunu, ancak buna karşı İETT'nin yeni alınan 170 otobüsü hizmete sokarak 600 ek sefer düzenlediğini belirtti. Topbaş, İETT'nin yolcu sayısının yüzde 30 arttığını, bunun da insanların işlerine toplu ulaşım araçlarını kullanarak gittiğini gösterdiğini kaydetti.

 

BUZLANMA UYARISI

 

Hava şartlarının yarın öğlen saatlerine kadar devam edeceğini, Perşembe ve Cuma günü de

Haberin Devamı

buzlanma tehlikesi bulunduğunu ifade eden Topbaş, vatandaşlardan aynı hassasiyeti devam

ettirmelerini istedi.

 

340 TON SOLÜSYON KULLANILDI 

  

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, İstanbul'un 55 kamerayla izlendiğini, şu

anda trafik akışının normal olduğunu, kısmen yoğunluk yaşanan yerlerdeki sıkışıklığın da kardan kaynaklanmadığını söyledi. Doğalgaz, su ve elektrikle ilgili bir sıkıntı olmadığını da belirten Topbaş, karla mücadelede 340 ton solüsyon kullandıklarını kaydetti.

 Hatay'da, merkeze bağlı Küçük Dalyan Beldesi Soğuksu Mahallesi'nde, dağ yamacındaki Songelen ailesinin evine, sert esen rüzgar ve aşırı yağmur nedeniyle yerinden oynayan büyük bir kaya parçası düştü.

Haberin Devamı

Kaya parçasının çarpmasıyla yıkılan duvarın altında kalan Mahide Songelen (45) yaşamını yitirdi. Yaralanan Hasan, Cumali, Yasemin ve Sabire Songelen, Antakya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İPTAL EDİLEN UÇAK SEFERLERİ

Diyarbakır'da kar yağışı nedeniyle bu sabah Türk Hava Yolları (THY) ile Onur Air'in karşılıklı yapılması gereken Diyarbakır-İstanbul uçak seferleri iptal edildi.

Kar yağışı nedeniyle öğleden önce Samsun-Çarşamba Havaalanı'ndan yapılması gereken THY ve Onur Air'in Samsun-İstanbul uçak seferleri iptal edildi.

Trabzon'da dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı sonucu Trabzon Havaalanı uçuşlara kapatıldı.

THY'nin, öğleden önceki Gaziantep- İstanbul uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Onur Air'in bugün yapılacak tüm Gaziantep-İstanbul seferleri de karşılıklı iptal edildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY'nin Ankara-Kahramanmaraş seferleri de karşılıklı olarak yapılamadı.

Kars'ta etkili olan yoğun kar yağışı ve sis nedeniyle, THY'nin İstanbul-Kars uçak seferi karşılıklı olarak iptal edildi.

Kahramanmaraş ve Siirt'teki havaalanlarının hava ulaşımına uygun olmaması nedeniyle THY'nin bu illere yapacağı seferler önce ertelendi, daha sonra iptal edildi.

Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Sivas uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nda da hava muhalefeti nedeniyle THY'nin sabah saatlerindeki İstanbul-Antalya, İstanbul-Adana, İstanbul-Kars ve İstanbul-Trabzon seferleri iptal edildi. Pegasus Hava Yolları'nın saat 11.30'daki İstanbul- Trabzon seferinin de iptal edildiği kaydedildi.

EĞİTİME KAR ENGELİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada, Doğu Karadeniz'de etkili olan kar nedeniyle bugün ve yarın yapılacak final sınavlarının ertelendiği belirtildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle üniversitede 24-25-26 Ocak tarihlerinde eğitime ara verildiği belirtildi.

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, kentteki olumsuz hava koşulları ve İstanbul Valiliği'nin uyarıları doğrultusunda eğitim ve öğretime 25-26 Ocak tarihlerinde ara verildiği belirtildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi birer gün daha tatil edildi.

Kırıkkale Üniversitesi'nde, olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime 2 gün ara verildi.

İstanbul Üniversitesi'nde eğitim ve öğretime 2, Bahçeşehir Üniversitesi ve Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu'nda 1 gün daha ara verildi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılacak ara sınavlar, olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi. Sınavların, 27 ve 28 Ocak 2006 tarihlerinde yapılacağı belirtildi.

Başkentte Özel Dershaneler Birliği Derneği üyesi dershaneler, bugünden itibaren 27 Ocak Cuma gününe kadar tatil edildi.

Elverişsiz hava koşulları nedeniyle, Çankaya ve Fatih üniversitelerinde yarın ders yapılmayacak.

DENİZ ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLENDİ

Marmara Denizi'ndeki fırtına nedeniyle İDO'nun bazı dış hat feribot ve deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

Buna göre, sabah saatlerinde yapılması gereken Yenikapı-Bandırma (feribot), Pendik-Yalova, Mudanya-Armutlu-Yenikapı-Bostancı, Yenikapı-Yalova, Kartal-Yalova İDO seferleri karışıklı olarak yapılamadı.

Ayrıca gün içinde saat 12.30'da Bostancı-Yenikapı-Bandırma, saat 15.30 ve 21.30'da Bandırma-Yenikapı, saat 18.30'da Yenikapı-Bandırma, saat 17.15'te Bostancı-Yenikapı-Armutlu-Mudanya, saat 09.30 Pendik-Yalova (karşılıklı), saat 09.30'da Kartal-Yalova (karşılıklı) saat 11.00'de de Erdek-Marmara-Ekinlik-Avşa seferleri de iptal edildi.

Çanakkale ve çevresinde etkili olan kar yağışı ve poyraz nedeniyle Çanakkale-Eceabat, Gelibolu-Lapseki, Kabatepe-Gökçeada ve Gelibolu-Lapseki araba vapuru ve feribot seferleri bugün de yapılamadı.

Bu arada, İstanbul Boğazı transit gemi geçişlerine kapalı tutuluyor. Yetkililer, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapmak için halen 50'ye yakın geminin bekletildiğini bildirdiler.

Marmara Denizi'nde seyreden 47 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Şarköy sahillerine demirledi.

Tekirdağ ve Şarköy'de deniz ulaşımına, hava koşulları elverişli hale gelene kadar ara verildi.

Etkili olan kar ve tipi nedeniyle Çorlu ile İstanbul arasında, TEM'den ve D-100 karayolundan ulaşım yapılamıyor.

KAPALI KÖY YOLLARI

Kar yağışı sonucu halen Samsun'da 451, Ordu'da 446, Sinop'ta 137, Amasya'da ise 46 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Kar yağışı nedeniyle Van'da 350, Ağrı'da 506, Hakkari'de 110, Bursa'da 250, Çankırı'da 34, Diyarbakır'da 1000, Bitlis'te 291, Elazığ'da 400, Eskişehir'de 160, Bilecik'te 183 köy yolu ulaşıma kapalı.

Diyarbakır Valiliği, sel ve çığ konusunda vatandaşları uyardı.

Soğuk hava ve kar yağışının etkili olduğu Doğu Karadeniz'de Trabzon'da 481, Rize'de 365, Giresun'da 552, Gümüşhane'de 333, Artvin'de 170 ve Bayburt'ta 122 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Bölgede bir çok köy ve beldeye de elektrik verilemiyor.

Sivas'ta 400, Tokat'ta 89, Malatya'da 261, Çorum'da 89, Kırıkkale'de 171, Erzurum'da 548, Erzincan'da 290, Ardahan'da 25, Iğdır'da 102, Tunceli'de 109, Muş'ta 103 ve Kars'ta 70 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kocaeli'nde 218, Balıkesir'de 175, Kütahya'da 287, Gaziantep'te 200, Kahramanmaraş'ta 120, Adıyaman'da 315, Düzce'de 26, Kastamonu'da 284, Çanakkale'de 140, Sakarya'da 79, Bolu'da 38 köyle ulaşım sağlanamıyor.

TUNCA NEHRİ DONDU

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde, şiddetli poyraz ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor.

Hava sıcaklığının eksi 12 derece olduğu Edirne'de, Tunca Nehri buz tuttu. Tunca Nehri'nin Sarayiçi mevkiinde Fatih Köprüsü'nün altından geçen bölüm ile Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü'nün olduğu kısımlar, aşırı soğuk nedeniyle dondu.

MAHSUR KALANLAR

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan 15 Bulgar vatandaşını taşıyan otobüsün Çorlu girişinde mahsur kalması üzerine, araçta bulunanlar, Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi yurdunda misafir edildi.

Bu sabah da Edirne'nin Bulgaristan Başkonsolosluğu'nun ihbarı üzerine İstanbul'dan hareket ederek Edirne'ye gitmekte olan iki Bulgaristan otobüsünün yolcuları, Çorlu'nun Marmaracık Beldesi çevre yolu girişinde Çorlu İlçe Jandarma Ekiplerince kurtarıldı. Her iki otobüsteki 44 yolcu da aynı yurtta konakladı.

Kar yağışı nedeniyle engelli kamu görevlilerine Ankara'da 3, Rize'de 2, Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde 1 gün izin verildi

Öte yandan, Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde sağanak yağış nedeniyle Karşıyaka, Yenimahalle, Kasapçayırı mahalleleri, Adrasan Beldesi ile Beykonak Beldesi'nin Resiller Mahallesi'ndeki tarım alanları ile bazı evleri su bastı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!