‘Kırmızı Çizgiler’e yine okey

Güncelleme Tarihi:

‘Kırmızı Çizgiler’e yine okey
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2003 01:55

Hava sahası ve bazı üslerin kullanımına izin verilmesi amacıyla Ankara'da temaslar yürüten Bush'un Irak Danışmanı Zalmay Halilzad, Türkiye'nin ‘‘Kırmızı Çizgileri’’ni bir kez daha teyit etti. Halilzad, yarın yeniden Ankara'ya gelecek.

Olası Irak operasyonu için Türkiye'den en azından ‘‘hava sahası ve bazı üslerin kullanımına izin vermesi’’ni isteyen Washington yönetimi, Ankara'nın Irak'a ilişkin ‘‘kırmızı çizgileri’’ni daha önceden kabul ettiğini ve bu politikasında herhangi bir değişikliğin olmadığını bildirdi. ABD yönetiminin bu güvencesini Başkan George W. Bush'un Irak Danışmanı Zalmay Halilzad dün bizzat Ankara'ya iletti. Halilzad, Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan ile yaptığı yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinde, Türkiye'nin özellikle Kuzey Irak'la ilgili endişelerini gidermeye çalıştı. Halilzad Türkiye'nin Irak'a yönelik ‘‘kırmızı çizgilerini’’ çok iyi bildiklerini ve kendi politikalarının Türkiye'ninki ile ters düşmemesi için özen gösterdiklerini ifade etti.

MUHALİF TOPLANTISI

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Kürt grupların silahlandırılması ve Türkmenler konusundaki hassasiyetini de içeren Kuzey Irak'la ilgili görüşlerinin ABD tarafından daha iyi anlaşılmaya başlanmasına dikkat çektiler. Başkan Bush, Başbakan Tayyip Erdoğan'a, ‘‘Kuzey Irak'ta tek başınıza hareket etmeyin’’ mesajını göndermiş, bu mesaj Ankara'da rahatsızlık yaratmıştı. Halilzad'ın dünkü görüşmesinde önümüzdeki salı günü Ankara'da yapılması planlanan muhalif gruplar toplantısı da ele alındı. Türkiye'nin istemi üzerine bu toplantıya Kürt grupların yanı sıra, Türkmenler, Arap muhalefetini temsilen Irak Ulusal Kongresi, monarşi yanlıları ve Şii muhalif güçleri adına da Irak Devrimi Yüksek Konseyi yetkililerinin katılması bekleniyor. Halilzad, Dışişleri'nden ayrılırken yaptığı kısa açıklamada, Başkan Bush'un Irak rejiminin güç kullanarak silahsızlandırılmasına karar vermesi durumunda, rejimin sorunsuz ve düzenli biçimde dönüşümünün nasıl olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Yarın yeniden Ankara'ya gelecek olan Halilzad, Türkiye'nin ABD için önemli bir dost ve müttefik olduğunu ve iki ülkenin önemli zorluklara göğüs gerdiğini de belirtti.

BALKANLAR İÇİN

ABD'nin Türkiye'den hava sahasını kullanma iznini alması durumunda Romanya, Bulgaristan ve Macaristan'da konuşlu muharip uçakları Türkiye hava sahasından geçirerek Bağdat'ı bombalamayı planladığı bildirildi.

Kırmızı Çizgiler

Irak'ın toprak bütünlüğü ile siyasi birliğinin korunması

Irak'ın tüm doğal enerji zenginliklerinin tüm Irak halkına ait olması

Irak'ın geleceğine ilişkin kararın hiçbir etnik ayrım yapılmadan tüm Irak halkınca verilmesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!