Kirliliğe ve yağmaya hayır

Güncelleme Tarihi:

Kirliliğe ve yağmaya hayır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir zamanlar Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun küçük teknesiyle tertemiz sularında dolaştığı ama artık bir otobana dönüşen Göcek koyları koruma altına alınıyor. Bu yıl kurulan Göcek Koylarını Koruma ve Güzelleştirme Vakfı'nın yönetiminde pek çok ünlü işadamı var. Vakfın etkinlikleri ses getiriyor.

10-15 yıl öncesine kadar kendi halinde olan Göcek koyları, sadece Türk yat sahiplerinin değil dünyanın pek çok yerinden gelen turistlerin de en gözde yerlerinden biri halinde. Böyle olunca da yat trafiği karayolundaki trafiği aratmaz oldu.

Bütün koylarda değeri yüzmilyarları bulan yat ve kotraları görmek mümkün. Ancak bu yat trafiği alt yapıdan çok daha hızlı bir şekilde deniz kirliliğini ve başka sorunları da beraberinde getiriyor. Mavi yolculuğun da vazgeçilmez güzergahı olan koyların derinlikleri belediye çöplüğüne dönüşmüş durumda.

Doğa harikası Göcek koyları adını rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde duyurmuştu. Göcek, Özal'dan sonra yat sahiplerinin gözbebeği oldu. Ama insanlar bu gözbebeğine yeterli ilgiyi ve dikkati gösteremediler. Göcek koyları giderek kirlendi. Ancak duyarsız yat sahiplerinin yanında duyarlı olanlar da vardı. İGS'nin sahibi Mustafa Adanır ‘‘Göcek için birşeyler yapılmalı’’ diyerek ilk adımı attı. Bu yıl içinde kurulan Göcek Koylarını Koruma ve Güzelleştirme Vakfı başkanlığına Mustafa Adanır seçildi. Üyeler arasında Vedat Mardin, Mehmet Cansun, Çiğdem Simavi ve Sibel Tanberk de bulunuyor

Doğal güzelliği, bakirliği ve koyları ile dünyaca ünlü Göcek'in koylarını temizlemek, korumak ve dünya yatçılık turizmine daha elverişli hale getirip, tanıtımını yapmak amacıyla kurulan vakıf, kısa sürede üç sürat bir de çöp toplama motoru aldı. Vakıf, Sualtı Dergisi ve İstanbul Üniversitesi'nin desteğiyle 11 kişilik gönüllü dalgıç grubu oluşturup bir hafta süren bir dip temizliği yaptı. Bu temizlik sırasında denizden şezlong, otomobil lastiği, içki şişeleri, bira kutuları ve başka birçok çöp çıkarıldı. Çıkarılan çöpler marina girişinde ‘‘ilgilenene ibret olsun diye’’ sergilendi.

VARLIK VE CİDDİYET

Hedefleri arasında deniz kazalarını önlemek için Göcek körfezi ortasındaki kayalıkları ışıklandırmak, alüminyum yangın söndürme botu almak da bulunan vakıf tarafından başlatılan ‘‘Sarsala Yoluna Hayır’’ kampanyası da kamuoyunda yankı bulmaya devam ediyor. Vakıf üyeleri ve çevreciler Dalaman Belediyesi tarafından yapılan yolun tamamlanması halinde, sadece denizyoluyla gidilen bakir Göcek koylarının yağmalanacağından endişe ediyorlar. Ayrıca karayolu taşıtlarının koylara inmesiyle birlikte çevre kirliliğinin de önüne geçilemeyeceğine dikkat çekiliyor.

Mustafa Adanır'ın duyarlı oluşu Göcek için bir şans oldu. Adanır'ın popüler kişiliği sayesinde güzelliği ve bakirliği ile ünlenen Göcek koylarındaki sorunlar da gündeme geldi. Adanır vakfın faaliyetleri ile ilgili olarak, ‘‘Göcek giderek kirleniyordu. Göcek'te yaşayan tekne sahibi olan bizlerin birşeyler yapması gerektiğini düşündüm. Arkadaşlarıma vakıf önerisinde bulundum. Varlıklı insanlardık ve vakfın ciddi çalışmasıyla iyi şeyler yapılacağına inanıyordum. İlk etapta üç adet sürat teknesini vakfa bağışladım. Hemen ardından Baran Cemiloğlu ve Salih Turan teknelerdeki çöpleri toplayan motoru hibe ettiler. En önemli amacımız ise Sarsala Koyu'na inen yolun yapımının durdurulmasıdır. Hiç olmazsa sadece orman idaresince kullanımı sağlanmalıdır’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!