Kırcı rahatsızlığı

Güncelleme Tarihi:

Kırcı rahatsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Af yasasında değişiklik yapılırken, DSP ve MHP arasında Haluk Kırcı rahatsızlığı yaşandı. MHP bastırınca, Kırcı af kapsamında kalmayı başardı.

Çeteler ve işkencecilerin af dışı kalmasına razı olan MHP, katliam sanığı Haluk Kırcı'yı af kapsamı içine almayı başardı. Af yasası üzerindeki uzlaşma, isteklerinin büyük bölümünü kabul ettirmesine rağmen hükümetin büyük ortağı DSP'de sıkıntı ve tepki yarattı.

Hükümet ortakları önceki gün yapılan toplantıda, veto edilen af yasası üzerindeki değişiklikler konusunda uzlaşmaya vardılar. DSP ile MHP arasındaki pazarlık, Kırcı maddesi üzerinde düğümlendi. Kamuoyunda ‘Haluk Kırcı maddesi’ olarak bilinen düzenleme, ayrı ayrı alınan cezaların, tek bir ceza gibi infazını öngörüyor. Buna göre Kırcı'nın aldığı 7 ayrı idam cezası, bir ceza gibi infaz edilecek. Kırcı'nın yattığı süre de gözönüne alındığında cezaevinden çıkması gündeme gelecek.

MHP, ‘Binlerce insanın ölümünden sorumlu olan Abdullah Öcalan bir kez idam cezası alıyor’ örneğini vererek, diğer cinayetlerde de aynı uygulamanın yapılmasını istedi. DSP buna karşı çıktı ama MHP, çeteler, işkenceciler başta olmak üzere pekçok suçun af kapsamı dışına çıkarılmasına razı olurken, bu maddede direndi ve düzenleme değiştirilmedi. DSP'nin bütün ısrarlarına rağmen Kırcı maddesinin yanısıra, TCK'nın 240 (Görevi ihmal, kötüye kullanma) 455 (tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek) ve 448 (kasten adam öldürmek) maddelerinin af kapsamı içinde kaldı.

AFFI REDDETME HAKKI

DSP ve ANAP'ın isteği üzerine, yasaya ‘Affı reddetme hakkı’ konuldu. Buna göre, isteyen kişi aftan yararlanmayarak, yargı önünde aklanabilecek. ANAP kanadı, ilk planda bu hakkın 240. madde için konulmasını önermişti. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz bu maddeden yargılanıyor. Yılmaz'ın, affı reddederek, yargı önünde aklanmak istediği bildirildi.

Başlangıçta MHP'nin karşı çıkmasına rağmen DSP kanadının ısrarı ile af kapsamı büyük ölçüde daraltıldı. Yapılan önemli değişiklerden birini de basınla ilgili madde oluşturuyor. TCK'nın 192. maddesi af kapsamı dışında bırakılarak, basında tehditle menfaat sağlama suçunu işleyenlerin ceza almaları sağlandı.

İdari para cezalarının af kapsamı dışında kalmasına uzlaşıldığından, devletin yaklaşık 400 trilyon kaynak elde etmesi de sağlandı.

ECEVİT'İN YORUMU

Başbakan Bülent Ecevit, dünkü grup toplantısında Merve Kavakçı ve af yasasındaki değişikliğe kısaca değindi. Yargının insanları devlete, adalete küstürmeden işlemesini sağlayacaklarını belirten Ecevit, ‘‘Bu konudaki kararlılığımız önceki gece (Pazartesi) Ankara'da yaşanan üzücü olaya tepkimizle görülmüştür’’ dedi.

Ecevit gruptan ayrılırken gazetecilerin, Kırcı maddesi ile ilgili sorularını ise yanıtlamadı. Ecevit bu konuda Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten bilgi alınmasını istedi. Türk ise af yasası hakkında gruba bilgi sunduğunu, bu konuda ortaklar arasında uzlaşmaya varıldığını kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!