Kira rekortmeni, mütevazı hayırsever

Güncelleme Tarihi:

Kira rekortmeni, mütevazı hayırsever
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2001 00:00


Haberin Devamı

Gayrımenkul gelirlerini beyan ederek ‘‘Türkiye'nin kira rekortmeni’’ unvanını kazanan İzmirli Ayla Ökmen, sade yaşamı ve hayırseverliliğiyle de tanınıyor.

Ökmen'in malvarlığını, babası Ali Fuat Paşa, dayısı ‘‘Deste anahtarlı’’ Şerif Bey, ve eşi Laçin Öktem'den kalan miraslar oluşturdu.

Kira geliri vergisi ödeyenler listesinde ilk sırayı alarak, Türkiye'nin en büyük gayrımenkul zengini unvanını kazanan Ayla Ökmen, tüm dikkatleri üzerinde topladı.

Mütevazılığı ve yardımseverliğiyle tanınan 65 yaşındaki Ökmen'in geçmiş yıllarda da ödediği vergiyle sıralamada üst sıralarda yer aldığını belirten İzmir Defterdarı Mete Gönenç, ‘‘Ancak Türkiye şampiyonu olması bizim için de sürpriz. Kira rekortmeninin İzmir'den çıkmasından onur duyduk’’ dedi. Ökmen, şu anda sağlık sorunları nedeniyle ABD'deki kızının yanında kalıyor ve tedavi görüyor.

370 MİLYAR LİRA KİRA VERGİSİ

1 trilyon 113 milyar 495 bin 640 lira kira geliri gösterip 369 milyar 825 milyon lira vergi ödeyeceğini beyan eden ve ‘‘Türkiye'nin en fazla kira geliri elde eden kişisi’’ unvanını alan Ayla Ökmen, ocak ayında Kordon Vergi Dairesi'ne verdiği beyanname dosyasının üzerine, ‘‘Bilgi verilmemesi ve gizli tutulması’’ yönünde şerh de koydurdu.

Eşi, Şeytan Deresi Cinayeti kurbanı

İzmirli kira rekortmeni Ayla Ökmen'in eşi, İstanbul'da 25 yıl önce işlenen 'Şeytan Deresi Cinayeti'nin kurbanı, fabrikatör Laçin Ökmen.

Amerika'da eğitim gören, 45 yaşındaki yüksek makine mühendisi Laçin Ökmen, Jokey Kulubü genel sekreterliği ve Fenerbahçe Kulübü Kongre üyeliği, Chrysler firmasında üst kademe yöneticilik yapmıştı. Eyüp'teki fabrikasında otomobil yedek parçaları üretimi yapan Laçin Ökmen, 1970'li yılların milyoner işadamlarındandı. 19 Kasım 1976 tarihinde Fatih Ormanı'nın Şeytan Tepesi Mevkii'nde, İzmir plakalı bir otomobilin içinde ölü bulundu. Laçin Ökmen'in cebinde, ‘‘İlgililerin dikkatine. Ölümümden kimse sorumlu değildir’’ yazılı bir not, 1700 lira, altın bir kol saati çıktı. Cesetin yanında, 7.65 milimetre çapında tabanca bulundu. Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırılan Laçin Ökmen'in göğsünde iki, kafasının arka tarafında da bir kurşun girişi tespit edildi.

ÖLECEĞİNİ BİLİYORDU

Laçin Ökmen'in eşi Ayla Ökmen, jandarmaya verdiği ifadede, ‘‘Eşim Cuma sabahı evden çıkarken, İstanbul dışına çıkacağını, akşama dönmeyeceğini söyledi’’ dedi.

Cinayetten günler sonra, fabrikatör Laçin Ökmen'in, eşi Ayla'ya yazdığı 'veda' mektubu ortaya çıktı. Laçin Ökmen'in mektubunda ‘‘Uzun zamandır düşündüğümü yapacağım. Sen çok şanssız bir kadınsın. Ben sana hayırlı olamadım. Kızım sana emanet’’ diyordu.

Ağır Suç Masası dedektifleri, Laçin Ökmen'in, kendisini tehdit eden bazı kişilerle ravndevulaştığını, onları öldürdükten sonra intihar etmeyi planladığını düşündüler. İntihar mektubu bile cebindeydi. Ancak birşeyler ters gitmiş ve cinayete kurban gitmişti.

Cenazeye, başta Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı olmak üzere, pek çok ünlü isim katıldı.

İngiltere ve Fransa iş çevrelerince de tanınan Laçin Ökmen, Jokey Kulübü Genel Sekreteri iken, Türkiye'yi ziyarete gelen İngiltere Kraliçesi Elizabeth'e, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'la görüşmeleri sırasında tercümanlık da yaptı.

1976'DA 200 MİLYONLUK SERVET

Ayla Ökmen'in kişisel serveti, 1976 yılında 200 milyon lira ile ifade ediliyordu (Bu rakam o günkü kurla yaklaşık 25 milyon mark ediyor). Türkiye'nin en büyük incir ihracatçısı milyoner Şerif Remzi Reyent'in yeğeni olan Ayla Ökmen'in, büyük bir aşk yaşadığı fabrikatör Laçin Ökmen'le, 13 yıllık birlikteliğin ardından evlenmişti. Servetlerine rağmen, Laçin Ökmen’in icra takipleri bulunduğu ortaya çıktı.

ABD'de tedavi görüyor

65 yaşındaki Ayla Ökmen'in avukatı Süleyman Okay, müvekkilinin şu anda ABD'de tedavi gördüğünü söyledi. Okay, yıllardır müvekkili adına vergi dairesine mülkleri ve gelirleriyle ilgili beyananname verdiğini ‘‘ismin açıklanmasını istemiyoruz’’ şerhini koyduklarını söyledi. İsmin nereden çıkartıldığını bilmediğini ifade eden Okay, ‘‘Vergi dairesinin de bu gizliliğe bağlı kaldığına inanıyorum’’ dedi. Okay, müvekkilinin şu anda ABD'de tedavi gördüğünü de bildirdi.

Deste anahtarlı Şerif Bey'den büyük miras kaldı

Osmanlı paşalarından olan, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da Harp Akademileri Komutanı olan Ali Fuat Erden Paşa'nın tek çocuğu olan Ayla Ökmen'in mal varlığının temelini, dayısı Şerif Remzi Reyent'ten kalan mülkleri oluşturuyor. İzmir'in ilk üzüm ve kuru meyve tüccarlarından olan, 1940'lı yıllarda Ticaret Odası Başkanlığı yapan Reyent, hiç evlenmedi. Erkek kardeşinin de çocuğu olmadı.

DAYIDAN KALANLAR

Reyent'in şu mal varlıkları kızkardeşinin tek çocuğu olan Ayla Ökmen'e kaldı: Binlerce dönüm arazi, 1. Kordon'da işhanı, Narlıdere Spor Salonu, Dokuz Eylül Üniversitesi arkasındaki trafik eğitim alanı, Sahilevleri'ndeki araziler, Kahramanlar ve Alsancak'taki arsalar, onlarca ev, işyerleri, işhanları.

Şerif Remzi Reyent İzmir'de, 'Deste anahtarlı Şerif Bey-Anahtarlarının sayısını bilmeyen adam' olarak da tanınıyordu.

İzmir'in simgelerinden olan Tarihi Asansör'ün de bir dönem sahipliğini yapan Reyent Ailesi, Ayla Ökmen aracılığıyla yaklaşık 11 yıl önce bu tarihi yapıyı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağışladı.

Ayla Ökmen'e baba tarafından da miras kaldı. Harp Akademileri eski komutanlarından Ali Fuat Erden'in ailenin tek çocuğu olması dolayısıyla tüm mirası kızı Ayla Ökmen'e geçti.

İzmir Amerikan Kız Koleji'ni bitirdikten sonra, Atatürk'ün Tarım Bakanları'ndan ve Ankara'nın eski zenginlerinden Mümtaz Ökmen'in oğlu Laçin Ökmen ile evlenen Ayla Ökmen'e, eşinin 1976 yılında Belgrad Ormanları'nda öldürülmesiyle de yüzlerce dönüm arazi kaldı.

Eşi ölmeden önce İstanbul'a yerleşen ve Londra'da da bir ev satın alan Ayla Ökmen, yılın belli dönemlerini İngiltere'de geçiriyor. Son derece sade bir yaşam sürdüren, İzmir'e arada sırada akrabalarını görmek için gelen Ökmen, hayırseverliğiyle de tanınıyor. Dayısı Şerif Remzi Reyent adına Hatay'da son derece modern imkanlarla donatılmış bir ilköğretim okulu yaptırdı.

YARDIM DERNEĞİ VAR

Sahip olduğu Karataş'taki tarihi Asansör binasını İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlayan Ökmen, özellikle kurucuları arasında dayısının da yeraldığı Fakirlere Yardım Derneği'ne sürekli yardımlarıyla biliniyor. Ayla Ökmen'in Çiğdem adında bir kızı var ve Amerika'da yaşıyor.

Kiracısı: Doları düşürüp sabitledi

Süreyya Reyent İşhanı'nda Ayla Ökmen'in kiracıları arasında yer alan Adidas Ege Bölgesi Müdürü Adnan Balıkçı, Ayla Hanım'ı hiç görmediklerini, 2.5 yıldır kiracı olduklarını, kira ödemesini dolar üzerinden Avukat Süleyman Okay'a yaptıklarını söyledi. Balıkçı, doların artışıyla ilgili olarak Ayla Ökmen ve Avukatı Süleyman Okay'a mektup yazdığını kaydederek, ‘‘İyi insanlar, mektuba hemen yanıt verdiler. Doları piyasanın altında hesaplayacaklarını ve 6 ay sabit tutacaklarını bildirdiler. 3 ayda bir kira ödüyoruz ve aramızda hiçbir sorun çıkmadı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!