KIPTAS kendinden emin:

Güncelleme Tarihi:

KIPTAS kendinden emin:
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Basaksehir tehlikede degil

Buyuksehir Belediyesi'nin konut ureten sirketi KIPTAS'in yaptigi toplu konutlar depremi hasarsiz atlattigindan cok ragbet goruyor. Ancak bir sure once Danistay, aldigi bir kararla, bu konutlar hakkinda soru isareti yaratti. Sirketin yeni Genel Muduru Ismet Yildirim ise, Danistay kararinin kendilerini baglamadigini belirtiyor. Yildirim'la depremi ve konut sorununu konustuk.

Danistay'in 'Belediyeler toplu konut uretemez' karari KIPTAS'i bagliyor mu?

- Bu karardan sonra KIPTAS'in telefonlari susmak bilmedi. Bugune kadar 17 bin konut sattik. Hak sahipleri bu karardan sonra dogal olarak bizi arayip evlerini alamayacaklari endisesine kapildilar. Acikca ifade ediyorum. Verilen karar belediyelerle ilgili bir karar. KIPTAS, Istanbul Buyuksehir Belediyesi'ne ait bir kurulus, ancak tuzel kisilige sahip. Karar KIPTAS'i etkilemiyor. KIPTAS, bundan sonra da konut uretmeye devam edecek. KIPTAS'in kampanyalarina girmek isteyenler boyle bir endise icinde olmasinlar. 17 bin konut urettik, hedefimiz 50 bin.

KIPTAS evleri depremde hasar gordu mu?

- En ufak bir hasar meydana gelmedi. Konutlarimiz depreme dayanikli. Depremde KIPTAS iyi bir sinav verdi.

KIPTAS konutlarinin depremi hasarsiz atlatmasi icin baslangicta ne gibi onlemler almistiniz?

- Calistigimiz muteahhitlerin hepsi konut alaninda basarili firmalar. Butun konutlarda tunel kalip sistemi uygulaniyor. Radye temel (dolu temel) sistemi kullaniliyor. Kaliteli malzeme kullaniyoruz ve denetimi siki tutuyoruz.

Depremden sonra actiginiz konut satis kampanyasina ilgi nasil?

- Eylul ayinda 620 konut sattik. Bu bir basaridir. Biz is yapmaktan kendimizi tanitmaya firsat bulamiyoruz. Ucuz ve kaliteli konut uretiyoruz.

Hem ucuz hem de kaliteli. Ikisi birarada nasil oluyor?

- Arsayi ucuza malettigimiz icin fiyatlarimiz piyasa fiyatlarinin altinda. Insaat maliyetini yukselten en onemli faktor arsa. Toplu konuta uygun ucuz arsalar bulup konut yapiyoruz.

Bugune kadar kac konut yaptiniz? Ne kadarini teslim ettiniz?

- 17 bin konut yaptik, 7 binini teslim ettik. Gecen yil eylulde actigimiz kampanyada 5600 konut sattik. Dokuz ayda 5600 konutun kabasini bitirdik. Bu kis ince isleri bitecek ve onumuzdeki yaz hak sahiplerine teslim edecegiz.

Sosyal konut dediginiz konutlara Istanbul halki hangi kosullarda sahip oluyor?

- 24 ayda evleri bitiriyoruz. 48 ayda satiyoruz. Yani KIPTAS'tan ev alan bir vatandas 24 ayda evini teslim aliyor. 48 ayda oduyor. Iki sene kira verir gibi taksit oduyor. Degisik buyukluklerde konutlar yapiyoruz. 65 ve 87 metrekarelik konutlari sosyal konut olarak satisa sunuyoruz. Daha cok dar gelirli ve hic evi olmayanlara satiyoruz. 87 metrekare bir ev alan hak sahibi ara taksidiyle birlikte 135 milyon taksit oduyor.

Dargelirli bir aile ayda 135 milyon lira taksit odeyebilir mi?

- Bu rakam son kampanya icin gecerli. Daha onceki kampanyalardan ev alanlar daha az oduyor. Rakamlari daha asagi cekmemiz mumkun degil.

Geliri daha dusuk olan vatandaslara yonelik bir projeniz yok mu? Cunku bugun Istanbul'da bu rakami bile odeyemeyecek evsiz binlerce aile var?

- KIPTAS bana gore Istanbul'da bir mucize gerceklestiriyor. Konut uretmek sadece bina yapmak degil. Konut yapiminin yaninda donatimi da cok onemli. Sosyal tesisleri ve rekreasyon alanlariyla bir kompleks yapmak zorundasiniz. Maliyetlerde gozonunde bulunduruldugunda KIPTAS'in fiyatlari cok makul. Bizim yapabilecegimiz bunlar. Ancak devlet bize arsa verir ve altyapi masraflarinda subvansiyon yaparsa daha dusuk gelir duzeyindeki vatandaslar icin de konut uretebiliriz. Boyle bir proje Buyuksehir Belediyesi'nin imkanlarini asar.

KIPTAS'in hedefi nedir?

Hedefimiz 50 bin konut. Biz konut uretirken bir yandan da gecekondulasmanin onune geciyoruz. Ayrica gecekondu islah projelerimiz var. Yakinda bunlari uygulamaya baslayacagiz.

ITO BASKANI'NIN AKRABASI

Ismet Yildirim, KIPTAS'in yeni Genel Muduru. 1960 Bayburt dogumlu. Uzun yillar Umraniye'de oturdu. Liseyi Bakirkoy'de bitiren Yildirim, Yildiz Teknik Universitesi'ni bitirdikten sonra ailesine ait insaat sirketinde calisti, 18 yil serbest muhendislik ve muteahhitlik yapti. Cesitli vakiflarda yoneticilik yapan Yildirim, ITO meclis uyesi. Evli, iki cocuk babasi. Yildirim iki ay once KIPTAS genel mudurlugune atandi. Yeni genel mudur, ITO Baskani Mehmet Yildirim'in da yakin akrabasi.

Danistay karari tartisiliyor

Bir sure once Kucukcekmece Belediyesi, Ikitelli’de insa edilen Basaksehir Konutlari arsasinin Istanbul Buyuksehir Belediyesi’ne satisinin hukuka aykiri oldugunu ileri surerek, islemin durdurulmasi istemiyle Istanbul 6'nci Idare Mahkemesi’ne basvurdu. Mahkeme, arsanin satisinda hukuka aykiri bir yon bulunmadigi gerekcesiyle davayi reddetti. Kucukcekmece Belediyesi, Danistay’a basvurdu. Danistay 10'uncu Dairesi, 20 Eylul'de, 3030 Sayili Belediyeler Kanunu'nun 6'nci maddesi uyarinca, Buyuksehir Belediyesi’nin toplu konut veya ucuz konut yapma gorevinin olmadigi gerekcesiyle yurutmeyi durdurma karari vermisti.

Bu karar gozleri KIPTAS'a cevirdi. Buyuksehir Belediye Baskani Gurtuna, onceki gun su aciklamayi yapti: ‘‘Arsalarin geri alinmasi diye bir sey olamaz. Biz bu arsalari bedava degil, para verip aldik. Bizim amacimiz Basaksehir’de ornek bir sehir ortaya koymak. Ikinci neden ise, Ikitelli Sanayi Sitesi. 30 bin isyerinin faaliyete gececegi buyuk bir proje. Yaklasik 200 bin insan burada calisacak. Bu insanlar nerede oturacak? Bu merkezin cevresinde yerlesim yerlerinin olusturulmasi lazim. Bizim yapmak istedigimiz sehre hizmettir. Yoksa 'keyif olsun' diye orada kimse konut yapmaz.’’

Dort yilda 17 bin konut

Buyuksehir Belediyesi'nin en buyuk istiraklerinden biri olan KIPTAS (Istanbul Konut Imar ve Plan Sanayi Ticaret AS), Dalan doneminde toplu konut uretmek amaciyla kuruldu. Sirket Erdogan doneminde faal hale geldi. Bes bolgede toplu konutlar yapti: Kagithane Sadabad Evleri, Sariyer Zekeriyakoy Konutlari, Ikitelli Basaksehir, Pendik Hilalsehir ve Altunizade Konaklari. Sirket 17 bin konutu satisa sundu. Konutlarin 7200'u hak sahiplerine teslim edildi. 5600 konut 2000 Agustos'unda teslim edilecek. Degisik odeme secenekleriyle satisa sunulan KIPTAS konutlari 65-150 metrekare arasinda degisen buyukluklerde. 24, 36 ve 48 ay vadelerle satiliyor. Pesin fiyata ev almak da mumkun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!